StoryEditorOCM
DubrovnikSALOČA OD GRADA |

GRADONAČELNIK FRANKOVIĆ S PILA Dobili smo lijepi i reprezentativni javni prostor, a s braniteljima ćemo dogovoriti novu lokaciju spomenika

Piše Bruno Lucić
29. lipnja 2020. - 13:17
Gradonačelnik Mato Franković sa suradnicima je danas obišao novouređeni plato Pila.

- Vjerujem da će te se svi složiti da današnji plato Pile izgleda puno bolje nego prije par mjeseci. Stvarno smo dobili jedan veliki i lijepi javni prostor - kazao je na početku Franković, te se osvrnuo na bivši spomenik braniteljima koji je prema njegovim riječima, izazivao brojne prijepore:

- Danas vidimo da je izmicanjem navedenog spomenika zbog urušavanja bilo dobro i pozitivno jer se otvorio jedan sjajan i reprezentativan prostor. Što se tiče branitelja i braniteljskih udruga, s njima ćemo dogovoriti kako i na koji način prezentirati žrtvu koju su oni podnijeli za naš grad i na koji način i gdje ga pozicionirati. Hoće li to biti na platou Pile ili negdje drugdje, naravno, želimo postići apsolutnu suglasnost - poručio je Franković.

Na upit kolega s Dubrovačke televizije da prokomentira 'aferu Lokrum', gradonačelnik je kazao:

- Znam da ćete me izrezati kao što to inače radite, ali veliki interes javnosti bio je i za brojne spekulacije, primjerice slučaj Lazareti, gdje su Lazareti u vrijeme bivšeg gradonačelnika bili u potpunosti obnovljeni, ishodovana je uporabna dozvola, pa građevinska i tek tada je provedena javna nabava. Međutim, nitko ni riječi, ništa. Situaciju s Lokrumom ne bih nazvao 'aferom', nazvao bih je problemom koji treba utvrditi, sagledati i ukoliko se utvrdi da je bilo tko, bez obzira o kome i kojem političkom predznaku se radi, napravio grešku, taj će za istu biti sankcioniran. Siguran sam da će dokumentacija pokazati pravu istinu. Stga pričekajmo dokumentaciju. Nakon što dobijemo sve i ako se dogodi što ste naveli, sigurno će gospodin Grilec morati odgovarati za ono što se napravio - poručio je gradonačelnik Franković.

Podsjetimo, ovim je obilježen završetak prvog dijela cjelovite sanacije nogostupa na Pilama.

Radovi na sanaciji pločnika na Pilama započeli su u ožujku, a u planu je uređenje oko 1.100 kvadratnih metara na potezu od restorana Dubravka, Ulicom branitelja Dubrovnika sve do skretanja za Gradac. Na oko 330 metara dužine ovog zahvata radovi se izvode u sekcijama kako bi se omogućio prolazak pješacima, a započelo se s Pilama gdje je najveća frekvencija pješaka, nakon čega će se radovi nastavljaju uzduž Ulice branitelja Dubrovnika.

Riječ je o radovima cjelovite sanacije nogostupa čije kamene ploče zbog opterećenja i dotrajalosti često pucaju i dolazi do ulegnuća na pojedinim dijelovima te u takvom stanju predstavlja moguću opasnost za prolaznike i izgledom je neprimjeren za kontaktnu zonu povijesne jezgre.
26. travanj 2024 13:08