StoryEditorOCM
Dubrovnikanaliza portala "gradonacelnik.hr"

Grad Dubrovnik na top listi hrvatskih gradova koji sufinanciraju cijenu vrtića roditeljima

Piše dv
15. srpnja 2022. - 19:38

Na osnovi podataka komparativne analize proračuna hrvatskih gradova portala gradonacelnik.hr Grad Dubrovnik istaknuo se po izdvajanjima u predškolskom odgoju, odnosno sudjelovanjem u cijeni vrtića. 

Sukladno provedenoj komparativnoj analizi o visini sufinanciranja cijene dječjih vrtića u 77 gradova utvrđeno je kako se Dubrovnik nalazi na 1. mjestu po cijeni vrtića za treće dijete s cijenom od 0 kuna. Među hrvatskim gradovima u ovom istraživanju ukupno 44 grada osiguravaju besplatno pohađanje vrtića za treće dijete. 

Prema cijeni vrtića za drugo dijete po imovinskom cenzusu Dubrovnik je među hrvatskim gradovima koji su se uključili u istraživanje zauzeo 6. mjesto s najnižom cijenom od 125 kn po imovinskom cenzusu. S najnižom cijenom vrtića od 250 kuna po imovinskom cenzusu za prvo dijete, Dubrovniku je pripalo 7. mjesto. 

Izvor za navedene podatke su službeni podaci koje o lokalnim proračunima na svojim stranicama objavljuje Ministarstvo financija Republike Hrvatske, kao i službene stranice samih analiziranih gradova na kojima se redovito objavljuju podaci o proračunskim planovima i izvršenjima. 

Podsjetimo, u posljednjih pet godina Grad Dubrovnik provodi sustavna ulaganja u predškolski odgoj. Nakon provedbe EU projekta „Grad za djecu“, kojim je osigurano 14 milijuna kuna za unapređenje rada i programa vrtića te novu opremu, Grad Dubrovnik vlastitim sredstvima financira poslijepodnevni rad i rad subotom s ciljem usklađivanja radnog vremena vrtića sa stvarnim potrebama roditelja. 

Otvoreno je novih 14 vrtićkih skupina, i to u novim objektima vrtića „Palčica“ i „Mala kuća“, u proširenom objektu vrtića u Zatonu i u dodatnom prostoru vrtića Pile 2, koji je otvoren u svibnju. 

Uz osiguranje dodatnih prostora i proširenje kapaciteta u postojećim vrtićima te uz novoplanirana kapitalna ulaganja u sustav predškolskog odgoja i obrazovanja, Grad Dubrovnik radi na ispunjenju svog strateškog cilja – upisi bez lista čekanja i potpuno ispunjenje pedagoškog standarda. 

Za vrtić u prostoru Biskupskog dvora u Gospinom polju, koji će moći primiti 122 jasličke i vrtićke djece, izrađen je idejni projekt, dok je za dogradnju i nadogradnju vrtića Pčelica ishođena građevinska dozvola. Razvijaju se i projekti novih vrtića u Komolcu i Solitudu.

 

26. travanj 2024 18:55