StoryEditorOCM
DubrovnikBLAGDAN U PRVOSTOLNICI

FOTOGALERIJA ŽELJKA TUTNJEVIĆA Božić u Katedrali

25. prosinca 2017. - 16:01

Biskup dubrovački msgr. Mate Uzinić je u božićnoj propovijedi u Katedrali govorio je o porukama Prologa Ivanovog evanđelja koje nudi cijelo otajstvo povijesti spasenja.

Prva poruka je da je Božja Riječ postala tijelo i nastanila se među ludima kako bi oni mogli na otajstven način promatrati slavu Božju, tj. onaj istinski Božji identitet.

Druga poruka je da je Riječ Božja, koja se u svoj poniznosti utjelovila u betlehemskom Djetetu, ista ona Riječ Božja koja je Bog i po kojoj je sve stvoreno.

Treća poruka se odnosi na sve one koji vjeruju u Krista a govori o tome bi oni, primajući Krista i sami postali dionici Božje slave, da bi po tom što je on na sebe preuzeo ljudski identitet mogli od njega usvojili njegov božanski identitet.

Evanđelist kaže da je to moguće učiniti prihvaćajući s vjerom Kristovo povijesno utjelovljenje i cijelu povijest spasenja, ali, kazao je biskup, „još se i više to primanje odnosi na prihvaćanje s vjerom njegovog puta spasenja u svojoj svakodnevici, odričući se u toj svojoj svakodnevici svake oholosti i samodostatnosti, kako bismo mu mogli služili u ljubavi i poniznosti, a u njemu svojim bližnjima, onima čiji on oblik danas uzima i u njega se utjelovljuje.“

Tumačeći kako Božju slavu odnosno njegov istinski identitet ljudi mogu vidjeti u Isusu iz Nazareta kroz cijeli njegov ovozemaljski život, zatim danas u Crkvi kao zajednici vjere koja je njegovo Tijelo, u njegovoj riječi, sakramentima, osobito euharistiji „po kojoj nam je trajno malen i prepušten nama na milost i nemilost, u svom tijelu i svojoj krvi koji su znakovi njegove ljudskosti i u kojima nam je baš kao znakovima njegove ljudskosti želio ostaviti svoju božansku prisutnost“, biskup Uzinić je citirao riječi pape Franje o tome u kome se sve može prepoznati Krista.

Možemo ga vidjeti  i „u tisućama lica obilježenih patnjom, isključenošću, zlostavljanjima, nasiljima, mučenjima i zatvaranjima, ratom, lišavanjem slobode i dostojanstva, neznanjem i nepismenošću, izvanrednim zdravstvenim situacijama i nezaposlenošću, trgovinom robljem i ropstvom, progonstvom i bijedom, prisilnom migracijom. (On danas) ima lice žena, muškaraca, djece izrabljenih zbog niskih interesa, gaženih izopačenom logikom moći i novca. Kakav samo nemilosrdan i beskrajan popis možemo sastaviti kada tome pridodamo siromaštvo nastalo kao plod društvene nepravde, moralne degeneracije, pohlepe nekolicine izabranih i opće ravnodušnosti!“ (papa Franjo).

Biskup je svima čestitao Božić i poželio blagoslovljenu i obiteljskom srećom ispunjenu novu 2018. godinu. 

03. svibanj 2024 05:13