StoryEditorOCM
DubrovnikKAPETAN PERICA BALETIĆ, FESTANJUL IZ REDA POMORACA

Festa je na brodu poseban dan. Obilježimo ga svečanijom večerom, priklama i šporkim makarulima

Piše Kristina Filičić
2. veljače 2024. - 18:17

- Što je bliža Festa, značenje je sve veće jer vidimo koliko je truda i zajedničkog rada potrebno da bi se sve organiziralo i posložilo kako treba – kaže nam kapetan Perica Baletić, ovogodišnji festanjul iz reda pomoraca koji je proteklih dana zauzet brojnim obvezama jer s kolegom predvodi parčevu festu.

Biti festanjul ne događa se baš svakome pa je to iznimna i velika čast, kako familiji i roditeljima, tako i susjedima i prijateljima.

- Mislim da je to nešto što bi svatko htio biti. Treba se truditi, činiti i dati od sebe najbolje da bi došli u taj uži izbor kao potencijalni festanjuli, da bi vas netko od festanjula predložio – kaže ovaj pomorac koji iza sebe ima dva desetljeća aktivne plovidbe na moru.

image
Mihael Barisic/Cropix/Cropix

Konavljanina s Grude na časnu poziciju predložio je Marko Matić iz Čilipa ‘što je dokaz da su Konavljani skupa još jači‘. Pamti feste iz djetinjstva kada bi s roditeljima i brojnim Konavljanima put Grada na festu.

- Nismo se oblačili u nošnje, ali smo pomagali i sudjelovali na druge načine i u procesiji i na misi. Ko djetetu uvijek su mi bili interesantni svi ti silni barjaci, procesija, trombunjeri koji pucaju na ulazu u Grad, na Peskariji, onaj dio podizanja i spuštanja bandijere sv. Vlaha je nešto što svakome ostaje u pamćenju. To su neke prve dodirne točke iz mladosti. Kasnije si svjesniji same procesije, moći sv. Vlaha i svega onog što je parac učinio za Grad. Moramo to cijeniti i njemu se pohoditi, moliti ga da nastavi istim žarom držat nas u svojim rukama – kaže kapetan Baletić. U ovoj procesiji u nošnjama pod barjakom sudjelovat će i njegovi osnovnoškolci Marko i Lea te ostali članovi obitelji što mu puno znači.

Pomoć nebeskog zaštitnika

Od Domovinskog rata dubrovački pomorac živi u Dubrovniku, najprije unutar zidina pa na Konalu sa suprugom Sanjom i djecom Markom i Leom. Kad nije na moru, festa se ne propušta, a poslije svečanosti familija iz Konavala dođe u grad na objed ‘ljudi kroz kuću, svi dobrodošli‘, to je tradicija od koje se ne odustaje.

image
Mihael Barisic/Cropix/Cropix

Navegava na teretnim brodovima pa je zbog poslovnih obveza dosta festa bio na moru, ali srećom ‘imamo internet pa možemo pogledati prijenos uživo, misu i procesiju tako da se ta razdvojenost malo manje osjeti nego prije, možete biti prisutni iako ne fizički‘. Na brodovima kojima zapovijeda, dan dubrovačkog nebeskog zaštitnika slavi se svečanijom večerom za cijelu posadu.

- Taj poseban dan na brodu gledamo obilježit barem priklama, šporkim makarulima. Najbližim suradnicima na brodu pokažem linkove da vide kako to izgleda u gradu, da širimo tu našu festu i izvan granica Hrvatske, neka svi znaju koliko smo bogat narod i kakvom tradicijom raspolažemo, tradicijom koja se ne može kupiti nego se stoljećima gradi – kaže naš sugrađanin koji se mnogo puta uticao sv. Vlahu za zagovor i pomoć u teškim trenucima kojih na morskim prostranstvima ne nedostaje.

- Puno mi znači sv. Vlaho, posebno kad sam daleko od doma. Uvijek nam treba pomoć nebeskog zaštitnika, a kad ste daleko onda nemate vele izbora, morate se uvijek utjecat nekom svecu. Puno puta smo bili u situacijama kad nije bilo baš najbolje a na dobro je izlazilo. Mislim da je veliki razlog tome naš zaštitnik i parac Sveti Vlaho i svi naši dragi moćnici. Nije lak pomorski život ali za dobrobit familije to smo izabrali i tim putem idemo koliko budemo mogli akobogda.

Ako se nađe na moru za Feste, s broda se obavezno pošalje telegram i čestitka cijelom puku dubrovačkom koja se, uz mnogobrojne pristigle iz svih dijelova svijeta, čitaju na Kandeloru. 

Festanjul pomorac

Kapetan Perica Baletić, sin je Marka i Pavice rođene Uhodić. Rođen je 1978. godine, odrastao je u Župi Presvetoga Trojstva na Grudi. Srednju pomorsku školu i pomorski fakultet završio je u Dubrovniku. Kontinuirano plovi od 2004. godine, a kapetan je od 2013. na brodovima stranih kompanija. Sa suprugom Sanjom ima dvoje djece Leu i Marka.

04. svibanj 2024 00:47