StoryEditorOCM
DubrovnikSVE JE ZARASLO

Džungla ‘progutala‘ panoramu Grada: dok furesti na drugim mjestima riskiraju život da bi uhvatili dobar kadar, na vidikovcu se ne nazire kraj bujanju vegetacije, ali i smeća

Piše B. Lucić
6. lipnja 2022. - 21:25

U vremenima kad mnogi od šume ne vide stablo, u Dubrovniku se događa da se od šume i stabala ne vidi Grad. Naime, vidikovac kod Žarkovice, omiljeno mjesto furestima za slikavanja, okupiran je zelenilom. Nabujala vegetacija toliko se raširila na sve strane da je teško i vidjeti a kamoli fotografirati prepoznatljivu vizuru dubrovačke povijesne jezgre.

image
Božo Radić/Cropix

O tome je Dubrovački vjesnik pisao i u svibnju 2021., ali zelenilu od tada do danas nitko nije stao u kraj pa umjesto predivne panorame, posjetitelje čekaju makija i šikara. S druge strane, zbog nemogućnosti da s vidikovca fotografiraju Grad, mnogi se stranci zaustavljaju na ulazu u trafostanicu Srđ te pretrčavaju magistralu kako bi uz sami rub kolnika, uz zaštitnu ogradu napravili fotografiju Grada pritom riskirajući život, ali i ugrožavajući promet na magistrali. Uz to što je sve zaraslo, iza zaštitne ograde na vidikovcu nakupilo se smeće koje bi valjalo počistiti.

image
Božo Radić/Cropix

- Predmetna lokacija, "vidikovac ispod Žarkovice" nalazi se uz državnu cestu DC8, a na području Grada Dubrovnika, pa su sukladno čl. 27. važećeg Zakona o cestama NN(144/21) za održavanje zelenila, drvoreda i samostalnog ukrasnog grmlja u pojasu i zaštitnom pojasu državne ceste nadležne gradske službe, međutim uz isto Hrvatske ceste d.o.o. kroz radove redovitog održavanja sukladno mjesečnim planovima i mogućnostima poduzimaju aktivnosti uklanjanja zelenog raslinja i podrezivanja stabala i vegetacije neposredno uz cestu kako bi se osiguralo sigurno odvijanje prometa kolnikom ceste kao i predmetnim ugibalištem. Također, uvidom na terenu kao i dostupnim geo podlogama, razvidno je da se sporna vegetacija (značajno izrasla stabla borova itd…) ispriječena pogledu na Grad Dubrovnik nalazi i izvan cestovnog zemljišta, na zemljištu u vlasništvu privatne osobe, pa time i izvan nadležnosti javnih službi, objašnjavaju iz Hrvatskih cesta.

03. svibanj 2024 23:55