StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD DUBROVNIK U ŠOPINGU

Evo odakle će gradska UTD Ragusa namaknuti više od 10 milijuna eura za kupnju TUP-a, što očekuje zakupce atraktivnih restorana i što o tome misle gradski vijećnici

Piše Pišu: Silvia Rudinović i Kristina Filičić
4. siječnja 2022. - 18:03

Gradsko društvo UTD Ragusa izgledni je budući vlasnik Tvornice ugljenografitnih i elektrokontaktnih proizvoda TUP d.d. Za kupovinu TUP-a stigle su dvije obvezujuće ponude o kojima će se raspravljati i odlučiti na izvanrednoj glavnoj skupštini ovog dioničkog društva 12. siječnja, iako se još uvijek ostavlja prostora za moguća iznenađenja poslana poštom zadnjeg dana 2021. godine. Neslužbeno se doznaje kako su stigle ponude UTD-a i češkog poduzetnika te da je višu cijenu ponudio nekadašnji gradski ugostiteljski gigant koji danas samo ubire zakupnine od nekoliko preostalih poslovnih prostora.

Restorani u zalog

UTD Ragusa je 30. prosinca dala obvezujuću ponudu za kupovinu TUP-a, kaže Igor Jurišić, direktor tog gradskog društva, no ne želi potvrditi ni opovrgnuti informaciju o ponuđenom iznosu od 10.201.000 eura.

- Čuo sam da je druga ponuda manja od naše, ali to su sve neslužbeni podaci. Bilo bi neodgovorno iznositi bilo kakve podatke do okončanja samog postupka odabira kupca – kaže Jurišić.

image
Igor Jurišić, dirketor UTD Ragusa
Cropix

UTD Ragusa je u kontaktu s bankama o uvjetima zaduženja. Nemaju dugovanja, okončali su brojne sudske postupke, a za novi zajam u zalog mogu dati vrijedne nekretnine u svom vlasništvu: kavanu Dubravka i restoran Mimoza na Pilama te restoran Gorica, u Ulici Marojice Kaboge 1, kojeg su konačno uspjeli uknjižiti, dok su uredski prostori u Pentagonu u vanknjižnom vlasništvu. Godišnji prihod od zakupnina tih prostora je 1,8 milijuna kuna.

- Ugovori o najmu poslovnih prostora stari su 15-ak godina. Kad se budu potpisivali novi ugovori, krajem ove i početkom 2023. godine, očekujem da će iznosi najma biti barem dva do tri puta veći – najavljuje Jurišić.

image
Kavana Dubravka na Pilama
Cropix

Na računu UTD-a trenutačno je 900 tisuća kuna, a 2021. godinu, u kojoj su kupili 408 dionica Luke Dubrovnik za sto tisuća eura, okončali su s 200 tisuća kuna dobiti. Dakle, društvo je stabilno i sposobno za novo kreditno zaduženje. Nakon dubinske analize poslovanja, UTD Ragusa je dala izraditi i procjenu vrijednosti dijela TUP-ovih nekretnina. Nekada uspješna tvornica, rijedak primjer radničkog dioničarstva u Hrvatskoj, nedavno je ugasila svoj pogon. Prodaja je svedena na nekretnine, prvenstveno na devet tisuća četvornih metara u Gružu, potom još 14 tisuća kvadrata u Komolcu. Poznavatelji prilika kažu kako je riječ o isplativom nekretninskom ulaganju, ali da su iznosi ponuda kojima se javno barata zapravo 60 do 70 posto realne cijene.

U TUP-u oprezni

Oko 60 posto prostora je u najmu koji već donosi milijunske prihode. Ostatak je bio ostavljen proizvodnji koju su posljednjih godina iznijeli umirovljeni radnici TUP-a, jer kvalitetnu mladu radnu snagu za skromna primanja u odnosu na plaće u turizmu, nisu mogli naći.

