StoryEditorOCM
DubrovnikNeupitno pravo

Dženita Lazarević o slučaju Jadrolinijina trajekta za Kalamotu: ‘Osobe s invaliditetom svuda moraju imati prednost. Uvjerila sam se u to kad sam s kćerkom bila u Disneylandu i Gardalandu...‘

Piše Gabrijela Bijelić
4. kolovoza 2023. - 17:54

Na slučaj putnice s invaliditetom kojoj prekjučer nije dopušten ukrcaj iz Gruža na Jadrolinijin trajekt za Koločep, osvrnula se Dženita Lazarević, predsjednica Udruge ‘Poseban prijatelj‘ za savjetovanje, edukaciju i pomoć roditeljima djece s poteškoćama u razvoju. Za nju je ovo očit primjer diskriminacije osobe s invaliditetom, no savjetuje kako izbjeći neugodnosti u budućnosti:

image

Na trajektu za Elafite

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

- Bilo bi dobro da gospođa putem agencije Agencije za obalni linijski pomorski promet sa sjedištem u Splitu za trajektnu liniju Jadrolinije izvadi karticu kojom se potvrđuje da je osoba s invaliditetom. S tom karticom ima pravo na besplatni trajekt, no ona bi svakako trebala imati pravo prednosti, kao i trudnice, stariji i djeca – ističe Lazarević koju čudi poziv iz isprike Jadrolinije osobama s invaliditetom da se trebaju na vrijeme javiti zaposlenicima Jadrolinije kako bi im se osigurala sva potrebna pomoć:

- Zašto bi se putnici s invaliditetom morali izdvajati i posebno javljati? Postupak Jadrolinije je još jedan primjer omalovažavanja osoba s invaliditetom kojima sigurno nije svejedno stajati na rivi toliko vremena i čekati novi trajekt. Sigurno se tu radi i o diskriminaciji, trebalo je drugačije postupiti i dodatno educirati djelatnike o ponašanju prema putnicima s invaliditetom, pogotovo u sezoni kad nam dolaze turisti među kojima su mnogi osobe s invaliditetom – smatra čelnica dubrovačke Udruge ‘Poseban prijatelj‘ koja je, ističe, u inozemstvu nailazila na sasvim različit, skroz uključiv tretman osoba s invaliditetom:

image
Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

- S mojom kćerkom Lanom bila sam i u Disneylandu i Gardalandu, gdje smo dobili kartončić koji nam je davao apsolutno sve prednosti pri obilasku zabavnih parkova. Nitko nije propitivao zašto ga koristimo, jednostavno smo dobili sve prednosti, što god smo tražili, omogućili su nam. Zato i naglašavam, u našoj sredini nedostaje edukacije i senzibiliteta. Često vidimo da ljudi ni ne znaju kako pristupiti osobi s invaliditetom, neki nemaju ni onaj osnovni mali bontončić prema takvim sugrađanima. Najčešće kad vide osobu s invaliditetom u kolicima koja netko vozi, jave se osobi koja vozi i s njim razgovaraju o osobi koju vozi. To su osnovne stvari koje se događaju, uglavnom nesvjesno a zapravo znače diskreditiranje osoba s invaliditetom. - komentirala je Dženita Lazarević slijedom događaja koji je revoltirao otočane s Kalamote.

Oni su jučer alarmirali medije, upozoravajući kako je među ‘prekobrojnim‘ putnicima za Koločep u Gružu ostala i mještanka s invaliditetom s djetetom. Prema kazivanju Kalamoteza, njezin pokušaj ukrcaja je propao jer je posada zatvorila vrata uz objašnjenje ‘da su puni‘. Žena je tako ostavljena da čeka 4 sata u Gružu na sljedeći trajekt. Iz Jadrolinije je dan kasnije uslijedila isprika.

02. svibanj 2024 06:14