StoryEditorOCM
DubrovnikREAKCIJE UGOSTITELJA|

FARČIĆ I VLAŠIĆ PORUČUJU: COVID se proširio na obiteljskim okupljanjima, a Stožer nije tražio popuštanje ni kada smo imali najmanji broj zaraženih!

Piše Ahmet Kalajdžić
25. veljače 2021. - 15:50

Nakon najave Stožera CZ Dubrovačko-neretvanske županije kako će od Nacionalnog stožera zatražiti suglasnost da se među ostalim otvaranje terasa ugostiteljskih objekata odloži dok se na krajnjem jugu ne zaustavi rast novozaraženih pitali smo predsjednicu Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Dubrovnika Nikolinu Farćić i predsjednik Udruge ugostitelja Antu Vlašića što o tome misle.

Već smo naučili tu lekciju

-Na neki sam način i očekivala ovakvu reakciju našeg županijskog Stožera Civilne zaštite jer imamo žarište u Konavlima, što se reflektira na cijelu županiju koju Stožer 'pokriva'. Nisam sigurna postoji li mogućnost da se uvaži činjenica kako nisu svi dijelovi županije jednako epidemiološki ugroženi, tako da ne znam niti ima li Stožer prostora selektivno reagirati unutar iste županije. Nerad će se teško odraziti na naš ekonomski položaj i nikako nije dobro jer su mnogi očekivali otvaranje taraca. No, odluka je zadana epidemiološkom situacijom. Preteško mi je reći koliko će nemogućnost otvaranja utjecati na rad i položaj objekata kojih je samo 5- 6 otvoreno nakon popuštanja mjera. Ne znam koliko bi ih otvorilo nakon 1. ožujka od onih koji imaju tarace, ali bi neki od njih svakako otvorili. Kako god, ostaje teška situacija. Treba naglasiti da smo na posljednjem zatvaranju naučili lekciju da se COVID ne prenosi u ugostiteljskim objektima nego mnogo više ostalim socijalnom kontaktima i privatnim okupljanjima jer nam se aktualna incidencija u našoj županiji tako i dogodila- rekla je predsjednica Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Dubrovnika Nikolina Farćić.

Stožer služi za formu

Predsjednik Udruge ugostitelja Ante Vlašić ističe kako je Stožer već nekoliko puta dokazao kako ničemu ne služi, nego da im je primarno zadovoljavanje forme, a ne i funkcioniranje društva. - Jasno mi je da, primjerice Istarski stožer CZ "kopa i rukama i nogama", da se bori svim silama da se oslobodi rad društvu u tamošnjoj sredini. S druge strane, kod nas i kad smo imali najmanji broj zaraženih, naš Stožer nije ni tražio popuštanje mjera- ističe Ante Vlašić.

26. travanj 2024 09:20