StoryEditorOCM
DubrovnikCJENOVNA POLITIKA

Dubrovčanin se požalio na povećanje cijena goriva tijekom vikenda zbog smjene gostiju, ‘naftaši‘ ističu kako nije bilo poskupljenja

Piše Dv
23. kolovoza 2021. - 18:20

Iako je ustaljena praksa da se cijene goriva mijenjaju početkom tjedna, čitatelj s dubrovačkog područja primijetio je kako se tijekom vikenda odnosno smjene gostiju povećava cijena goriva. Na tragu te tvrdnje, uputili smo upit Ini kako bismo doznali o čemu je točno riječ:

- INA neće povećati cijene na svojim maloprodajnim mjestima tijekom vikenda, niti ih je povećavala u proteklom razdoblju. Na formiranje prodajne cijene naftnih derivata utječu mnogobrojni elementi, od kojih su najvažniji cijena derivata na mediteranskom tržištu (na koju utječe cijena barela sirove nafte Brent na svjetskom tržištu), trošarine (koje su fiksne bez obzira na kretanja cijene Brenta na tržištu) te odnos kune i dolara. Trošarine na motorna goriva propisane su Zakonom o trošarinama, a na ukupnu cijenu goriva obračunava se i porez prema odredbama Zakona na dodanu vrijednost. Sukladno Zakonu o tržištu nafte i naftnih derivata, cijene naftnih derivata od 20. veljače 2014. formiraju se slobodno prema tržišnom principu, objasnili su.

image
Vojko Bašić/Cropix

I iz Croduxu su dali sličan odgovor.

- Crodux derivati dva d.o.o. primjenjuje svoju cjenovnu politiku koja podrazumijeva tjedne promjene maloprodajnih cijena naftnih derivata na osnovi kretanja cijena naftnih derivata na tržištu Mediterana i kretanja tečaja američkog dolara u odnosu na hrvatsku kunu tijekom prethodnoga tjedna. Dodatne promjene maloprodajnih cijena naftnih derivata u dane vikenda se ne provode, napisali su.

20. listopad 2024 01:43