StoryEditorOCM
Dubrovniknovi rekord

Dubrovnik Pass lani udvostručio rekordnu prodaju - zajednička ulaznica zaradila više od 12 milijuna eura!

Piše dv
16. veljače 2024. - 12:00
Prihodi od prodaje Dubrovnik Pass-a u 2023. godini iznosili su 12,165.891,89 eura, što je više nego dvostruko povećanje u odnosu na godinu dana ranije kad je zabilježen rekordan prihod od pokretanja projekta Dubrovačke kartice 2010. godine. 

U protekloj je godini Dubrovnik Pass koristilo 330.173 posjetitelja Dubrovnika koji su se u najvećoj mjeri, u čak 72 posto slučajeva, odlučivali za jednodnevnu inačicu ove zajedničke ulaznice u najvažnije atrakcije Grada. Trodnevni Dubrovnik Pass koristilo je 24 posto posjetitelja, a sedmodnevni njih 4 posto.  Pri tome su najveći posjet zabilježile gradske zidine, za koje se odlučilo 97 posto korisnika Dubrovnik Pass-a, 53 posto ih je posjetilo Kulturno-povijesni muzej u Kneževu dvoru, 39 posto Muzej Franjevačkog samostana Male braće, 34 posto Pomorski muzej, dok su i ostale uključene kulturne atrakcije zabilježile značajna povećanja broja posjetitelja. Uslugu besplatnog javnog gradskog prijevoza u protekloj je godini iskoristilo 94.774 posjetitelja, odnosno njih 29 posto.

Projekt Dubrovačke kartice jedan je od projekata gradske uprave kojima se promiče kulturna baština Grada, ali i potiče njezina samoodrživost budući da generira prihode iz kojih se financira obnova baštine, ali i cjelokupni kulturni sektor, ali i omogućuje disperziju posjetitelja i rasterećenje najatraktivnijih znamenitosti. Digitalnom transformacijom projekta, Grad je dobio još jedno u nizu Smart City rješenja koje, uz pojednostavljenje prodaje, kupnje i korištenja ove zajedničke ulaznice u najznačajnije baštinske institucije, gradskoj upravi služi i kao alat za upravljanje tokovima posjetitelja.

Dubrovnik Pass, naime, pruža široke mogućnosti nadogradnje, umrežavanja te daljnjeg strateškog razvoja kao ključnog alata za upravljanje povijesnom jezgrom Grada kao UNESCO-ovim svjetskim dobrom. Stoga je u tijeku razvoj sustava rezervacija posjeta baštinskim institucijama uključenima u Dubrovnik Pass s obzirom na njihove nosive kapacitete.

Dubrovnik Pass kao zajednička ulaznica u najvažnije atrakcije Grada Dubrovnika obuhvaća besplatni posjet gradskim zidinama, svim gradskim muzejima i galerijama, Muzeju Franjevačkog samostana, kao i Kući Bukovac u Cavtatu te besplatni javni gradski prijevoz. Kroz različite vrste popusta, Dubrovnik Pass uključuje i brojne druge kulturne i prirodne znamenitosti, kao i turističke, ugostiteljske te druge usluge.

03. svibanj 2024 13:42