StoryEditorOCM
DubrovnikPODACI IZ STUDIJE

Evo u kojim dubrovačkim kotarevima je najviše onih koji su za smanjivanje broja apartmana, a gdje žive oni koji tvrde da imaju najmanju korist od turizma...

Piše Maja Rilović Koprivec
7. listopada 2023. - 05:53

Ograničavanje broja turističkih postelja u privatnom smještaju, ako do njega i dođe neće biti preko noći, najavio je dubrovački gradonačelnik Mato Franković. Posebna Studija prihvatnog kapaciteta po zonama bi trebala pokazati među ostalim gdje je apartmana previše, a gdje se još mogu otvarati novi.

U Studiji održivosti razvoja turizma i prihvatnog kapaciteta s akcijskim planom koju je prije dvije godine za Grad Dubrovnik izradio Institut za turizam pokazala je da većina Dubrovčana, preko polovice, smatra da bi kapacitete trebalo zadržati na sadašnjoj razini, s time što bi više ispitanika smanjivalo kapacitete obiteljskog smještaja, a povećavalo hotelske kapacitete te broj vezova u marinama, odnosno gradskim lukama. Od kada je studija završena prije dvije godine  otvorena su dva nova hotela u Gružu City i Porto, pa su se i hotelski kapaciteti povećali, no privatni smještaj povećao je broj postelja na 16 tisuća! Samo zadnju godinu 4000 novih postelja u apartmanima!    

Za smanjenje apartmana 29 posto

image


 

Božo Radić/Cropix

 - Općenito je poznato kako je Dubrovnik odavno premašio svoje prihvatne kapacitete ali isto tako i da građanima to ne smeta toliko koliko promet kao glavni dubrovački problem održivosti.

- U Dubrovniku kruzere više ne smatramo nekim problemom jer se oni mogu regulirati, ali su definitivno veći problem postali turisti koji dolaze kopnenim putom i prave veći pritisak. Što se tiče privatnoga smještaja institut je dao preporuke da se ono ograniči – kaže izrađivač studije dr. Zoran Klarić iz Instituta za turizam.  Prema studiji  u Dubrovniku se za smanjenje broja postelja u domaćinstvima i apartmanima zalaže svega 29 posto ispitanika, 50 posto bi ih zadržalo na istoj razini, dok se 12 posto ispitanika zalaže za povećanje broja postelja u domaćinstvima, a čak 17 posto u apartmanima. Iz takvog stava proizlazi da većina stanovnika Dubrovnika, kao uostalom i drugih turistički razvijenih dijelova Hrvatske, u tome vidi značajan izvor prihoda zbog kojeg su se mnogi spremni odreći osobnog komfora u ljetnim mjesecima. U slučaju Dubrovnika tu praksu potvrđuje izrazito mali broj stanova koji se nude turistima na rubnim dijelovima Grada u gradskim kotarima Mokošica i Komolac u odnosu na prostor blizu povijesne jezgre.

Komolac i Mokošica

U ispitivanjima istraživači nisu zamijetili značajne razlike prema kotarima, kada je u pitanju smanjivanje kapaciteta, osim što je u kotaru Grad nešto veći udio ispitanika koji bi smanjivali i dolaske turista općenito i broj posjetitelja s kruzera, dok su ispitanici iz kotara Montovjerna, Gruž i Lapad skloniji smanjivanju turističkih smještajnih kapaciteta! 

 

U tim je gradskim kotarevima  i najviše ispitanika koji u Dubrovniku žive kraće od 20 godina, a ukupno gledajući većina ispitanika ove ankete čak 84 posto  stanuje u Dubrovniku dulje od 20 godina.  Situacija je malo drugačija u dijelu studije koja je razmatrala ekonomsku ovisnost o turizmu i stupanj uključenosti u turističko privređivanje među stanovnicima pojedinih kotareva u Dubrovniku. Zanimljivost je kako je među stanovnicima kotara Grad te Komolac i Mokošica isti udio (31 posto) onih koji tvrde da nemaju nikakve koristi od turizma, a najveći udio ispitanika  - 47 posto - koji nemaju nikakav prihod od turizma je u kotarevima Komolac i Mokošica.  

Sukladno tome možemo reći kako je tamo i najmanje apartmana, odnosno stanova pretvorenih u apartmane za kratkoročno turističko iznajmljivanje i bez nove Studije.

29. travanj 2024 12:07