StoryEditorOCM
DubrovnikSjednica Gradskog vijeća Dubrovnika

Godišnje ponude za kajake prelaze 50 tisuća eura, Slovenci bi iznajmljivali ležaljke ispred dubrovačkih hotela

Piše K. F.
7. svibnja 2024. - 09:50

Na 31. sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika pred vijećnicima su 32 točke dnevnog reda. Vijećnici su prihvatili Zapisnik s 30. sjednice GV-a usvojen s većinom glasova. Sa dnevnog reda skinuta 33. točka dnevnog reda Prijedlog za imenovanje sudaca porotnika i sudaca porotnika za mladež Županijskog suda u Dubrovniku. Prihvaćen je dnevni red i uslijedila su vijećnička pitanja.

Željko Raguž (Dustra) pitao je o velikom broju prijava za koncesijskim odobrenjima na pomorskom dobru, kad sve završi i odluči se tko je dobio koncesiju u toj poštenoj borbi hoće li ljudi moći početi s radom ili čekati žalbeni rok.

Gradonačelnik Mato Franković je spomenuo je kako je zaprimljen velik broj prijava na natječaj za koncesijska odobrenja te pojasnio kako se sada u skladu sa Zakonom o pomorskom dobru umjesto prijašnjih odobrenja na godinu sada dobiva dozvola na pet godina.

- Vidjeli smo velik interes i s obzirom na njega želio sam maksimalno transparentno odraditi taj proces zato smo se odlučili na javno iznošenje dokumentacije. Vidimo velike brojke financijskih ponuda za kajake je prije trebalo uplatiti tisuću eura godišnje za deset kajaka, kako vidimo ponude idu čak preko 50 tisuća eura za godišnju koncesiju za 10 kajaka. Već sada vidimo što će to značiti po pitanju prihoda s pomorskog dobra. Ali vidimo nelogičnosti po pitanju koncesija ispred hotelskih objekta. Vidjeli smo da je najveći iznos za ležaljke ispred hotela Bellevue ponudila tvrtka iz Slovenije, za plažu ispred Maestrala i ispred hotela Neptun ista ta tvrtka je ponudila najveći iznos. Tvrtka je iz Slovenije, vidjet ćemo što to znali. Nakon otvaranja ponuda ići će se u pregled valjanosti dokumentacije i tada ćemo utvrditi tko je najbolji ponuditelj. Tada se donosi odluka koja ide na Gradsko vijeće koje će morat usvojit svaku koncesiju poimenice. Imat ćemo jednu sjednicu GV-a samo za to. Onda postoji postupak žalbi. Žalba odgađa izvršenje. Ono čega se bojim je da dio koncesionara neće moći raditi u ovoj godini jer ne mogu vjerovat da bi drugostupanjsko tijelo tom brzinom odlučivalo o žalbama – kazao je Franković.

Raguža je spomenuo i radove na kanalizacijskom sustavu u Suđurđu na Šipanu i kazao kako mu se javljaju otočani kako autobus javnog prijevoza često ne može normalno prometovati ‘dosta je neregistriranih vozila pa bi bilo dobro upozoriti vlasnike da ih maknu‘.

Franković je najprije spomenuo radove na kanalizacijskom sustavu na Lopudu gdje se moralo raskinuti ugovor s izvođačem radova, iako je ta tvrtka završila 70 posto poslova na Lopudu.

- Ostalo je tri do četiri mjeseca radova, kako smo planirali zastoje jer ne može se to raditi u sezoni u listopadu ćemo novog izvođača uvest u radove i do siječnja sve završiti. Na Suđurđu se isto javio izvođač koji do sad nije radio tu. Imali smo problema s odlagalištem otpada nisam znao za problem neregistriranih automobila poslat ćemo komunalno redarstvo, uklonit ćemo te automobile – kazao je Franković.

23. srpanj 2024 18:41