StoryEditorOCM
DubrovnikJedna gotova, dvije na čekanju

Franković oprezan oko planova: "Vjerujemo u pozitivan ishod dviju arbitraža koje nas čekaju, a na ovoj me je iznenadio Mesić i za koga je svjedočio..."

Piše L.Vierda Foto: Božo Radić/CROPIX
25. svibnja 2023. - 14:11

-Trud DORH-a doveo je do oavkve presude u korist Hrvatske - započeo je na konferenciji za novinare povodom završenog jednog od tri arbitražna postupka s tvrtkom Razvoj Golf dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

-Čekaju nas još dvije arbitraže, jedna na ovom sudu u Parizu, druga u Zagrebu, na sudu pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. U jednome je tužitelj Aaron Frenkel, u drugome tvrtka Razvoj Golf. koja je tužila Grad Dubrovnik zbog ukidanja koncesije za tvrđavu Imperial. Ali ova odluka sad je iznimno važna upravo zbog ta dva druga postupka koji su u tijeku" - dodao je Franković. Rekao je i kako je sad nedvojbeno jasno da su hrvatske institucije radile sve po zakonu te da je ovime potvrženo kako RH ničime nije sprječavala nikoga u realizaciji onoga što je dozvoljeno niti je ijedna institucija favorizirala investitora. Na pitanje kako gleda na ondašnje povećanje obima planirane investicije na Srđu za tri puta odlukom povjerenika za Dubrovačku-neretvansku županiju Želimira Bosnića, gradonačelnik odgovara:

-Govorimo samo o postupku u kojemu je utvrđeno da su sve institucije u Hrvatskoj funkcionirale kako treba i po zakonu."

Franković je u Pariz išao kao svjedok za Republiku Hrvatsku, kao što su to učinili i marina Oreb i putem videolinka Marina Matulović Dropulić, no frapiran je činjenicom da je kao svjedok optužbe, dakle protiv RH, išao bivši predsjednik Stipe Mesić koji je bio s njime u avionu.

-Nevjerojatno je da je bivši predsjednik, usput koristeći sve povlastice činjenice da je nekad bio hrvatski predsjednik, zaštite i slično, išao svjedočiti protiv države kojoj je bio na čelu! U najmanju bi ruku bilo pristojno reći - ne mogu, jer imao je pravo odbiti, ali eto, nije."

Osvrnuo se i na Srđ je Grad rekavši kako su oni zapravo cijelo ovo vrijeme isticali kako ćemo morati platiti ono što investitor traži, kako ćemo izgubiti, no kao i u ovom prvom postupku, tako se i za preostala dva arbitražna postupka nada kako će rješenje biti u našu korist. 

U tijeku su izmjene GUP-a, no brisanje spomenutih smještajnih jedinica na Srđu morat će pričekati.

-Mora se dobro paziti što se i radi i govori dok su druga dva postupka u tijeku. Sve se može riješiti ako se želi, ali pomalo. U GUP-u će se revidirati svi prostori, ne samo na Srđu, i u dijalogu s građanima dogovoriti što je najbolje za Grad. Prostor Srđa sad nikako nije onakav kakav bismo svi željeli, treba ga oplemeniti, ali o tome kad za to bude vrijeme i u dogovoru s građanima. Lako je izgovarat‘ riječi, to može svatko, ali treba se paziti i što se izgovara i što se na koncu napravi." - poručio je Franković.

19. travanj 2024 14:05