Denis Dežulović, predsjednik Nadzornog odbora TUP-a, kaže kako to tijelo, kao ni Uprava, neće javno iznositi nikakve informacije koje se tiču kupoprodaje radi zaštite poslovnih interesa društva i dioničara. Za njih će postupak biti gotov kad posljednji dioničar primi uplatu od kupoprodaje.

image
Tvornica ugljenografitnih i elektrokontaktnih proizvoda, posljednja dubrovačka tvornica
Božo Radić/cropix

Uz Grad Dubrovnik, odnosno UTD Ragusu, kao potencijalni kupci su se spominjali češki investitor Jaroslav Trešnak i tvrtka See Capital Partners, čiji su osnivači i članovi društva Bruno Georgiev, Ivan Valentić, i odvjetnik Oleg Uskoković. Inicijativa 'TUP – urbana četvrt' koja okuplja poduzetnike i udruge, obrtnike i umjetnike, ukazala je na društveni potencijal tog kompleksa i njegovu financijsku održivost.

Vijećnici složni

- Od početka smo tvrdili da je kupovina TUP-a prilika koju se ne smije propustiti. Zaista bi bio veliki poraz Grada da je još jedan prostor otišao u gradnju apartmana ili drugu svrhu isključivo turističke i komercijalne namjene. Velika je to prilika za Grad Dubrovnik, za mlade, za poduzetničke inicijative koje su se tamo pojavile i za novi društveni i kulturni prostor kakav mu nedostaje. Treba pričekati skupštinu TUP-a, a nakon toga će trebati mnogo truda da se donese suvisli plan upravljanja prostorom. Svakako treba pohvaliti odluku Grada Dubrovnika da se kupi TUP, unatoč lošem stanju gradske blagajne – komentira Đuro Capor, gradski vijećnik Srđ je Grad.

image
Gradski vijećnik Srđ je Grad, Đuro Capor
Tonci Plazibat/Cropix

Oko ovog pitanja, vijećnici koje smo kontaktirali unisono podržavaju namjeru da Grad putem svog društva dođe do vlasništva TUP-a.

- Podržavamo inicijativu jer smatramo da je strateški jako važno da Grad Dubrovnik postane vlasnik tog prostora kako nam se ne bi ponovio propust poput prilike za kupovinu Remize. Na taj način Grad dolazi do velikog prostora kojim može samostalno upravljati i na kojem može dugoročno planirati javne sadržaje. Drago nam je što će Gruž postati prava urbana četvrt koja okuplja mlade, kreativne i poduzetne ljude.

image
Anita Bonačić Obradović, gradska vijećnica SDP-a
Cropix

Propuštene su neke prilike za kupovinu nekretnina, a dizali se krediti i trošili novci gdje to nije bilo potrebno. Kad se investira toliki novac, i to u vrijeme prezaduženosti, naravno da želite znati je li to ulaganje financijski održivo, ali ne želimo biti destruktivni. Osim Gruža, tu je i prostor u Komolcu, možda mjesto budućeg vrtića ili škole – kaže Anita Bonačić Obradović, gradska vijećnica SDP-a.

Maro Kristić (Most) kaže kako je upravo on, još pije pet godina govorio da Grad treba iskoristiti prvu sljedeću priliku i kupiti TUP. - U TUP-u se razvija jedna kreativna priča naših sugrađana koju treba dalje baštiniti i unapređivati. Grad će kroz tu kupnju sigurno riješiti neka svoja važna pitanja, barem u prvoj fazi, a u perspektivi će se tamo vjerojatno nešto graditi u javnom interesu. Treba pravilno i pametno upravljati tom pričom. Naravno, treba zadržati kreativnu priču, ali i razvijati drugi dio koji će donijeti neke prihode.

image
Gradski vijećnik Mosta, Maro Kristić
Tonci Plazibat/Cropix

Tu je glavna zgrada, skladište, ali ima tu, navodno, i kuća u Solitudu, dosta je tu nekretnina koje još uvijek nisu komercijalizirane. Svoju snagu Grad crpi iz imovine kojom upravlja, a nekretnine kojima je TUP vlasnik se nalaze na iznimno važnim strateškim pozicijama i smatram da je tu, bez obzira na okolnosti koje u financijskom smislu u ovom trenutku nisu povoljne, riječ o dobrom potezu koji će se pokazati u perspektivi. Kroz samo rentanje tih nekretnina Grad može vraćati glavicu kredita. Namjera Grada je da se kupnja realizira putem UTD Ragusa pa pretpostavljam da će tu biti riječ o založnom pravu na nekim nekretninama koje su u vlasništvu UTD-a kako bi se dobio kredit jer Grad se ne može na klasičan način zadužiti, probio je zakonski okvir za zaduživanje - kaže Kristić.

