StoryEditorOCM
DubrovnikMEĐU OSAM

Dubrovnik u EU katalogu najboljih praksi održivog turizma na Mediteranu

Piše dv
30. kolovoza 2022. - 10:50
Među osam primjera najboljih praksi održivog turizma u mediteranskim destinacijama uvršten je i DubrovnikGrad Dubrovnik

Među osam primjera najboljih praksi održivog turizma u mediteranskim destinacijama uvršten je i Dubrovnik. U katalogu nastalom u okviru projekta Interreg MED programa Europske unije prikazan je niz primjera i dobrih praksi Zajednice održivog turizma s konkretnim rezultatima, koje su uspješno ugrađene u lokalne, regionalne ili državne politike na Mediteranu.

Govoreći za ovo izdanje o iskustvima Dubrovnika, zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić, istaknula je bolje upravljanje destinacijom kao ključnu promjenu, suradnju s CLIA-om i Lučkom upravom Dubrovnik, ograničavanje broja cruisera u luci istovremeno na dva te niz poduzetih mjera, poput osiguravanje parkinga isključivo za stanovnike, smanjenje broja stolova na javnim površinama, Smart City rješenja poput aplikacije Dubrovnik visitors s kalendarom koji upućuje na najbolje vrijeme za posjetu povijesnoj jezgri. Sve ovo, uz ostale mjere koje se provode, omogućuje održiv turistički razvoj Dubrovnika i osigurava bolju kvalitetu života svojim stanovnicima.

Destinacije istaknute u katalogu bile su dio projekata unutar Interreg MED Zajednice održivog turizma, zahvaljujući čemu su uspjele razvijati neka od rješenja i raditi na svojoj održivosti. Partner na dva projekta - Herit Data i S.LI.DES, bila je Dubrovačka razvojna agencija DURA. Oba ova projekta imala su za cilj razviti održivo i odgovorno upravljanje turizmom usmjereno prema kulturnom naslijeđu, uz primjenu pametnih tehnologija i inovativnosti u alatima za upravljanje.

22. veljača 2024 11:46