StoryEditorOCM
DubrovnikInkluzivni dodatak

Dženita Lazarević: Moramo misliti na našu djecu kad nas ne bude, da s tim dodatkom mogu pristojno živjeti

Piše Kristina Filičić
12. veljače 2024. - 19:04

Zakon o inkluzivnom dodatku koji je na snazi od početka godine, trebao bi poboljšati kvalitetu života osoba s invaliditetom. Novčana naknada je znatno uvećana, korisnici će primati minimalno 50 do 100 i više posto veći dodatak nego do sada, a i obuhvat korisnika se povećava.

Dubrovkinja Dženita Lazarević majka prekrasne Lane koja zbog rijetke kromosomske mutacije ovisi o svojim roditeljima, smatra kako se ovim potezom omogućuje osobama s invaliditetom ‘prevladali različite prepreke koje mogu sprječavati osobe u punom i učinkovitom sudjelovanju u društvu‘.

- Gledajući moj primjer, Lana je primala osobnu invalidninu i povećani dječji doplatak u iznosu od 340 eura. S obzirom na Lanine teškoće, jer se radi o prvoj razini, sada je to 720 eura. Smatram da je u redu jer najteži slučajevi sada dobivaju najviše. To će im jako puno pomoći i za neka druga prava koja su im potrebna. Moramo misliti na našu djecu kad nas ne bude, tako da oni mogu imati nešto s čime će moći sebi uzeti, platiti, uraditi bilo što što im u budućnosti bude trebalo. Zbog toga i jesmo tražili da taj inkluzivni dodatak bude veći, da osobe s invaliditetom mogu s tim dodatkom pristojno živjeti odnosno priskrbiti sve što im je potrebno i sudjelovati u društvu kao i svi ostali ravnopravni građani RH – kaže Lazarević. 

image

Dženita Lazarević i ministar Piletić

Privatni Album/

Zakonom su objedinjene četiri dosadašnje naknade - osobna invalidnina, doplatak za pomoć i njegu, uvećani doplatak za djecu i naknada za nezaposlene, a mjesečno će iznositi od 138 do 720 eura, ovisno o kategoriji ili razini, a pet ih je formiranih prema stupnju oštećenja zdravlja odnosno funkcionalnih sposobnosti. Za prvu kategoriju dodatak je 720 eura, 480 eura za drugu, za treću 430, te četvrtu i petu 162 odnosno 138 eura.

- Dobro je da su se napravile razlike jer ako netko ima jednaku dijagnozu ne znači da mu je funkcionalnost jednaka. U spektru autizma imaju oni koji su najteži slučajevi i svrstani su u prvu razinu, kao i oni koji imaju lakši oblik i oni su u drugoj ili trećoj razini. Ovo smo tražili od 2012. godine, na kraju je resorno ministarstvo pokrenulo nekoliko zakona koji se primjenjuju od početka godine. Dobro je da se pravo na inkluzivni dodatak priznaje s danom podnošenja zahtjeva tako da ljudi, dok čekaju na vještačenja, neće ništa izgubiti jer će dodatak dobiti od dana kad su predali zahtjev. To je dobar iskorak. Bitno je reći da i roditelji čija se djeca školuju, a upadaju u cenzus za dječji doplatak, imaju pravo predati zahtjev, za nazovimo ‘obični‘ doplatak – ističe ova Dubrovkinja koja se već dva desetljeća zdušno bori za prava djece s poteškoćama i osoba s invaliditetom. Prije 12 godina osnovala je i udrugu Poseban prijatelj kako bi iz vlastitog iskustva pomagala roditeljima djece s poteškoćama.

image

Članovi radnog tima ‘Pomozimo djeci s invaliditetom‘

Privatni Album/

Naglašava kako se inkluzivni dodatak ‘ne smatra prihodom niti se smije ovršiti, isto kao što je bilo za dječji doplatak i za osobnu invalidninu‘.

- Ono što smo godinama tražili kao radni tim ‘Pomozimo djeci s invaliditetom‘ je da ne bude socijalna osnovica. Odlukom Vlade sadašnja osnovica je 120 eura što je jako dobro jer znamo da je socijalna osnovica bila 66 eura – pojašnjava Lazarević.

Osim što će primati znatno veće naknade, za 147 tisuća djece s teškoćama i osoba s invaliditetom inkluzivni dodatak značit će brže i lakše ostvarivanje prava. Svi postojeći korisnici spomenute četiri naknade, neće više trebati podnositi zahtjeve, primjerice korisnici su svake godine do kraja veljače podnosili zahtjeve za uvećani dječji doplatak.

- Oni koji su u sustavu ne moraju podnositi zahtjev jedino u slučaju da nešto nije jasno socijalni radnik će nazvati i zamoliti da se nešto dodatno dostavi a najčešće za osobe koje imaju tjelesne teškoće traži se Barthelov indeks. Dobro je da se svi oni koji su vještačeni nalaze i u registru osoba s invaliditetom pa tako mogu dobiti i neka druga prava iz tog registra poput parkirališne karte, nacionalne i europske iskaznice za osobe s invaliditetom, prava na željeznicu, na autoput, na trajekt... - ističe Dženita Lazarević.

Za provedbu spomenutog Vlada je osigurala 506 milijuna eura, dvostruko više nego se do sada isplaćivalo na ime četiriju naknada. Do priznavanja inkluzivnog dodatka korisnici će i dalje imati ostvarena prava, a postupak za inkluzivni dodatak provodit će se do kraja 2024. godine. Nakon priznanja inkluzivnog dodatka korisnicima će biti isplaćena razlika.

27. travanj 2024 13:50