StoryEditorOCM
DubrovnikTRAŽI SE RJEŠENJE

Grad je već sad pun turista, a što ako nekome pozli? Bazdan: ‘Zatražili smo ranije otvaranje turističke ambulante u zidinama i rad dviju ordinacija, a znamo tko će tamo raditi...‘

Piše Silvia Rudinović
10. svibnja 2023. - 09:17

Turistička ambulanta u Androvićevoj, u povijesnoj jezgri, ove bi godine mogla otvoriti svoja vrata ranije nego inače. Njezin rad u srpnju i kolovozu financira Dubrovačko-neretvanska županija. Međutim, Dubrovnik nije grad u kojem se turizam svodi samo na ta dva ljetna mjeseca. Naslovna fotografija nije iz srpnja ni kolovoza, nego je snimljena proteklog vikenda na Stradunu. U prva četiri mjeseca ove godine, prema podacima TZ-a Dubrovnik, grad je zabilježio gotovo 170 tisuća dolazaka.

image

‘U mjesecima kad turistička ambulanta ne radi, turisti s europskom karticom mogu poći u svaku stomatološku ili ordinaciju obiteljske medicine, ali samo u hitnim slučajevima‘

Božo Radić/Cropix

U Domu zdravlja Dubrovnik uočavaju sve veću posjećenost ove ordinacije tijekom ljeta i svjesni su velikog broja posjetitelja i izvan srca sezone pa su krenuli u pregovore i rješavanje financija kako bi s radom krenuli bar u lipnju. I ne samo to, gostima žele osigurati skrb ujutro i poslijepodne.

- Podnijeli smo zahtjev Županiji da ove godine otvorimo dvije ordinacije turističke ambulante u istom prostoru, u Androvićevoj ulici. Dakle, ordinacija bi radila u dvije smjene. U mjesecima kad turistička ambulanta ne radi, turisti s europskom karticom mogu poći u svaku stomatološku ili ordinaciju obiteljske medicine, ali samo u hitnim slučajevima. Za neke manje situacije, to nažalost nemamo – kaže Branko Bazdan, ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik.

image

Branko Bazdan, ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik

Tonći Plazibat/Cropix

Ambulanta je inače otvorena od osam do 15 sati radnim danima u srpnju i kolovozu, osim ponedjeljkom, te od osam do 14 sati vikendom. Dom zdravlja surađuje s Turističkom zajednicom grada Dubrovnika, Ljekarnama Dubrovnik i Crvenim križem te se nastoji informirati što veći krug ljudi koji dolaze u kontakt s turistima kako bi ih uputili na ovu adresu u slučaju potrebe. Ambulanta u Androvićevoj je otvorena još 2014. godine.

- Dnevno ovu ambulantu posjeti najmanje 15-ak, dvadeset pacijenata, nekada i više – kaže Bazdan.

image

Turistička ambulanta u povijesnoj jezgri

Tonči Plazibat/Cropix

Tko će raditi u turističkoj ambulanti, s obzirom na deficit liječnika u ordinacijama obiteljske medicine?

- Imamo specijalizante koje će ovo ljeto doći, izmjenjivati se u turističkoj ambulanti i, prema ustaljenoj praksi, u ordinacijama mijenjati liječnike koji su na godišnjem odmoru. To su Periša Sekondo, Lucija Janjalija i Andrea Car – najavio je sugovornik.

26. travanj 2024 06:13