StoryEditorOCM
DubrovnikGrad po mjeri građana

Dubrovnik najbolji u kvaliteti života i kategoriji Smart city, Aglomeracija uznapredovala do Nove Mokošice, Obuljena, Prijevora i Rožata, uskoro izgradnja spomenika za djecu poginulu u Domovinskom ratu

Piše Grad Dubrovnik
13. listopada 2023. - 12:11

NAJBOLJI U DVIJE KATEGORIJE

Dubrovnik je ovogodišnji pobjednik ocjenjivanja napretka kvalitete života i smart city kategorije

U izboru u kojem se, u nekoliko kategorija, biraju najbolji gradovi u Hrvatskoj Dubrovnik je osvojio čak dvije titule. U obje kategorije u kojima je bio nominiran - ‘Smart City‘ i kategoriji ‘Kvaliteta života‘ među velikom gradovima, osvojio je titulu prvaka kao najbolji u Hrvatskoj. Nagrade je u Zagrebu, na svečanoj dodjeli kojoj je prisustvovao i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, preuzeo gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković.

"Ponosan sam na naše sugrađane i sve kolege iz gradske uprave i javnih tvrtki. Brojke govore za sebe, ali jako sam zahvalan žiriju što su ih prepoznali i uvažili. Nema prostora za lovorike, pred nama je još uvijek puno posla. Prometne gužve, priuštivo stanovanje za mlade, liste čekanja u staračkim domovima, nedostatak velike sportske dvorane... dobri smo, izgleda po mnogome i najbolji, ali itekako svjesni što sve nije na razini koja bi nas zadovoljila", rekao je ovom prigodom gradonačelnik Franković, poručivši da se time posao ne završava, nego nastavlja dalje.

image

Grad Dubrovnik najbolji jeu dvije kategorije

Grad Dubrovnik/

Tijekom šest godina ove gradske uprave ostvareni su sljedeći projekti: 2 - nove osnovne škole, 3 - škole energetski obnovljene, 6/7 - škola u jednosmjenskoj nastavi, 4 - nova vrtića, 370 - novih mjesta u vrtićima, 2 - vrtića energetski obnovljena, 6 - novih dječjih igrališta, 2 - nove sportske dvorane, 1 - izgrađen Dom za starije i nemoćne osobe, 39 - mladih obitelji dodijeljeni stanovi po modelu ‘‘Dubrovačke stanogradnje‘‘, 75.906 - metara kvadratnih zemljišta kupljeno na Pobrežju kao buduće mjesto stanovanja mladih, 60.000 - metara kvadratnih površine oslobođeno na korist građanima, 5 - stanova za potrebe zdravstvenih djelatnika, 1 - suvremeni ginekološki ultrazvučni uređaj, 3 - CRP i Streptokok analizatora krvi za djecu, 5 - respiratora za potrebe OB Dubrovnik, 10 - uređaja za terapiju visokim protokom kisika, 6 - vozila za potrebe žurnih službi, 1 - specijalizirani skuter za spašavanje na moru, 1 - vatrogasni brod, 52 - nova autobusa, 223 - nova parkirališna mjesta, 2000 - parkirališnih mjesta u smart parking sustavu, 1 - pročistač pitke vode u Komolcu, 70 - kilometara novih cjevovoda kanalizacijske i vodovodne mreže, 800 - novih rasvjetnih mjesta, 5000 - novih energetski učinkovitih rasvjetnih tijela, 170.000 – metara kvadratnih cesta sanirano i uređeno i 300 - milijuna eura europskih sredstava.

EU PROJEKT AGLOMERACIJA

Gradonačelnik obišao radove na izgradnji sustava vodoopskrbe i odvodnje Nove Mokošice, Obuljena, Prijevora i Rožata

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković u pratnji predsjednika Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukše Matušića i člana Uprave Vicka Begovića obišao je radove na 117 milijuna eura vrijednom EU projektu Aglomeracija Dubrovnik, a koji se trenutno izvode na području Rožata i Prijevora.

