StoryEditorOCM
DubrovnikEU fondovi

Franković na sastanku s ministricom Natašom Tramišak

Piše dv
2. veljače 2022. - 18:37

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković u društvu pročelnice Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinke Raguž i pročelnice Upravnog odjela za poslovne gradonačelnika Ivane Brnin održao je sastanak s ministricom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Natašom Tramišak.

-„Grad Dubrovnik vidi veliku priliku u korištenju fondova Europske unije u novom financijskom razdoblju. Stoga smo pripremili čitav niz projekata s posebnim naglaskom na kapitalne investicije, između ostalog i, u društvenu, komunalnu i prometnu infrastrukturu“, rekao je gradonačelnik Mato Franković naglasivši kako u ovom izazovnom razdoblju korona krize i smanjenih proračunskih prihoda upravo korištenjem vanproračunskih sredstava Grad osigurava nastavak investicijskog zamaha, sve u cilju podizanja kvalitete života svih skupina naših građana.

Ministrica Tramišak istaknula je da Hrvatska u novom financijskom razdoblju ima na raspolaganju 22 milijarde eura, što je dvostruko više od dosadašnje omotnice. Najveća novost su velika dodatna sredstva uz proračun EU-a koji se osiguravaju za program borbe protiv posljedica korona-krize pod nazivom „EU Next Generation“. Program uključuje i Fond za oporavak i otpornost – najveći instrument za financiranje projekata oporavka od krize.

Na raspolaganju Gradu Dubrovniku u novom financijskom razdoblju je i Mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja – ITU koji omogućuje integriranje sredstava iz različitih europskih fondova i operativnih program te ulaganja tih sredstava u aktivnosti kojima će se ojačati uloga gradova kao pokretača gospodarskog razvoja.

Ministrica Tramišak je podsjetila da ukupna sredstva koja će kroz ovaj mehanizam biti na raspolaganju Republici Hrvatskoj za 22 urbana područja iznose 5,16 milijardi kuna te je pohvalila razinu spremnosti koju je Grad Dubrovnik, kao sjedište svog urbanog područja, pokazao u dosadašnjim pripremnim aktivnostima za korištenje sredstava iz ITU mehanizma.

Područja financiranja u okviru ITU-a bit će brownfield (revitalizacija bivših industrijskih, vojnih napuštenih lokacija), kulturna baština, čisti i pametni gradski promet, energetska učinkovitost, turizam, višenamjenska infrastruktura, poslovna infrastruktura, digitalizacija javne uprave, jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzetnika, socijalna infrastruktura, infrastruktura za predškolski odgoj, zelena infrastruktura, prirodna baština te izrada teritorijalnih strategija.

07. svibanj 2024 09:26