StoryEditorOCM
DubrovnikVIJEST S PRIMANJA

Festanjuli će biti kapetan duge plovidbe Teo Grbić i električar Toni Cvjetković, misno slavlje na sv. Vlaha predvodit će nadbiskup Chicaga

Piše Maja Rilović Koprivec
Foto Božo Radić
22. prosinca 2021. - 13:49
Teo Grbić, kapetan duge plovidbe i Toni Cvjetković, električar, festanjuli 1050. Feste svetog Vlaha 2022. godine.i upravitelj dubrovačkke biskupije i biskup koadjutor Riječke nadbiskupije mons. Mate Uzinić.Božo Radić/cropix

Teo Grbić, kapetan duge plovidbe i Toni Cvjetković, električar, bit će festanjuli 1050. Feste svetog Vlaha 2022. godine. Potvrdio je to na današnjem  tradicionalnom primanju Dubrovačke biskupije upravitelj dubrovačke biskupije i biskup koadjutor Riječke nadbiskupije mons Mate Uzinić. 

Također najavljeno je kako će svečano misno slavlje na Festu svetoga Vlaha predvoditi Blaise Cupich, nadbiskup Chicaga.

Tko su novi festanjuli?

Teo Grbić je rođen u Dubrovniku 1959. godine, od oca Iva i majke Nine. Sve svete sakramente primio je u župama sv. Andrije, sv. Mihajla i u Katedrali. Vjenčao se 1988. godine sAnom,, ima dvoje djece Ivana i Teu. Osnovnu i srednju pomorsku školu, kao i višu pomorsku školu završio je u Dubrovniku. Ispit kapetana duge plovidbe položio je 1992. godine u Dubrovniku. Bio je zapovjednik hidro glisera, prvi zapovjednik broda Princess of Dubrovnik, sudionik je Domovinskog rata i nositelj spomenice Domovinskog rata. Kao pomorski časnik plovio je na raznim stranim kompanijama. Zadnjih 18 godina plovio je na putničkom brodu ‘Norwegian Cruise’ gdje je od 2013. godine bio i zapovjednik.

Toni Cvjetković rođen je 1967. godine, u obitelji Antuna i Lucije rođene Ivančević. Sakramente je primio u župama sv. Mihajla, sv. Spasitelja i sv. Križa u Gružu. Vjenčao se 1994. godine s Lucijom, rođenom Čučuk u Konavlima, na Grudi. Imaju sina Antonija i kći Lucijanu. Ljeti je na Šipanu, a tijekom godine živi u Župi sv. Križa u Gružu u kojoj je pjevač u crkvenom zboru. Osnovnu školu pohađao je u Zatonu Malom, Orašcu i Gružu. Srednju pomorsko-tehničku školu, smjer elektrotehnika, završio je 1986. godine u Lapadu. Od tada radi kao električar. Sudionik je Domovinskog rata do 1995. godine, nakon čega se zapošljava u HEP-u gdje radi i danas.

Oba su festanjula naglasila kako im je ovaj izbor  iznimna čast i ponos za njih i njihove obitelji. Zahvalili su svim festanjulima Bratovštine sv. Vlaha na izboru.

Na današnjem primanju obraćajući se Dubrovčanima kao je rekao posljednji puta kao njihov biskup Uzinić je rekao kako se nalazimo  u vremenu u kojem se pripremamo za Sinodu i sinodalnu Crkvu, koju bi trebali graditi tako da živimo zajedništvo Crkve i da svatko od nas tome zajedništvu doprinosi. Sa željom da se dobrovačka crkva koja je dosad imala dosta elemenata sinodalnosti nastavi izgrađivati u tom duhu, da svatko od nas sudjeluje u zajedništvu te Crkve, svima  vama želim doista da naš grad, biskupija, obitelji i mi sami postanemo otajstveni Betlehem, da se Božić dogodi u nama. Svima vama Želim sretan Božić i blagoslovljenu 2022. godinu”, poručio je mons. Uzinić.

04. svibanj 2024 02:33