Da Grad gradi stanove?

Jasmin Deraković (DDS) kaže kako će TUP, kao urbana četvrt, postati prostor za razvoj društvenog života grada i stvaranja životnih sadržaja. Sinergijom poduzetništva, udruga i javnih ustanova, uvjeren je da će doći do stvaranja novih vrijednosti za grad. Ovakve primjere prenamjene tvornica i skladišnih prostora vidimo u mnogim gradovima, navodi Deraković koji se nada da će se ova kupovina pokazati financijski održivom.

image
Jasmin Deraković, gradski vijećnik DDS-a
Dv

- Za bilo koga je to dobra investicija, bio Grad ili privatni poduzetnik. Dobro je da Grad razmišlja dugoročno jer nekretnine će postajati sve skuplje. Ni u pandemiji nije bilo značajnog sniženja cijena stanova u Dubrovniku. Važno je što će se s tim učiniti. Kako god će Grad upravljati time mora slušati svoje građane, držati se onoga što je izglasano na Gradskom vijeću. Građani pak moraju biti korektiv vlasti, ne čekati izbore nego, ako treba, pisati peticije, ići na ulice ako se procijeni da se tom imovinom ne upravlja onako kako bi trebalo.

image
Gradska vijećnica DUSTRA-e Ivana Šepak
Cropix

Trebalo bi napraviti analizu čega nedostaje u Dubrovniku. Nedostaje stambeni prostor koji bi bio dostupan po prihvatljivim cijenama. Gradu ne bi trebala biti zarada primarni fokus, nego briga o građanima. Gruž je industrijska četvrt i treba mu odati počast na taj način da se sjećamo kakav je bio, a opet da razmišljamo što želimo da postane u budućnosti. Doselila sam se prije 17 godina i boli me kad me netko pita 'što si došla u Dubrovnik', a pogotovo kad me to pita netko iz Dubrovnika. Mnogo mladih odlazi dalje jer se ovdje ne mogu ostvariti. Ovdje tko nije u turizmu nema puno izbora. Umjetnost nikad nije isplativa, ali Dubrovnik to zaslužuje - komentira vijećnica Ivana Šepak (Dustra).

Nezavisni vijećnik, bivši gradonačelnik Andro Vlahušić misli kako je to izvanredan posao, pogotovo što se tiče Komolca jer tamo je sve jedan kroz jedan.

image
Nazavisni gradski vijećnik Andro Vlahušić
Bozo Radic/Cropix

- To je Gradu neophodno, jer tamo se izmješta sve kulturne ustanove i institucije. Što se tiče samog TUP-a, pitanje je što želimo tamo raditi. Možemo ga sačuvati, neka stoji za neka bolja vremena. Drugo pitanje je ostaje li u TUP-u ono što je po GUP-u i PPU-u predviđeno? To je primarno stambeno-poslovni kompleks, mislim da bi to trebalo napraviti, kako bi Grad dobio 200 do 250 stanova. Sačuvati tvornice? Zašto? To nema svrhe! U tom stambeno-poslovnom kompleksu mogu biti svi ovi sadržaji koji se tiču kulture, jedan moderni urbani model stanovanja i kulture. Naravno da treba nastaviti s onim što je tamo, od muzeja do klubova. Ali Grad ima ljetnu pozornicu ispred Luke predviđenu na pet tisuća kvadrata. Bilo bi idealno napravit i naredni korak, kupiti Solsku bazu, jer je ona izvanredan kulturno-scenski prostor, znatno bolji nego tvorničke hale. Imali bismo tzv. gruški kulturni krug koji kreće od Solske baze, proteže se kroz stambeno-poslovno-umjetničku četvrt i završava s ljetnom pozornicom ispred Luke, parkom i Gružem koji je pješačka zona. Ako sada nema šanse da se to sve sagleda, postoje naša djeca, postoje generacije koje dolaze. Naglasio bih kako je preduvjet za kupnju TUP-a bila kupnja UTD Raguse koju je je, zahvaljujući Olgi Muratti, Igoru Jurišiću, meni i Mladenu Pejnoviću, država prodala Gradu, a Mato Franković je to završio - izjavio je Vlahušić.

20. travanj 2024 11:03