StoryEditorOCM
DubrovnikPOPRILIČNA UŠTEDA

Evo što kažu Dubrovčani, hoće li im nedostajati ‘najloni‘ s kojima su živjeli cijeli život

Piše Ahmet Kalajdžić
3. siječnja 2022. - 18:24

Početak nove godine obilježila je vijest o odlasku u povijest plastičnih vrećica (s izuzetkom onih najtanjih, jednokratnih za voće i povrće). Platnene vrećice zauzimaju i onečišćuju znatno manje životnog prostora, a ako računamo da smo donedavno svaku plaćali koliko jučer za svaku plaćali 40- 50 lipa, nerijetko i cijelu kunu. Ovako ćemo uštedjeti 600 do 700 kuna koje možemo iskoristiti za druge potrebnije stvari.

Uz očekivane koristi, više nećemo biti "hodajući reklamni panoi", kako je jedna sugovornica nazvala rezultat prevelike uporabe promidžbenih PVC-vrećica. O svemu smo naše sugrađane anketirali ispred jednog od gradskih tržnih centara i evo što su nam odgovorili:

Oliver Kljajić, nogometni trener :

image
Nogometni trener Oliver Kljajić
Ahmet Kalajdžić

- Podržavam novi propis, a već pune dvije godine intenzivno s obitelji izbjegavam uporabu PVC- vrećica i maksimalno koristim one platnene. Zoga se svi pridržavamo, a posebno naša djeca. Trudimo se ekološki razmišljati i ponašati, jer je tako manje smeća i u kući kao i u prirodi oko nas. Isto tako, u đardinu naše kuće na Pločama pravimo kompost, tako da i time doprinosimo čistijem okolišu.

Marija Kojaković, arhitektica :

image
Arhitektica Marija Kojaković
Ahmet Kalajdžić

- Odavno nosim i koristim tekstilne vrećice i novi propis mi ne pada teško. Uz platnenu, sad imam i jednu staru PVC koju sam uporabila već dvadesetak puta. Iz naših života trebamo isključiti svu plastiku koja je preštetna za planet! O ekologiji ne razmišljam od jučer i mislim da svi i s malim stvarima dnevno možemo mnogo učiniti s razvrstavanjem otpada, kompostiranjem i uporabom zdravih materijala. Ako se uz to zdravo hranite i vježbate, mnogo činite za sebe i Zemlju. Djeci moramo ostaviti što smo naslijedili a ne to potrošiti. Tako ih treba odgajati i najvažnije: u svemu im davati osobni primjer!

Nataša Dedo, inženjerka građevine:

image
Inženjer građevine Nataša Dedo
Ahmet Kalajdžić

- Napuštanje PVC- verećica je sjajna ideja i tu je odluku trebalo mnogo ranije donijeti jer smo time mogli više očuvati okoliš i planetu! Inače, trebamo paziti na sve materijale koje koristimo, osobito ako se mogu reciklirati. Takvi su poželjniji i bolje ih je koristiti. Na vraćicama će građani godišnje osjetiti uštedu i do 700 kuna a svi se, definitivno, trebamo rješavati uporabe PVC- vrećica.

Frano Pavić, umirovljeni pomorski strojar:

image
Kapo od makinje Frano Pavić
Ahmet Kalajdžić

- Platnene vrećice su pozitivna odluka jer PVC- materijalu u okolišu stvaraju katastrofu! Pođite u park ili na plažu: sve je zagađeno, ljudi često nemaju kulturu očuvanja okoliša, neodgovornost je na svakom koraku. Već godinama, supruga i ja koristimo platno i primjenu novog propisa nećemo ni osjetiti. Istina, PVC je i dalje nužan, npr. za ribu, ali što se mora- mora. No, nikako svaku glupost trpati u vrećice! I znam da nikad ništa neće biti idealno, ali se moramo truditi. Sjetimo se ekologije kad nam u Porat s južinom uskoro stigne ona silna plastika iz Albanije. Dosta više!

Mirjana Pendo, umirovljena kuharica:

image
Umirovljena kuharica Mirjana Pendo
Ahmet Kalajdžić

- Kao kuharica sam naučila da mi donose nužne potrepštine u brojnim PVC- vrećicama i shvatila koliko ih koristimo, ali i koliko je to ozbiljan problem. Trudila sam sd uvijek da ih ne koristim previše, a da ih skupljam, kud ću s njima? Ovu platnenu koju imam kupio mi je i darovao unuk (5). Pričam im o štetnosti plastike i nadam se da će to zapamtiti, naučiti i primjenjivati!

Pave Nobilo, umirovljenica :

image
Dio sugrađanki se opskrbio i s više platnenih vrećica
Ahmet Kalajdžić

- Mislim da je ovo trebalo davno učiniti, a ne zagađivati cijeli planet. U svijetu su normalne papirnate vrećice, a osobno sam sebi sašila platnenu. Mislim da bi svi koji imaju i malo pameti u glavi, trebali doprinjeti čistijem okolišu tako da o tome učim i svoje unuke koji već mnogo znaju o očuvanju okoliša.

27. travanj 2024 07:03