StoryEditorOCM
DubrovnikU VELIKOJ VIJEĆNICI

Franković predstavio rezultate rada uz sedam godina mandata, podsjetio je na najvažnije kapitalne projekte, aktivnosti i mjere realizirane u mandatu ove gradske uprave

Piše D. V.
10. lipnja 2024. - 15:57

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković predstavio je danas rezultate rada uz sedam godina mandata. U nazočnosti zamjenice Jelke Tepšić, pročelnica i pročelnika gradskih upravnih tijela te predstavnika komunalnih društava podsjetio je na najvažnije kapitalne projekte, aktivnosti i mjere realizirane u mandatu ove gradske uprave.  

Istaknute su kapitalne investicije poput Lapadske obale, pročistača pitke vode, novih vrtića, škole Montovjerna i nove škole unutar gradskih zidina te prvog gradskog azila za nezbrinute životinje. Izdvojena su i brojna ulaganja u prometnu i komunalnu infrastrukturu, među kojima su i one recentne kao što su proširenje ceste za Bosanku, obnova mosta Ombla ili uređenje ceste od Trstenog do Dubravice. Ističe se i ciklus investicija u sportske objekte s najavama obnove Sportske dvorane u Gospinom polju i vanjskih sportskih igrališta te izgradnje boćarskog doma Đuro Miletić i dugih.

image
Grad Dubrovnik

Gradonačelnik Franković se posebno osvrnuo na korištenje EU fondova i usmjeravanje bespovratnih sredstava za povećanje kvalitete života svih građana pa su, između ostalih, istaknuti projekti Aglomeracije, obnove Lazareta, energetske obnove niza škola i vrtića kao i nabavka ukupno 29 vozila javnog gradskog prijevoza.

Poseban naglasak gradonačelnik je stavio na pitanja upravljanja prostorom posjetivši n nove restriktivne odredbe GUP-a, donošenje novog prostornog okvira, u Hrvatskoj jedinstveni model Dubrovačke stanogradnje, koja uz izgradnju zgrada uključuje i demografske mjere financiranja mladih obitelji pri rješavanju stambenog pitanja, ali i stjecanje novih stambenih jedinica u povijesnoj jezgri i njihovo prepuštanje obiteljima s više djece.

image
Grad Dubrovnik

Kupovina tvorničkog kompleksa TUP-a i projekt njegove transformacije u društveno i kreativno koristan prostor izdvojen je kao važan strateški projekt, a u velikom broju primjera gradska uprava pokazala je da zna štititi interese Grada i građana, baš kao što je to učinjeno u slučaju tvrđave Imperijal ili pri kupovini Vile Čingrija.

Naglasio je i projekt participativnog budžetiranja kojim su građani odabrali 25 projekata za realizaciju u 2024. godini te je podsjetio kako je Grad Dubrovnik prvi u Hrvatskoj donio odluku o ograničenju prometa u zoni oko povijesne jezgre, prvi je donio i primjenjuje Plan upravljanja zaštićenom spomeničkom cjelinom Dubrovnika jednako kao što je prvi izradio i usvojio Plan prihvatnog kapaciteta.

20. lipanj 2024 17:33