StoryEditorOCM
DubrovnikGradonačelnik Mato Franković uz Dan sjećanja

Dubrovnik i Vukovar su danas obnovljeni i izdignuti iz pepela, sigurno kroče u još bolju budućnost

Piše PSD.
18. studenog 2023. - 08:10

Punih 30 godina traje zajedništvo dva grada. Povelja o prijateljstvu potpisana je još ratne 1993. godine, kada su dva hrvatska grada heroja, Vukovar na krajnjem istoku i Dubrovnik na krajnjem jugu zemlje, još živjela ratnu svakodnevicu. Tada nas je vezala slična sudbina, no usprkos razaranjima željeli smo graditi, stvarati spone za budućnost, kada će Domovina biti potpuno slobodna.

Suradnja gradova prijatelja započeta za vrijeme Domovinskog rata intenzivirala se nakon mirne reintegracije i povratka Vukovaraca u svoj grad te se nastavila u godinama koje su dolazile. Osim u ratnoj sudbini i težnji za slobodom, zrcalila se i u brojnim zajedničkim projektima.

Prijateljstvo Vukovara i Dubrovnika nije samo slovo na papiru nego konkretna djela pa je tako Dubrovnik s iznosom od 200.000 kuna potpomogao i obnovu Vukovarskog vodotornja – simbola hrvatskog zajedništva. Vukovar je u Dubrovniku dobio svoju ulicu, ali i Dubrovnik u Vukovaru, a čiju je izgradnju Grad Dubrovnik financirao s 500.000 kuna.

U našoj je povijesnoj jezgri otvorena i trgovina zadruge Vrhunsko Vukovarsko s najboljim proizvodima Vukovara. Prvi smo grad koji je proizvođačima okupljenima u ovu zadrugu omogućio da na jednom mjestu ponude svoje domaće proizvode. Iako smo dijelili sličnu ratnu sudbinu, imali smo potpuno različit poslijeratni razvoj stoga nam je posebno zadovoljstvo što dva grada surađuju i na ovaj način.

image

Povelja prijateljstva gradova Dubrovnika i Vukovara iz 1993.

Grad Dubrovnik/

U “Memorijalnom centru Domovinskog rata Vukovar” svečano je 2016. otvoren Hostel Dubrovnik, za čiju je izgradnju Grad Dubrovnik donirao 200.000 kuna, a u kojem borave učenici koji iz cijele Hrvatske dolaze učiti o vrijednostima Domovinskog rata i Bitke za Vukovar. Upravo su učenici iz Dubrovnika bili prvi gosti hostela, dok je 40 dubrovačkih umjetnika darovalo radove koji ukrašavaju njegove zidove. Memorijalnom centru Dubrovnik je godinu prije donirao i dostavno vozilo.

Povezani su i branitelji naših herojskih gradova, a Grad Dubrovnik godinama pomaže hodočašća braniteljskih udruga u Vukovar. Dubrovčani svake godine sudjeluju u Koloni sjećanja i tako još jednom pokazuju povezanost, poštovanje prema svim žrtvama koje nikada ne smijemo zaboraviti, zajedništvo u borbi za Domovinu. Biti u Vukovaru taj dan svima nam jako puno znači. Jednako tako vukovarske branitelje dočekujemo otvorenog srca u našem gradu.

Mislimo i na budućnost, na mlade. Grad Dubrovnik od 1995. godine stipendira vukovarske studente te je kroz proteklo razdoblje u tu svrhu Grad izdvojio oko 230.000 eura, a namjeravamo to raditi i ubuduće. U nekoliko navrata Grad Dubrovnik je organizirao ljetovanje za djecu koja su u Domovinskom ratu ostala bez roditelja, kroz projekt “More prijateljstva” organizirani su susreti učenika iz Dubrovnika, Vukovara i okolice koji su postigli vrhunske rezultate na području tehničke kulture.

Pomogli smo i u uređenju dječjeg igrališta u naselju Mitnica s 85.000 kuna, darovali monitore za osnovne škole u Vukovaru, 2019. godine poklonili koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra gradu prijatelju za proslavu Dana grada Vukovara. Surađujemo na području kulture, sporta, surađuju naše osnovne i srednje škole, ustanove, udruge, gradimo most našeg prijateljstva na čvrstim temeljima.

Dubrovnik i Vukovar danas, 30 godina kasnije, obnovljeni, izdignuti iz pepela, s ranama koje su zacijelile, sigurno kroče putem napretka. Neka tako i ostane.

02. svibanj 2024 14:18