StoryEditorOCM
DubrovnikNUDIMO LI DOVOLJNO ZA DOČEK NOVE GODINE?

Dubrovnik može privući ljude iz cijelog svijeta, ali na Stradunu nam treba mega zvijezda!

30. prosinca 2019. - 15:06
Turistička zajednica Dubrovnika očekuje kako će za doček Nove 2020. godine u grad doći više od 5 tisuća gostiju koji će boraviti u jedanaest otvorenih dubrovačkih hotela ili u privatnom smještaju. Hoteli koji su otvoreni tijekom novogodišnjih praznika su Excelsior, Kompas, Lero, Adria, More, Royal Blue, Ariston, Grand Hotel Park, Valamar Lacroma, Pucić Palace i Hotel Petka.

Na Staru godinu, za najmlađe će sugrađane pjevati Mia Dimšić, dok "ono pravo" slijedi navečer od 21 sat kada je doček Nove 2020. godine na Stradunu organiziran uz Akija, Husa i svirku popularnog "Parnog valjka", da bi nakon jutarnje kave i šetnje, točno u podne uslijedio Novogodišnji koncert na kojem će Dubrovačkim simfonijskim orkestrom dirigirati maestro Noam Zur. Na programu su, tradicionalno, valceri i polke kompozitora iz obitelji Straussa sugrađani i njihovi gosti imat će i priliku ugođaj uljepšati te počastiti se kamenicama i pjenušcem.

Valja reći kako je tijekom prosinca u gradu bilo otvoreno oko 50 ugostiteljskih objekata, dok će ih u siječnju biti otvoreno tek neznatno manje, četrdesetak. Raduje i podatak kako će tijekom zimske sezone Dubrovnik biti povezan s najviše inozemnih destinacija do sada. Naime, Croatia Airlines će uz redovne letove za Zagreb povezivati Dubrovnik i Frankfurt, dok će zrakoplovi British Airwaysa povezati grad s Londonom. Aviokompanija Vueling povezuje Dubrovnik s Rimom i Barcelonom, poljski LOT s Varšavom, grčki Aegean Airlines s Atenom, dok će Turkish Airlines i dalje povezivati Dubrovnik s Istanbulom.
Nepobitna je činjenica kako je upravo Dubrovnik bio predvodnik trenda dočeka Nove godine na otvorenom, što su ubrzo slijedili i ostali gradovi diljem Hrvatske. Međutim, upravo je to bio povod da poznate i priznate dubrovačke turističke stručnjake pitamo je li to dovoljno i može li bolje.

- Kao što je uobičajeno zadnjih godina, Dubrovnik ima najatraktivniji doček, ali da se i druga mjesta sve više trude svojim ponudama nešto dodati. Očekujemo 5 do 6 tisuća posjetitelja na smještaju i naravno, na samim dočecima mnogo više domaćih i gostujućih slavljenika – kaže direktor Turističke zajednice Dubrovačko- neretvanske županije Vladimir Bakić dok je direktor i osnivač agencije Gulliver Goran Hrnić nešto kritičniji.

-Dubrovački se novogodišnji dočeci mogu i više iskoristiti u privlačenju turista. Ako u jednom budvanskom hotelu u tjedan dana nastupaju Petar Grašo, Zdravko Čolić i ostali, Dubrovnik ima barem dvostruko veći potencijal privući ljude. Može ih privući iz čitavog svijeta organizacijom koncerta jedne mega- zvijezde. Istovremeno se mogu organizirati i sportske manifestacije, poput primjerice vrhunske jedriličarske regate – ističe Hrnić.

Kritičan je i turistički stručnjak Stanko Ljubić koji naglašava da se od Dubrovnika uvijek sve očekuje još bolje. - Ove je godine problem koji uvjetuje novogodišnji program to što se već u četvrtak i petak mora raditi. Točno je kako je Dubrovnik predvodnik u mnogim trendovima, pa i u dočeku na otvorenom, no iskorak trebamo i moramo učiniti, što treba dobro promisliti i na vrijeme dogovoriti. Puno košta, točno je, ali bi to privuklo i više od deset tisuća gostiju, ne samo iz okolnih zemalja nego i iz Europske unije, pa i šire. No, to dovodi u pitanje koncept kućica na Stradunu, jer one zauzimaju dio otvorenog prostora te je broj gostiju na dočeku i time ograničen. Sjetimo se nekoliko dočeka dok kućica nije bilo. Iskorak trebamo dobro promisliti prije odluke, a jesu li to dva koncerta od kojih bi, eventualno prvi počeo već između 17 i 18 sati a drugi između 21 i 22 sata. Svakako za savjet treba pitati ugostitelje i hotelijere jer će i oni od svega imati koristi- sugerira Ljubić.
01. svibanj 2024 16:54