StoryEditorOCM
DubrovnikZA 30 POSTO MANJE

Dubrovnik prvi hrvatski pametni grad u rješavanju jednokratne plastike

Piše DV
28. srpnja 2020. - 10:35
Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce i međunarodna organizacija Worldwide Fund for Nature (WWF) - Mediterranean potpisali su sporazum o suradnji s Gradom Dubrovnikom u projektu Plastic Smart Cities Croatia, čiji je cilj smanjenje plastičnog otpada u moru. 
 
Iz ove udruge kažu kako će projekt trajati dvije godine, a radi se o mjerama za smanjenje ili prestanak korištenja jednokratne plastike u različitim segmentima društvenog života Grada i bolje gospodarenje otpadnom plastikom. Cilj im je smanjiti zagađenje plastikom za 30 posto u dvije godine, a Grad Dubrovnik će u suradnji s partnerima razviti Plan za implementaciju mjera te pokrenuti pilot projekt.

image
Dubrovnik želi pridonijeti smanjenju vlastitog plastičnog otiska kao vodeći grad u RH u turizmu
Tonći Plazibat/CROPIX

 
Dubrovnik ima 42.000 stanovnika, a prijašnjih je godina imao preko četiri milijuna noćenja godišnje. "Masovni turizam predstavlja značajan pritisak na korištenje prirodnih resursa i gospodarenje otpadom u gradu. Pridruživanjem Inicijativi, Dubrovnik želi pridonijeti smanjenju vlastitog plastičnog otiska kao vodeći grad u RH u turizmu te na taj način biti primjer i drugim gradovima u Hrvatskoj, budući da je borba s plastičnim otpadom nešto s čime se kao društvo moramo suočiti", priopćili su iz udruge Sunce. 
23. svibanj 2024 13:27