StoryEditorOCM
DubrovnikSUĐENJE ZA TRAGEDIJU U HIDROELEKTRANI

Evo što je Ivo Miletić ustvrdio u svom iskazu!

Piše Ahmet Kalajdžić
23. siječnja 2024. - 11:58

Zbog isteka duže vremena od dana davanja iskaza Županijskom državnom odvjetništvu, Miletiću je prvo pročitan iskaz kojeg je tada dao, nakon čega je rekao kako je prvi voditelj Tima za revitalizaciju pogona Plat, odnosno HE Dubrovnik bio sad pokojni inž. Vinko Bašić, a njegov zamjenik Pero Mišković koji ga je 2013-2014. zbog Bašićeva odlaska u mirovinu zamijenio na toj dužnosti.

Naglasio je kako voditelj tog tima i direktor pogona nisu bili jedan drugom nadređeni, nego su surađivali, a on je imenovan u Komisiju za javnu nabavu vjerojatno stoga što je sudjelovao u pregovorima s predstavnicima hidroelektrana Republike srpske BiH, a radio je na pripremi dokumentacije i nikad nije imenovan za predlagatelja. Odgovarajući na upit zamjenika ŽDO Vlatka Cibilića, Ivo Miletić je ustvrdio kako nije imao saznanja o projektu tvrtke Apsida za radove u strojarnici te ga nije mogao usporediti s projektom u glavnoj mapi te je o projektu Apside saznao tek nakon tragedije. No, nije se sjećao je li izjavio kako HE Dubrovnik ima poseban status te stoga ne treba građevinsku dozvolu. Sjetio se kako su, inače, u Ministarstvu graditeljstva RH rekli da je ta dozvola nužna, a ideja o ishođenju uporabne dozvole iznijeta je tijekom izrade glavnog projekta obnove pogona Plat.

Odgovarajući zastupnici oštećenih obitelji, odvjetnici Doris Košta, svjedok je rekao da je Ivo Lise bio zadužen za protupožarnu zaštitu, a njegove je primjedbe, kao i sve ostale, on proslijedio Povjerenstvu. No, Miletić je ustvrdio kako je glavni projekt dva puta revidiran i da na sastancima nitko nije spomenuo kako će se raditi i stropna obloga! Rekao je da uopće nije kontaktirao "Apsidu" koja, uz to, nije ni bila dio Konzorcija za izradu glavnog projekta. Dodao je kako zbog obiteljske situacije i teške bolesti  u obitelji, o tom projektu i poslu uopće kod kuće uopće nije razgovarao sa svojim sinom Perom Miletićem.

Odlučno je naglasio:-Nikad Ani Bender nisam rekao da ne treba ishoditi građevinsku dozvolu, a uporabnu dozvolu je tražio i ishodio netko drugi.

Odgovarajući odvjetniku Hrvoju Tokiću svjedok je rekao da o  uporabnoj dozvoli na sastancima ništa nije razgovarano, ali on smatra da ovakav projekt treba građevinsku dozvolu. Stav je Ministarstva graditeljstva o nužnosti građevinske dozvole, a po povratku u Dubrovnik nakon sastanka je sve prenio voditelju Tima za obnovu, dok je gospodin Gabela o tome izvijestio nadležnog direktora HEP proizvodnje d.o.o.

Na kraju iskaza svjedok je opisao ulogu i radne obveze voditelja pogona Tea Sekonda.

29. travanj 2024 19:10