StoryEditorOCM
DubrovnikZBRAJAJU ŠTETE|

Dubrovnik je državni rekorder po gromovima, kad Vakula proglasi ‘meteo alarm‘, teleoperateri se hvataju za glavu!

Piše Gabrijela Bijelić
9. listopada 2020. - 19:26
Kad u Hrvatskom Telekomu vide da se prema Dubrovniku kotrljaju olujni oblaci, odmah znaju da će ih to koštati. I sami službeno priznaju da je krajnji jug područje s najviše grmljavinskih dana u godini u državi, a svaka munja donosi rizik od kvarova korisničke opreme koju je nacionalni operater dužan popraviti bez naknade. Učestalost izlazaka na teren tehničke službe HT u stalnom je porastu:

- Tijekom prošle godine broj korisnika obuhvaćenih grmljavinskim nevremenom bio je oko 1500, a ove godine dosad je već dosegnuo oko tisuću – otkrivaju iz Hrvatskog Telekoma i napominju kako terenske intervencije radi otklanjanja kvarova nikad ne naplaćuju korisnicima.
 

SMS najava oluje


No, što ako se problemi s 'izgaranjem' rutera ponove više puta?
- Izlasci naših tehničara na teren se ne naplaćuju korisnicima, bez obzira radi li se o jednoj ili više intervencija. Kad je riječ o korisnicima koji su prijavili kvar u slučaju nefunkcioniranja usluge, a koji traje duže od 24 sata, umanjuje mu se iznos mjesečne naknade po osnovnoj usluzi razmjerno broju dana za vrijeme koje nisu mogli koristiti uslugu. Kada je riječ o korisničkim prijavama poteškoća, najčešće je u pitanju neispravan router – ističu operateri koji posljednjih mjeseci prije svake očekivane vremenske nepogode SMS-om korisnike pozivaju na oprez.


image
Goran Šebelić/CROPIX



Neki smatraju da to čine kako bi sa sebe skinuli odgovornost za eventualne štete koje nastanu na opremi u slučaju atmosferskog pražnjenja, no iz Hrvatskog Telekoma pojašnjavaju:
- Vodeći brigu o svojim korisnicima, HT je još prije nekoliko godina pokrenuo inicijativu obavještavanja korisnika o neželjenim posljedicama koje mogu nastati na opremi uslijed grmljavinskog nevremena. Korisnike se putem SMS poruke informira o mogućem grmljavinskom nevremenu ukoliko Državni hidrometeorološki zavod izda upozorenje više razine te što je potrebno učiniti kako bi zaštitili svoju telekomunikacijsku i elektroničku opremu – otkrili su iz Hrvatskog Telekoma i podsjetili kako i putem svojih web stranica korisnicima pružaju informacije o načinima zaštite telekomunikacijske i elektroničke opreme.
 

Obnavljaju uzemljenja


Dodaju i da su upravo na području Dubrovnika posebno aktivni:
- Hrvatski Telekom je u zadnjih nekoliko godina na tom prostoru uložio dodatna sredstva u rekonstrukciju mreža, a osobito na obnovu uzemljenja s ciljem sprečavanja poteškoća u radu usluga, odnosno kako bi se spriječilo da korisnici ostanu bez usluga uslijed grmljavinskih nevremena. Slanje SMS-a korisnicima kao obavijest o mogućem nevremenu je također jedna od inicijativa kako bi se smanjio broj korisnika bez usluge uslijed grmljavinskog nevremena – potvrdili su iz HT-ova Odjela za korporativne komunikacije. Napominju kako neprekidno rade na digitalizaciji Hrvatske kroz ulaganja u razvoj optičke infrastrukture i s implementacijom WiFi pristupnih točaka i mobilne mreže.

Ne zaboravljaju ni fiksnu mrežu gdje su, kažu, više nego udvostručili uvođenje optike u odnosu na prethodnu godinu te postigli veliki napredak u poboljšanju optičkih brzina.

Tele2: Točno je, kod vas češće grmi
Iz operatera Tele 2 poručuju kako su kvarovi na routerima korisnika uslijed vremenskih neprilika iznimno su rijetki jer im uređaji koriste bežičnu vezu i nisu toliko izloženi udarima groma.
- Mogućnost kvarova može biti veća kod fiksnih, odnosno ADSL routera koji su spojeni na bakrene vodove kod kojih postoji veća vjerojatnost od udara groma. Ako do kvara ipak dođe, popravak se radi zamjenom matične ploče ili zamjenom cijelog uređaja te je popravak moguće izvršiti u Tele2 ovlaštenim servisima, a cijene popravka variraju ovisno o tome o kakvom se kvaru radi. Svjesni smo kako su upravo na području Dalmacije vremenske neprilike učestalije u odnosu na ostatak Hrvatske zbog specifičnog i kršnog terena, stoga nastojimo otkloniti poteškoće u najkraćem mogućem roku- ističu iz Tele2.
08. svibanj 2024 15:54