StoryEditorOCM
DubrovnikNESTALA ‘INOVACIJA‘ IZ DVORA

Gradonačelnikovo upozorenje ozbiljno shvaćeno: Maknuta pregrada s Vrata Milosti, Dubrovački muzeji našli rezervno rješenje

Piše DV
11. travnja 2022. - 15:32

Pregrada na bočnim vratima Dvora, poznatima i pod nazivom Vrata milosti, više ne bode oči posjetitelja i prolaznika. Nakon upozorenja gradonačelnika Mata Frankovića koji je zatražio da se 'ruglo' ukloni danas do kraja radnog dana, Dubrovački muzeji su spornu pregradu - blagajnu 'unijeli' unutar prostorije. Tijekom vikenda inovacija je izazvala val negodovanja, još i više jer je nakon prvih kritika na račun neprimjerenog izgleda, iz bijele boje prepiturana u zeleno.

Na primjedbe građana da ovakvoj 'stolariji' nije mjesto u trijemu Kneževa dvora, konzervatori su poručili da je pomična pregrada s unutrašnje strane bočnih vrata postavljena uz njihovu suglasnost jer ne narušava znamenitost.

-Riječ je o pomičnoj pregradi koja se uklanja kada se ta vrata zatvaraju, nakon završetka radnog vremena navedene muzejske ustanove. Postavom pomične pregrade s unutrašnje strane vrata nije prouzročena šteta na kulturnom dobru – izvijestili su dubrovački konzervatori. Iz muzeja su potom Facebook objavom potvrdili da pregrada na bočnim vratima nije ni PVC ni aluminijska, već od izvornog punog drveta koje 'štiti' blagajnu za prodaju ulaznica Kulturno-povijesnog muzeja Dubrovačkih muzeja u Kneževu dvoru.

No, gradonačelnikov apel za uklanjanje pregrade iz Dumusa su shvatili ozbiljno i sporne invacije više nema.

26. travanj 2024 10:04