Radovi iz Tendera 2 odnose se na odvodnju i vodoopskrbu naselja Nova Mokošica, Obuljeno, Prijevor i Rožat. Obuhvaćaju izgradnju nedostajućih dijelova mreže, kao i rekonstrukciju dijelova u ovim gradskom naseljima za koje se pokazalo da su neadekvatni sadašnjim i budućim potrebama područja. Izgradit će se i rekonstruirati preko 9 kilometara mreže vodoopskrbe i odvodnje, od čega je 5,1 kilometara izgradnje sekundarne mreže javne odvodnje te gotovo 3,9 kilometara dogradnje vodoopskrbne mreže.

image

Aglomeracija

Grad Dubrovnik/

Kako bi što manje ometali život građana radovi će se odvijati u fazama, a uz Rožat već se izvode i u Prijevoru. Vrijednost radova je 3,1 milijuna eura s ukupnim trajanjem 21 mjesec.

"Aglomeracija je iznimno važan projekt za Dubrovnik jer na određenim područjima nismo imali riješeno pitanje kanalizacijske i vodoopskrbne mreže ili smo imali nedostatne kapacitete", rekao je gradonačelnik Mato Franković nakon obilaska izrazivši zadovoljstvo intenzitetom izvođenja radova.

Podsjetimo, radovi se u sklopu Aglomeracije paralelno izvode na više lokacija. Osim sanacije povijesnog kanala na Stradanu, zacjevljenja i sanacije hidrotehničkog tunela ispod Srđa ili radova provedenih u Ulici kardinala Stepinca, izvedeni su i radovi izgradnje sustava vodoopskrbe i odvodnje Orašca vrijedni 3,8 milijuna eura. Zahvat je ukupno obuhvatio 9.3 kilometara radova na javnoj odvodnji te 4,8 kilometra na vodoopskrbi.

Visoki vodno-komunalni standard

Vrijedan 117 milijuna eura (880 milijuna kuna), projekt Aglomeracije širem području Dubrovnika donijet će vodno-komunalni standard koji mu je dugo izmicao.

NATJEČAJ ZA IDEJNO RJEŠENJE DO 6. PROSINCA

Uskoro izgradnja spomenika za djecu poginulu u Domovinskom ratu

U ulozi investitora, Grad Dubrovnik raspisao je javni likovni i arhitektonsko-urbanističko-krajobrazni natječaj za izradu idejnog rješenja javnog gradskog parka sa spomen obilježjem za djecu poginulu u Domovinskom ratu.

Idejno rješenje obrađuje javni prostor u luci Gruž sa spomen obilježjem poginuloj djeci. Javni park planira se na površini 3685 metara kvadratnih, a unutar njega u istočnom djelu određena je pozicija spomen obilježja. Grad Dubrovnik želi na zadanoj lokaciji realizirati rješenje visoke estetske, funkcionalne i oblikovne kvalitete.

image

Uskoro će se graditi spomenik djeci poginuloj u Domovinskom ratu

Grad Dubrovnik

Zato su u čitav proces od samog početka i odabira lokacije pa do sudjelovanja u Ocjenjivačkom sudu za odabir idejnog rješenja uključeni roditelji stradale djece okupljeni u Udrugu civilnih stradalnika iz Domovinskog rata. "Naš cilj je, u uskoj suradnJi s roditeljima, izraditi primjereni spomenik koji će odavati trajni pijetet ovog grada prema izgubljenim dječjim životima, dubrovačkim anđelima, kao najvećoj žrtvi Dubrovnika u obrani hrvatske slobode i samostalnosti", rekao je gradonačelnik Mato Franković te najavio izgradnju spomenika u idućoj godini. Paralelno, najavio je gradonačelnik, Grad Dubrovnik pokrenut će natječaj za spomenik braniteljima na Pilama.

Radovi do 21. studenog

Natječaj provodi Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA). Rok za predaju natječajnih radova je 21. studenoga 2023. godine, dok je očekivani završetak rada deveteročlanog Ocjenjivačkog suda 4. prosinca 2023. godine, kada će biti i poznato prvonagrađeno rješenje za realizaciju.

03. svibanj 2024 10:07