StoryEditorOCM
DubrovnikŠTO JE ISPLATIVIJE?

DURA plaća vanjskog stručnjaka, a ima zaposlene s certifikatom za javnu nabavu

Piše Silvia Rudinović
3. prosinca 2021. - 21:31

Dubrovačka razvojna agencija DURA u proteklih pet godina vanjskom stručnjaku za javnu nabavu platila je 379 tisuća kuna, bez PDV-a. Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, DDS-ova vijećnica Slavica Grkeš ukazala je na podatak koji se tiče gradskog proračuna: Upravni odjel za europske fondove godišnje plaća 2,3 milijuna kuna usluge DURA-e, a ta je agencija u ovoj godini za pripremu i provedbu postupaka javne nabave namijenila 69 tisuća kuna vanjskom suradniku.

Grkeš smatra kako bi se netko u agenciji ili gradskom odjelu trebao certificirati za taj posao i da taj „iznos ne bismo trebali bezveze plaćati“.

- Budući nisu objavili plan javne nabave za 2022., a proračun se odnosi za iduću godinu, dala sam prijedlog da se netko od zaposlenih obuči za to, kako bi se uštedio taj novac i ostao DURA-i za nešto drugo – objašnjava Grkeš.

image
Dubrovačka razvojna agencija
Dura

Valja znati kako u svakom postupku javne nabave mora sudjelovati najmanje jedna osoba s važećim certifikatom u području javne nabave. Po Zakonu o javnoj nabavi, ta osoba ne mora biti zaposlenik naručitelja, u ovom slučaju razvojne agencije. Program izobrazbe traje 50 nastavnih sati, a ispit provodi Uprava za sustav javne nabave Ministarstva gospodarstva.

Kako objašnjava Marina Lazarević, članica DURA-ine Uprave, agencija od 2017. godine naručuje uslugu vanjskog stručnjaka ovlaštenoga za javnu nabavu, jer tada nisu imali zaposlenu certificiranu osobu za taj posao.

- Zapošljavanje novog čovjeka, zaduženog isključivo za provedbu postupaka javne nabave te istovremeno s iskustvom provođenja javne nabave u provedbi EU projekata, predstavlja znatno veći trošak od ovog kojeg trenutačno imamo koristeći vanjskog ovlaštenog stručnjaka – objašnjava Lazarević.

Međutim, agencija danas ima certificirane osobe za javnu nabavu, ali i dalje angažira vanjskog suradnika.

- U Dubrovačkoj razvojnoj agenciji DURA d.o.o. sada postoje certificirane osobe koje su istovremeno zadužene za pripremu i prijavu projekata, provedbu projektnih aktivnosti te izvještavanje po istima. S obzirom da jedan zaposlenik radi na više projekata, zbog svih svojih svakodnevnih zadataka nisu se u mogućnosti baviti javnom nabavom koja zahtijeva predanost i odgovornost, jer ako pojedini predmet javne nabave ne prođe ili se ne provede kvalitetno, u pitanje se dovodi cijeli projekt i povlačenje sredstava – navodi Lazarević.

03. svibanj 2024 05:11