StoryEditorOCM
DubrovnikPAZITE SE

Dva nova slučaja hripavca u gradu, a među dubrovačkom djecom najslabiji obuhvat cijepljenjem, dr. Miljenko Ljubić:‘ Necijepljenje djeteta u Dubrovniku ne može se opravdavati nedostatkom cjepiva!‘

Piše Silvia Rudinović
21. studenog 2023. - 07:31

Ovih su dana potvrđena dva nova slučaja hripavca u Dubrovniku. Zavod za javno zdravstvo DNŽ od srpnja bilježi 12 slučajeva, svi su s područja Dubrovnika i okolice. Upravo je među dubrovačkom djecom najslabiji obuhvat cijepljenjem, dok je situacija u Metkoviću i Korčuli mnogo bolja.

- Primovakcinacija u županiji je dosegla tek 78,4 posto, dok su docjepljivanja i niža od toga. Prvo docjepljivanje je na 68,2 posto, a drugo, nakon navršenih pet godina, samo 34, 9 posto i po tome smo najlošiji u Hrvatskoj! Najviše prijavljenih slučajeva hripavca na dubrovačkom području je u dobi od jedne do četiri te od pet do devet godina. Radi se o djeci koja su necijepljena ili su nepotpuno cijepljena. Kako se djeca koja nisu uredno cijepljena upisuju u vrtiće? Zdravstveni voditelji u vrtićima znaju, dolaze li oni s liječničkim potvrdama o kontraindikaciji za cijepljenje cjepivom Di-Te-Per – kaže dr. Miljenko Ljubić, voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo DNŽ.

image

dr. Miljenko Ljubić, epidemiolog

Cropix

U dječjim ambulantama nema cjepiva na pertusis za djecu od tri do pet godina, za one kojima se cijepljenje odgađalo, kaže dr. Ljubić.

- Međutim, nitko necijepljenje djeteta ne može opravdavati nedostatkom cjepiva. Bilo ga je do kraja listopada. Trenutačno ga nema, a obično se nabavlja početkom kalendarske godine. I sada imamo cjepiva za djecu koja se redovno cijepe do treće godine života, a vakuum je za ove od tri do pet godina – ističe dr. Ljubić.

Inače se u županiji godišnje bilježi do desetak slučajeva hripavca.

- Kod nas nema PCR nego samo serološko testiranje na hripavac, što malo dulje traje. U slučaju pojave hripavca u vrtićkom ili školskom kolektivu, kontakti ne moraju uzimati antibiotik – kaže sugovornik.

Hripavac je akutna infektivnu bolest dišnog sustava uzrokovana bakterijom bordetella pertussis. Prenosi se kapljičnim putem i može imati ozbiljne posljedice kod novorođenčadi i male djece. Uz simptomatsku terapiju, hripavac se liječi antibioticima. Najučinkovitija prevencija je, ponavlja epidemiolog, još uvijek je cijepljenje.

Magareće mlijeko je za male magarce

Hripavac ili pertusis u narodu se naziva i magareći kašalj. Kao za alergije, kako bi pomogli svojoj djeci roditelji su skloni posezati za različitim narodnim lijekovima i preparatima. U ovom slučaju traženo je magareće mlijeko. Odgovarajući na pitanje, je li magareće mlijeko stvarno pomaže kod astme, prof. dr. sc. Neven Pavlov, spec. pedijatrije, pulmolog, alergolog i klinički imunolog te bivši predsjednik Hrvatskog društva za pedijatrijsku pulmologiju, svojedobno je u razgovoru za Dubrovački vjesnik izjavio: „Kad me to pitaju roditelji djece s astmom odgovorim im da je magareće mlijeko dobro za magarce!. Zbog visokog sadržaja proteina, magareće mlijeko ima određena dobra hranjiva svojstva. Sreća je što je skupo pa se često ne koristi. U protivnom bi se dogodile pojave alergije na magareće mlijeko, kao što sada već imamo značajan postotak alergije na sojino i kozje mlijeko, koje se često koristi u zamjeni za kravlje mlijeko kod djece alergične na bjelančevine kravljeg mlijeka”.

image

Ilustracija

Frederic J. Brown/Afp

Cijepljenje odraslih

U tijeku je cijepljenje protiv gripe. Dr Miljenko Ljubić iz Zavoda za javno zdravstvo DNŽ kaže kako je interes žitelja Dubrovačko-neretvanske županije na razini proteklih godina. Zaprimljeno je 10.000 doza cjepiva protiv gripe za ovu sezonu. Za razliku od gripe, za cijepljenje protiv bolesti COVID-19 interesa nema.

30. travanj 2024 18:01