StoryEditor
DubrovnikGosti dolaze, a oni zatvoreni

Gradonačelnik Franković ugostiteljima zaprijetio radom ‘par-nepar‘, šef Udruge Ante Vlašić mu odgovorio: Ako Grad hoće otvorene restorane zimi, nek osnuje svoju tvrtku

Piše Ahmet Kalajdžić
1. veljače 2022. - 07:24
Specijal DV Dubrovnik, 310122. U dubrovackoj gradskoj jezgri zatvorena je vecina ugostiteljskih objekata.Tonci Plazibat/Cropix

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća podsjetio je da uskoro počinje snimanje strane produkcije, a da filmska ekipa nema gdje poći na osvježenje jer su gotovo svi ugostiteljski objekti zimi pod ključem.

Gradonačelnik je pred vijećnicima, podsjetimo, rekao:

- Ako promatramo zimski period, gosti kad dođu u grad – on je prazan. I to je loše. Restorani nam ne rade. Dolazi nam velika filmska produkcija početkom veljače i oni nemaju gdje jesti. Prvi kruzer nam dolazi 2. veljače, a nama je u povijesnoj jezgri skoro sve zatvoreno. Moramo postaviti jasna pravila, da određeni broj zakupaca koji su u gradskim prostorima ne mogu biti zatvoreni, odnosno, ne mogu biti svi zatvoreni u isto vrijeme. Neka se zajedno dogovore. Ili ćemo mi urediti sustav par-nepar - zaprijetio je Franković.

image
Foto: Bozo Radic/CROPIX
Bozo Radic/Cropix

Predsjednik Udruge dubrovačkih ugostitelja Ante Vlašić nije mu lostao dužan:

- Mislim da su neki ljudi malo pobrkali situaciju, jer je s prestankom socijalizma i komunizama te društvenog vlasništva, još 1990-tih je završilo vrijeme planske ekonomije te smo ušli u period slobodne trgovine i slobodnog poslovanja, odnosno tržišta- rekao je predsjednik Udruge dubrovačkih ugostitelja Ante Vlašić kao komentar izjave dubrovačkog gradonačelnika Mata Frankovića tijekom nedavno održane 8. sjednice Gradskog vijeća Dubrovnika.

image
Predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnik Ante Vlašić
Božo Radić/cropix

U daljnjem osvrtu na Frankovićeve izjave, predsjednik Udruge dubrovačkih ugostitelja je dodao:

-Žao mi je da još uvijek neki ljudi ne razumiju da ako diktiraju uvjete poslovanja, da moraju preuzeti i potpunu odgovornost za uvjete i način poslovanja te cjelokupne posljedice, odnosno za sve dobiti i gubitke koji su posljedica tih odluka. Ako je Gradu potrebno tako nešto, nije trebao niti iznajmljivati prostore u svom vlasništvu nego sâm osnovati tvrtku i raditi 24 sata na dan te biti otvoren 365 dana u godini. Usput, ionako je otkupio UTD Ragusu, tako da su mogli nastaviti s ugostiteljstvom. Ali nije moguće uzimati ogromni najam za prostore u vlasništvu gradske tvrtke UTD Ragusa i sâm voditi to poslovanje! Grad ima dovoljno vlastitih prostora u kojima može otvoriti koliko god želi restorana i kafića, ako smatra da je to njegova uloga u društvu. Ali, tad se postavlja pitanje je li Grad infrasruktura i servis građana ili je Grad vlasnik svih događaja i aktivnosti te svega što se događa na ovim prostorima? Zar mislite da nitko od kolega ugostitelja ne bi radio da ima financijske opravdanosti i mogućnosti za rad?- zapitao je Vlašić te dodao:

-Puno puta dosad kad se onima koji su radili zimi nije naplaćivala najmnina javnih površina, ljudi su radili. Ali to je bilo u razdobljiu kad smo ljeti mogli raditi i "ostaviti po strani" dio novca da bi mogli preuzeti rizik tijekom zime. Ali, sad nakon dviej godine mrcvarenja s korona- restrukcijama, uz ogromne zaduženosti od HBOR-a i HAMAG-a, nismo u mogućnosti dodatno se kockati s vlasititm životima i poslovanjima. Ako ta velika filmska ekipa ima potrebu za restoranom, vjerujte mi da su već kontaktirali neki od restorana koji će im se 100 posto prilagoditi i zato je potpuno nepotrebno uplitanje grada, osobito od onih koji ne razumiju kako funkcioniraju tržište i poslovanje.

image
Specijal DV
Dubrovnik, 310122.
U dubrovackoj gradskoj jezgri zatvorena je vecina ugostiteljskih objekata.
Foto: Tonci Plazibat/CROPIX
Tonci Plazibat/Cropix
14. kolovoz 2022 12:02