StoryEditorOCM
DubrovnikISELJENICI OPET NA OKUPU

FESTA U ORSANA Dubrovčani diljem svijeta vjerni svom Gradu

Piše Ahmet Kalajdžić
foto: Branka Mumalo
16. kolovoza 2019. - 17:58
Više od deset godina Hrvatska matica iseljenika Dubrovnik ljeti organizira „Susret iseljenika“. Kroz taj projekt Dubrovčani iz New Yorka počeli su pomagati rodni kraj, davanjem novčanih priloga bolesnima i socijalno ugroženima, te sudjelujući u obnovi sakralnih objekata.

„Susret iseljenika“ danas okuplja brojne pripadnike dijaspore ne samo iz SAD-a, već iz cijelog svijeta. To je, uz humanitarnu važnost događaja, ujedno prigoda za druženje, međusobno upoznavanje, razmjenu iskustava i dogovaranje suradnje.

Nakon uvodnih riječi predsjednice Maje Mozare, okupljene je pozdravila predstavnica Društva Dubrovčana u New Yorku obratila Noris Penezić Boccanfuso koja je prikupljene novčane priloge namijenila Dubrovčanima u potrebi Ivani Švarc i Orsatu Ivankoviću te crkvi sv. Vlaha u Stonu. Gospar Frano Sesjak iz Njemačke donirao je novac za liječenje i rehabilitaciju mlade Konavoke Nine Đivanović.

Druženje je bilo prigoda za obnovu uspomena na prve susrete kad su dubrovački Njujorčani počeli pomagati potrebite sugrađane i donirati novac za obnovu sakralnih objekata.

U tome su im potporu pružili Grad Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija, čije su izaslanice, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i zamjenica župana Žaklina Marević zahvalile iseljenicima što ljubav prema zavičaju iskazuju dobrotvornim angažmanom.



 
26. travanj 2024 13:52