StoryEditorOCM
DubrovnikSAMI PROCIJENITE

Evo kako bi trebao izgledati Mali Stradun koji će, kako investitori tvrde,  i dalje biti javni prostor

Piše DV
27. veljače 2020. - 12:32
Nakon što se ovih dana problematizirala nadogradnja objekata na Malom Stradunu i uređenje tog javnog prostora na Babin kuku, odnosno nakon što se treba li dozvoliti pojedinačne investicije ili se Mali Stradun treba revitalizirati u cijelosti te je li riječ o apartmanizaciji ili oplemenjivanju javnih sadržaja, Udruga Mali Stradun poslala je javno priopćenje sa projektom revitalizacije.



image
Udruga Mali Stradun


No treba reći da Udrugu vode Nikola Sršen kao predsjednik i njegova majka Marina Sršen kao tajnica, koji su, kako stoji u priopćenju, uz vlasnike poslovnih prostora na Malom Stradunu, investitori projekta vrijednog preko 100 milijuna kuna.

image
Udruga Mali Stradun


- Mali Stradun je prije rata bio nezaobilazno mjesto popodnevnih šetnji i večernjih izlazaka Dubrovčana koji su tu popularnu šetnicu u razonodi, zabavi i odmoru dijelili s turistima iz obližnjih hotela. Međutim, vremena su se promijenila, hoteli su se renovirali, a dubrovački 'Mali Stradun' je nažalost ostao isti…U galeriji Vam donosimo slike Malog Straduna prije i poslije planirane rekonstrukcije Malog Straduna. Cilj projekta je dobiti dodatni društveni prostor kako za turiste tako i za građane Dubronika koji će tamo provoditi svoje slobodno vrijeme. Želimo vratiti društvenu funkciju koju je Mali Stradun nekad imao, a ona je nažalost izgubljena zbog protoka vremena i derutnosti koja ga je zahvatila. Jednostavno želimo stvoriti kvalitetan prostor za boravak građana – ističu iz Udruge Mali Stradun iz koje potvrđuju da se radi privatnom interesu.

image
Udruga Mali Stradun


image
Udruga Mali Stradun


-Ovdje je riječ o privatnom interesu dubrovačkih obitelji Sršen, Glasnović, Tapalović, Kamić, Kužnini i tako redom da ne nabrajamo koji su vlasnici ovih zapuštenih nekretnina na Malom Stradunu i koji se žele zadužiti u bankama, uložiti novce, raditi, otvorit nova radna mjesta i kroz taj svoj "krimen privatnog interesa" ostvariti puno veći javni interes za građane Grada obnovivši Mali Stradun i tako mu vratiti ono što je nekad bio, društveni prostor. Sve su ove obitelji već pokrenule izradu glavnih projekata za rekonstrukciju svoji objekata, i sve su planirane rekonstrukcije redom društvene namjene (restorani, slastičarne, butige, igraonice), nijedan novi apartman nije planiran ovim projektom, nijedan kvadrat zelenila nije oduzet ovim projektom, već dapače stvorile su se dodatne zelene površine konceptom ozelenjenih krovova i terasa s kojih će građani moći ispijajući svoje omiljeno piće gledat zalaske sunca i uživat u zelenilu – pojašnjavaju iz Udruge iz koje ističu kako je projekt i njegove faze gradnje potvrdila Hrvatska Komora Arhitekata, te kako je dubrovačko Gradsko vijeće jednoglasno usvojilo Program ovog natječaja koji i predviđa fleksibilnost faza kako bi one u naravi bile i provedive obzirom da, kako se pojašnjava svaka konstruktivna cjelina predstavlja investiciju od preko 10 milijuna kuna.

image
Udruga Mali Stradun

 
03. svibanj 2024 18:04