StoryEditorOCM
DubrovnikNAKON OSTAVKE DENISA ORLIĆA

Gradonačelnik Mato Franković: Posljednje dvije godine puno toga u DPDS-u ne štima. Uskoro ću pozvati članove Malog i Velikog vijeća na razgovor o redefiniranju odnosa sa Gradom Dubrovnikom

Piše Anton Hauswitschka
23. ožujka 2022. - 07:59

Nakon što je Denis Orlić, dugogodišnji predsjednik i tajnik Društva prijatelja dubrovačke starine podnio pisanu ostavku na članstvo u Velikom i Malom vijeću, u kuloraima su se pojavile brojne špekulacije o razlogu zbog kojih je dubrovački odvjetnik povukao taj potez iako je on sam za medija izjavio da se radi o osobnim razlozima,.

image

Tvrđava Lovrjenac

Bozo Radic/Cropix

Da se u kuloarima o tome špekulira ne čudi obzirom da se ta udruga bavi financijski izuzetno zahtjevnom obnovom kultune baštine, ali i gosopdari gradskim zidinama i drugim fortifikacijskim povijesnim građevinama na području bivše Dubrovačke republike, od Stona do Konavala. Samo od ulaznica na dubrovačke zidina u predpandemijskim godinama DPDS je znao uporihodovati i do 150 milijuna koje je dijelio sa Gradom Dubrovnikom u omjeru 40 naprema 60 posto, a u turističkoj sezoni ima i do 75 zaposlenih.

Iako je zbog nemjerljive važnosti kulturne baštine i činjenice se radi o javnom vlasništvu o kojem udruga tek skrbi, to pitanje itekako od interesa javnosti, za sada nitko od članova Velikog vijeća ne želi govoriti o situaciji u DPDS-u, pa ni aktulana predsjednica Renata Andjus. Kako je Grad Dubrovnik vlasnik gradskih zidina, tvrđave Lovrjenac i kompletnog fortifikacijskog sustava, za komentar smo pitali dubrovačkog gradonačelnika Mata Frankovića.

image

Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika

Cropix

- Posljednje dvije godine puno toga u društvu očito ne štima. Iskreno smatram da društvo treba sačuvati, ali istovremeno Grad mora biti taj koji ima potpuni nadzor nad radom DPDS-a. Stoga planiram predložiti potpuno novi model suradnje prema kojoj bi Grad društvu osiguravao novac za obnovu i tekuće troškove na osnovu godišnjeg programa obnove. Ljudi koji rade na zidinama moraju imati stalni radni odnos sukladno zakonima RH. Vjerujem da i sami članovi društva vide da ovo više sve skupa nema smisla. Vrlo skoro pozvati ću na sastanak Veliko i Malo vijeće DPDS-a kako bi otvoreno progovorili o redefiniranju odnosa Grada i društva. Ono što nikad ne smijemo zaboraviti je važna uloga DPDS-a u obnovi spomeničke baštine i upravo zbog toga društvo moramo zaštiti.Tamo ne smije biti ni politike ali ni političara, već samo stručnjaka i entuzijasta pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika- ističe gradonačelnik Mato Franković.

27. travanj 2024 09:44