StoryEditorOCM
DubrovnikČEKA SE PAUK, A ZA NJIM BAGERI

Gradilište kraj Karingtonke već je označeno za radove, a stanari izgleda ne namjeravaju maknuti svoje automobile: neslužbeno doznajemo kad bi trebali početi radovi

Piše Lorita Vierda
23. studenog 2023. - 15:55

Uskoro kreću radovi u Šipčinama pokraj Karingtonke. Kako su nas informirali neki od stanara koji već mjesecima muku muče oko dogovora s Gradom i investitorom, radovi bi navodno trebali započeti već oko 1. prosinca. Iako je stanarima rečeno da svoje automobile moraju pomaknuti s parkinga do kraja listopada, kako vidimo s fotografija, oni to nisu učinili pa je parking pun kao i dosad.

image
Božo Radić/Cropix

No, građevinska čestica počela se pomalo označavati, skoro će kolci, a ako sve bude išlo po planu, uskoro će tuda zabrundati i bageri, a stanari i dalje nemaju rješenje, njih gotovo 200. Mogu, kako su već nekoliko puta rekli, jedino s njima na ulicu, jer parkinga u tom dijelu grada nema, a oni baš i nemaju drugu opciju. Prema neslužbenim informacijama, stanari se ne namjeravaju pomaknuti dok ne ‘padne‘ bolji dogovor, a njima je pak najavljeno kako bi mogao ‘proraditi pauk‘.

Izmjere su napravljene, a stanari su od gradonačelnika Frankovića dobili obećanje da će moći kupiti parkirno mjesto po komercijalnim uvjetima, a prema prethodnom dogovoru s investitorom. Gradila bi se dodatna etaža za parking isključivo za potrebe stanara ‘Karingtonke‘. Prioritet imaju obitelji poginulih i nestalih branitelja, hrvatski ratni vojni invalidi i civilne žrtve Domovinskog rata te osobe koje su prethodno imale sklopljen ugovorni odnos s tvrtkom Leno za parkiranje na toj čestici.

image
Božo Radić/Cropix

Predstavnik stanara Karingtonke Tomislav Demarin nedavno je za Dubrovački izjavio:

- Bilo je rečeno da će biti 48 mjesta. Ima nas 200 i svi se naredne dvije godine trebaju pobrinuti gdje će parkirati. Na cestu, nema druge - dodaje Demarin.

- Prvi koji trebaju dobiti parking su stradalnici, invalidi Domovinskog rata i branitelji. Ustvari, nitko ništa ne dobiva, osim mogućnosti da kupi parkirališno mjesto za 20 tisuća eura. Još smo ‘blaženi u neznanju‘ jer nemamo nikakve povratne informacije - naglasio je.

image
Božo Radić/Cropix

- Gradonačelnik je obećao da će ići na izmjene građevinske dozvole da bi udovoljio stanarima. Tom sastanku je u gradskoj vijećnici prisustvovalo preko 40 ljudi. Tražili smo četiri-pet puta da nam se dostavi audio zapis s tog sastanka, ali ga nikad nismo dobili, dodao je tada Demarin. Noviteta po ovom pitanju u međuvremenu nema, automobili su još tu, radovi se pomalo primiču, a dogovora, bar onog čvrstog, konkretnog, nema.

- Osobno sam protiv gradnje takve mega zgrade u kojoj će veći dio stanova biti apartmani, a manji dio stambene jedinice - istaknuo je na kraju predstavnik stanara ‘Karingtonke‘.

- Prema najavama, na lokaciji u neposrednoj blizini ove zgrade, gradit će se još jedan objekt koji će također imati dodatnu etažu za stanare okolnog područja, koji će imati priliku kupiti garažno mjesto, a Grad je stava da takve inicijative treba poticati i dalje - zaključili su iz Grada.

image
Božo Radić/Cropix

Podsjetimo, pokraj Karingtonke, u jednom od rijetkih preostalih šumovitih predjela usred grada niknut će betonski megalodon, samostojeća visoka građevina stambeno – poslovne namjene i pomoćne građevine s ukupno 47 jedinica – 22 stambene jedinice i 25 poslovnih jedinica (apartmani), s podrumom, prizemljem i još četiri kata, s garažom sa 69 parkirališnih mjesta. Planirana visina građevine je 15,30 m mjereno od najniže točke uređenog terena do gornjeg kote krovne konstrukcije, stoji u građevinskoj dozvoli na stranicama Ministarstva, a udaljenost građevine od ulice Andrije Hebranga je 5 metara.

28. travanj 2024 18:14