StoryEditorOCM
DubrovnikDUGO SE ČEKAO

Dubrovnik raspisao natječaj za kajake, ležaljke i drugo na pomorskom dobru: ovo su početne cijene ali i nova pravila!

Piše Silvia Rudinović
12. travnja 2024. - 07:33

Grad Dubrovnik raspisao je javni natječaj za dodjelu dozvola za gospodarske djelatnosti na 44 mikrolokacije na pomorskom dobru od Svetog Jakova do Velikih žala i na Elafitima, za razdoblje do 2028. godine.

Dozvole se izdaju za gospodarske djelatnosti izvan granica koncesioniranog i lučkog područja. Među ostalim, početni iznos godišnje naknade za šank na otvorenom na Velikim žalima je 8.005 eura, za izdavanje sedam skutera u Vrtovima sunca je 7.000 eura, za ugostiteljsku djelatnost u Mokošici godišnji iznos kreće od 5.600 eura, za aquapark na Copacabani 6.000, za šankove na plaži Mandrač po 2.005, za šank i taracu na Dančama od 3.200 eura, za rashladni uređaj za prodaju sladoleda i pića na plaži Hlap u Orašcu 300 eura, dok je početna cijena po ležaljci na kupalištima 40 eura. Tako se za 350 ležaljki pred Immportane Resortom traži najmanje 14.000 eura. U Zatonu Velikom daju se dozvole za ugostiteljsku djelatnost pripreme i usluživanja pića i hrane na taracama ispred pet ugostiteljskih objekata, a početna cijena na ovoj kao i na drugim mikrolokacijama iznosi 60 eura po četvornom metru. S obzirom na površinu, te početne cijene u Zatonu se kreću od 1.200 do 7.200 eura.

Rok za podnošenje ponuda je 15 dana od objave u Slobodnoj Dalmaciji. Natječaj je objavljen 9. travnja i raspisan prema novoj Uredbi o vrstama djelatnosti i visini minimalne naknade za dodjelu dozvola na pomorskom dobru, o čemu smo nedavno pisali. Uvedene su dozvole umjesto koncesijskih odobrenja za ležaljke, suncobrane, kafiće, kajake, itd. Pritom su Minimalne cijene godišnje naknade su povećane.

Veliku pozornost privlači mikrolokacija ispod parka u Pilama, gdje se natječajem nude dozvole za iznajmljivanje opreme za rekreaciju i sport, točnije – za kajake. Svaki ponuditelj natječe se za dozvolu iznajmljivanja deset kajaka po početnoj cijeni godišnje naknade od 1.000 eura ili 100 eura po kajaku.

- Sve se u potpunosti promijenilo. Pravno gledajući, ovo sad nema veze s onim što je bilo ranije – kaže Luka Vidak, iz agencije Adventure Dubrovnik, koji s obitelji već 15 godina u Pilama iznajmljuje kajake, imaju izvrsne ocjene i najveći broj recenzija na TripAdvisoru.

- Svega smo se nagledali. Neuobičajeno za ovu mikrolokaciju je da se za istu aktivnost dodjeljuju dozvole ovolikom broju poslovnih subjekata. Koliko mi je poznato, toga nema na nijednoj drugoj mikrolokaciji – kaže Vidak.

Radi se o čak deset dozvola za rad na ograničenom prostoru, a uz svaku se dopušta deset kajaka za iznajmljivanje. U tekstu natječaja objavljeni su i uvjeti obavljanja djelatnosti, a kad je u pitanju iznajmljivanje kajaka, među ostalim, ovlaštenici dozvole sad su dužni osigurati GPS praćenje svakog kajaka, što dosad, kako kaže Vidak, nije bila obveza. Nužno je osigurati prsluke za spašavanje opremljene s GPS uređajem za praćenje, a voditelj kajaka, uz takav prsluk, mora imati i mobilni uređaj s nepropusnom zaštitom za slučaj hitnosti i kontakt s nadležnim službama za spašavanje i ovlaštenikom dozvole, te signalnu baklju, pribor za prvu pomoć, zviždaljku i konop zbog privezivanja i teglenja. Dužni su osigurati korisnike usluge od posljedica nesretnog slučaja, voditi evidenciju svih izdanih kajaka s imenima i potpisima korisnika kajaka te izdanih računa za uslugu iznajmljivanja. Zabranjuje se korištenje kajaka ako je vjetar jači od 15 čvorova, stanje mora 1-2, i to prema referentnoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, Aladin model. Radi sigurnosti, nužno je osigurati plovidbu korisnika kajaka u grupi koja se ne smije rastezati na duljinu veću od 50 metara, a ukoliko plove izvan zone 500 metara od obale, moraju zatražiti odobrenje Lučke kapetanije. Na izletima s 11 do 20 korisnika moraju osigurati 2 kajaka vodiča koji ne ulaze u broj kajaka odobrenih dozvolom. Potom, na pramčanom dijelu svakog kajaka dužni su označiti ga jednom bojom, istaknuti grb Grada Dubrovnika te naziv ili ime ovlaštenika.

image

Početna cijena po ležaljci je 40 eura godišnje

Tonci Plazibat/Cropix

- Papir sve trpi, a praksa je nešto sasvim drugo. Petnaest godina radimo ovo, uvršteni smo među 5 najboljih izleta na moru na svijetu na Tripadvisoru, ali to se nije valoriziralo od strane Grada. Samo su nam smanjili broj kajaka s 25 na 10. Po pitanju javnog natječaja, u oko mi upada sljedeće. Prije nekoliko godina imali smo javni natječaj za zakup info pultova na Pilama, kada je Grad Dubrovnik uveo praksu javnog otvaranja ponuda te da se ponuda može predati do trenutka javnog otvaranja – ističe Vidak i dodaje kako u ovom natječaju to nije navedeno, a trebalo bi biti kako bi se otklonila svaka sumnja u pogodovanje.

Naime, u tekstu natječaja stoji da će sve pristigle ponude javno otvoriti Povjerenstvo za dodjelu dozvola na pomorskom dobru nakon isteka roka, a mjesto i vrijeme bit će pravodobno objavljeni na oglasnoj ploči i na mrežnim stranica Grada Dubrovnika.

- Od ovih deset ovlaštenika koji su radili prošle godine, za dvojicu znam da nisu ništa zaradili, nego su ušli u minus - odgovara Vidak na pitanje o očekivanjima od natječaja. Priznaje kako tvrtka koju predstavlja nije među njima, pa dodaje: "Točno, nismo na nuli, ali čovjek se zapita jesu li vrijedni trud i vrijeme potrebni uložiti da se sve ovo isplati".

Kajaci su među posjećenim aktivnostima tijekom turističke sezone. Već sad se u internetskoj ponudi nađu se dvosatne i trosatne ture kajakom koje se mogu rezervirati po cijeni od 35 ili 40 eura po osobi, a dojmovi i ocjene turista na raznim platformama su uglavnom izvrsni.

26. travanj 2024 22:14