StoryEditorOCM
DubrovnikPRIJEDLOG PRORAČUNA 2022.

Franković otkrio kako namjerava rasporediti sredstva: ‘Proračun za 2022. težak je 562 milijuna kuna i ‘konzervativan je‘, ali nam je cilj milijarda‘

Piše Ahmet Kalajdžić
29. studenog 2021. - 15:37

U Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika, pred brojnim je predstavnicima medija dubrovački gradonačelnik Mato Franković predstavio prijedlog proračuna za 2022. godinu te uvodno naglasio kako je taj financijski plan "glede planiranih prihoda u idućoj godini napravljen više konzervativno i ako stvari budu išle u smjeru u kojem svi želimo, sigurno da ćemo prije polovice 2022. godine ići u korekciju proračuna, ali ne kao što je to bilo tijekom ove godine na manje, nego suprotno: na više odnosno ka većem iznosu proračuna.

image
Božo Radić/cropix

- Planirani iznos proračuna za 2022. godnu iznosi 562.929 milijuna kuna od čega na proračunske korisnike otpada 89,971 milijun kuna - naglasio je gradonačelnik Franković i podsjetio kako je od 2017. godine i njegova prvog mandata visina gradskog proračuna od 432 milijuna uz eksponencijalni rast dosegnuo rekordni 741 milijun kuna 2019. godine:

- Za 2020. godinu je proračun bio planiran od 769 milijuna, da bi se dogodila korona te smo išli na smanjenje do 579 milijuna kuna za tekuću 2021. godinu. Uvjereni smo da će proračunska sredstva rasti kada se stanje normalizira, ali ne samo zbog povratka turističke sezone nego i uslijed dobrog korištenja sredstava EU-fondova jer je pred nama niz programa Europske unije na koje se namjeravamo prijaviti, a neka od njih su direktno usmjerena ka Gradu Dubrovniku tako da ćemo kroz ta sredstva doživjeti dodatni rast gradskih proračunskih prihoda te maksimalno povećati proračun - rekao je Franković te najavio kako je cilj proračun od milijardu kuna godišnje, što bi se već ostvarilo da se nije dogodila korona-kriza.

image
Božo Radić/cropix

Obrazlažući namjene proračuna i planirane projekte, gradonačelnik Franković je naveo kako će Upravni odjel za izgradnju i upravljanje projektima 1,347 milijuna kuna utrošiti za izradu projektne dokumentacije, sanaciju obale Rijeke dubrovačke, park Gradac i rješenje oborinske odvodnje za Montovjernu i Batalu te i ulici Andrije Hebranga, a 2,090 milijuna kuna za izgradnju groblja Dubac, sanaciju Grabovice i gradnju azila za životinje. Za projekte cestogradnje i rekonstrukcije Lapadske obale, ceste Nuncijata i križanja kod Vatrogasnog doma u Zatonu izdvojit će se 27,267 milijuna kuna, a poticanu stanogradnju i zgradu u Solitudu 450 tisuća te još 380 tisuća kuna za javnu rasvjetu Mokošice i Štikovice, a 12,494 milijuna kuna za projekte gradnje ili energetske obnove društvene infrastrukture kao što su osnovne škole Marina Getaldića, Mokošica i Marina Držića (dio s posebnim programom) Dom za starije i nemoćne, dječji vrtići Palčica i Komolac, igrališta Komolac i Gorica, sportska dvorana Orašac i boćarska dvorana Komolac te Tenis centar Lapad, sportska dvorana te multifunkcionalna dvorana Gospino polje, dom kulture Koločep.

image
Božo Radić/cropix

Upravni odjel za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo odvojit će 1,405 milijuna kuna za projekte Mladi i Grad skupa, Savjet mladih, centar mladih, Skrb o obitelji, Skrb o mladima, Grad prijatelj djece te 36,322 milijuna kuna za projekte dječjih vrtića Dubrovnik, Palčica, Calimero, Bubamara, Petar Pan i predškolski program OŠ Marina Držića. Tu su i projekti opremanja osnovnih škola, jačanje STEM vještina, sufinanciranje udžbenika i stipendije, projekti socijalne skrbi (ogrjev, pučka kuhinja, jednokratne pomoći, dar za novorođeno dijete). Za zdravstvenu skrb je planiran iznos od 3,53 milijuna, za javne potrebe u športu 14,056 milijuna kuna a za ratne stradalnike 879 tisuća kuna. Upravni odjel za urbanizam utrošit će 1,587 milijuna za GIS i zaštitu okoliša te izradu urbanističkih planova Gruški akvatorij, Radeljević i Libertas, Mali Zaton 1 i 2, Babin kuk, Trsteno, Suđurađ, Donje i Gornej Čelo, Grad, Gospino polje, Tamarić, Nuncijata... Upravni odjel za kulturu i baštinu izdvojit će za potrebe rada Zavoda za obnovu Dubrovnika 3,830 milijuna, za Dubrovačke ljetne igre 1,5 a za Dubrovačku karticu 2,354 milijuna, za Dubrovačku baštinu 2,7 milijuna kuna a za javne potrebe u kulturi 1 milijun kuna te za ustanove u kulturi 9,787 milijuna kuna.

26. travanj 2024 00:17