StoryEditorOCM
DubrovnikREALAN I RAZVOJAN |

GRADONAČELNIK FRANKOVIĆ Proračun Grada Dubrovnika za 2021. iznosit će 579 milijuna kuna, ali nitko neće ostati zakinut

Piše KF
10. studenog 2020. - 11:08
Gradonačelnik Mato Franković jutros je predstavio prijedlog Proračuna za 2021. godinu, planiranog u iznosu nešto višem od 579 milijuna kuna.

Franković je s javnošću podijelio najvažnije dijelove proračuna za koji smatra da je zbog korona krize konzervativniji, ali realan, razvojan i orijentiran na poboljšanje života građana. Svakako, rečeno je, uzimajući u obzir broj stanovnika, ovaj proračun, rečeno, jedan je od boljih u RH.

Osvrnuvši se na konstantan rast proračuna od 2017. od kada je preuzeo dužnost gradonačelnika, Franković je naglasio kako 'razlog rasta proračuna ne leži samo i isključivo u rješavanju brojnih problema koje smo riješili od pitanja sa DPDS-om, sa žičarom od koje uredno naplaćujemo koncesijsku naknadu, već je glavni razlog u iskorištenosti europskih fondova'.
- Ova gradska uprava će na kraju svog mandata zabilježiti više od milijardu kuna ugovorenih projekata. Dakle, čak dva proračuna Grada Dubrovnika ugovoreno je i povučeno iz EU fondova. Pripremili smo se za 2021. jer smo brojne projekte doveli do građevinske dozvole kako bi ih kroz projekt 'Resilience and Recovery' prijavili na fondove i siguran sam da će u konačnici na kraju 2021. ovaj iznos od 579 milijuna kuna biti puno, puno veći - kazao je Franković.

Projekti koji će se aplicirati na taj posebni EU fond za prevladavanje posljedica korona krize, a koji će imati građevinske dozvole u 2021. godini su: Azil za životinje, Dom za beskućnike, Dom umirovljenika ispod bolnice, škola u Mokošici, vrtić Pčelica, cesta Tamarić, stanovi Solitudo i sportska dvorana.
- Samo ovi projekti koji će sigurno u prvoj polovici 2021. godine imati građevinsku dozvolu su vrijedni 636 milijuna kuna što znači da smo u potpunosti spremni za novu europsku perspektivu – kazao je Franković i kazao kako nitko od proračunskih korisnika neće ostat zakinut, samo će neki projekti pričekati potporu iz posebnog EU fonda za prevladavanje posljedica korona krize.

- Planirani projekti u 2021. godini su i uređenje parka Gradac za koji je u proračunu planirano milijun kuna,  cesta do zgrada HRVI i dubrovačke stanogradnje, za koju će se izdvojiti 9 milijuna kuna, a trebala bi biti dovršena u prvoj polovici 2021. godine. Što se tiče projekta izgradnje groblja Dubac, u 2021. godini se kreće s iznosom od pet milijuna kuna. Puno više će trebati za završetak tog projekta. Iznos od više od sto milijunakuna Grad Dubrovnik i Općina Župa dubrovačka u suradnji s Grobljem Dubac traži načine kako isfincirati taj dio. Cesta most dr. Franja Tuđmana – Osojnik ostaje najveći infrastrukturni projekt ove gradske uprave. Očekuje se kako će cesta biti dovršena najkasnije do travnja, a planirani iznos je 12,82 milijuna kuna. Radi se o cesti koja će osigurati daljni razvoj Grada, novu perspektivu za mlade sugrađane - istaknuo je gradonačelnik i najavio rekonstrukciju Lapadske obale koja će biti financirana najvećim dijelom iz EU fondova te ostatkom iz državnih sredstava.
- Uz rješenje problema kanalizacijske i oborinske odvodnje, projekt će riješiti i gužve u Lapadu, a grad time dobiva i novu gradsku vizuru, novu šetnicu i urbanu opremu. Počet će se raditi početkom sljedeće godine, javna nabava je u tijeku, trebala bi biti gotova do kraja godine. Projekt je vrijedan više od 70 milijuna kuna - obznanio je Franković.

Za zgrade u Solitudu, odnosno stanove za mlade projektna dokumentacija je pri kraju, u prvoj polovici 2021. očekuje se dobivanje građevinske dozvole. Za projektu dokumentaciju u proračunu je izdvojen iznos od pola milijuna kuna.

- Više od 40 godina je prošlo da Dubrovnik nije izgradio ni jednu novu postelju u okviru domova umirovljenika. Projekt doma umirovljenika ispod bolnice je veliki projekt, vrijednost projektne dokumentacije je milijun 400 tisuća kuna. Očekujemo do proljeća dobiti građevinsku dozvolu a onda ga prijaviti u sklopu EU fondova i nove perspektive 2021. – kazao je Franković.

Hotel Stadion Jugov bazen uskoro dobiva nove vizure i biti će, rečeno je, reprezent dubrovačkog sporta. U proračunu je planirano 16 milijuna kuna i očekuje se da će zgrada biti gotova do travnja 2021. godine.

Osvnuo se gradonačelnik i na zdravstveni nadstandard kojeg proračun sadržava objasnivši pri tom kako nadstandard obuhvaća sve ono što financiraju drugi izvori financiranja a ne Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.
- Grad je prije godinu dana u Mokošici u potpunosti uredio ambulantu. Dao stan za pedijatricu i plaća cijeli liječnički tim u iznosu od 432 tisuće kuna. Za koločepsku ambulantu nastavljamo s istim financiranjem kao i prethodnih godina u iznosu od 325 tisuća kuna. Laboratorij u Mokošici ugovorili smo i tu uslugu plaćamo je godišnje 132 tisuća kuna. HZZO 2018. donosi odluku o ukidanju financiranja Hitnog medicinskog tima na Elafitima. Grad preuzima obvezu i financira ga. Za iduću godinu je planiran iznos od 240 tisuća kuna za tu svrhu– kazao je Franković.

Nakon donošenja ciljanih promjena Prostornog plana Grada Dubrovnika do kraja ove godine, najavio je Franković, kreće se s generalnim izmjenama Prostornog plana uređenja i Generalnog urbanističkog plana.
- To je iznimno bitno i važno pitanje. Ministarstvo kulture je osiguralo i napravilo konzervatorsku podlogu vezano za Buffer zonu a na nama je da to uključimo u prostorne planove a da istovremeno grad počnemo promatrati na drugačiji način – razvojno, strateški s prestankom megalomanije. To je cilj budućih izmjena PPU-a i GUP-a, a o čemu će se sigurno lomiti koplja u nadolazećim mjesecima – kazao je gradonačelnik Franković te istaknuo kako će se nastaviti s razvojnim UPU-ima Gruški akvatorij, Mali Zaton, Jakljan, Suđurađ, Koločep i UPU Nuncijata koji će u konačnici 'dovesti do realizacije izgradnje stanova ili kuća za branitelje a koje čeka već najmanje jedno desetljeće'.
04. svibanj 2024 10:52