StoryEditorOCM
Dubrovnikparking na medarevu

Dubrovčani uredno plaćaju TIM parkingu, a koncesija im istekla još prošle godine! Iz Rijeke poručuju ‘imamo pravo na produljenje ugovora‘

Piše Ahmet Kalajdžić
23. veljače 2022. - 15:42

Iz tvrtke "Parking tim d.o.o." sa sjedištem u Rijeci istioču kako još uvijek čekaju odgovor poslovodstva Opće bolnice Dubrovnik o tome hoće li im se produžiti koncesija za parkiralište za koje je još lani najavljeno skoro raspisivanje natječaja za novi zakup, odnosno dodjelu koncesije. Inače, koncesija je, prema dostupnim podacima, istekla prošle godine, ali "Tim parking" na bolničkom parkiralištu i dalje naplaćuje parkiranje.

-Od uprave bolnice nismo zaprimili nikakvo očitovanje. Ugovor o zakupu zemljišta treba, sukladno članku 8 prijašnjeg Ugovora, produžiti na daljnjih šest godina ali od strane bolnice još čekamo tekst novog ugovora- rekao nam je direktor Tim parkinga d.o.o. Kristijan Bečeić i pojasnio:

image
Parkiralište ispred dubrovačke bolnice
Tonći Plazibat/cropix

-Za produljenje i sklapanje novog Ugovora s postojećim zakupnikom zemljišta Parking tim d.o.o. niti jednim Zakonom, a niti statutom Opće bolnice Dubrovnik nije propisana obaveza provedbe javnog natječaja za sklapanje istog Ugovora. S druge strane, članak 8 postojećeg Ugovora propisuje obavezu dubrovačke bolnice da urednom zakupniku ponudi novi Ugovor o zakupu na daljnjih 6 godina. Svim zakupcima u sklopu Opće bolnice Dubrovnik koji uredno izvršavaju svoje ugovorne obveze, a imali su ili imaju na isti način sklopljen Ugovor o zakupu, kao npr. autopraonici i ugostiteljskim objektima, ugovori su produženi na isto razdoblje kao i u prethodnim Ugovorima. Napominjem da, obzirom na situaciju uzrokovanu epidemijom uslijed koje je OB Dubrovnik zabranila posjete pacijentima i ograničila rad na drugim bolničkim odjelima, Parking Tim d.o.o. trpi velike gubitke u poslovanju.

image
Nalog za plaćanje parkiranja pred dubrovačkom bolnicom
Čitateljica
image
Nalog za plaćanje parkiranja pred dubrovačkom bolnicom
Čitateljica

Unatoč tome, uredno ispunjavamo sve obveze preuzete ugovorom glede održavanja zemljišta i plaćanja naknade za zakupninu, čak i tijekom razdoblja lockdowna, kada je u potpunosti zabranjeno obavljanje djelatnosti naplate parkiranja- rekao nam je Bečeić te podsjetio kako je tvrtka koju vodi, računajući na dobit koja uslijed pandemije nije ostvarena, izvela velike građevinske radove te angažirala lokalne tvrtke za asfaltiranje potpuno novog parkirališta površine 2.000 'kvadrata' za oko stotinu novih parkirališnih mjesta, ali i da su investirali u kompletno novu vertikalnu i horizontalnu signalizaciju koja će ostati u vlasništvu OB Dubrovnik.  Bečeić nam je u telefonskom razgovoru povrdio da Tim parking uredno naplaćuje parkiranje sve dok ne dobiju odgovor iz Opće bolnice Dubrovnik.

image
Potvrda o plaćanju parkinga ispred OB Dubrovnik
Čitatelj

Na molbu da preciznije navede visinu gubitka, Bečeić prije cjelovite analize nije želio spekulirati o visini gubitka, ali je ustvrdio kako je svakog dana sve veći zbog 80-postotnog pada prihoda, ali da oni i dalje ulažu u održavanje zelenih površina, čistoće i rasvjete, te su im djelatnici non- stop na terenu, kako je bilo i tijekom korone.

Za "drugu stranu medalje" obratili smo se i vodstvu Opće bolnice Dubrovnik iz koje su nam odgovorili kako će se "natječaj za zakup dijela zemljišta u vlasništvu Opće bolnice Dubrovnik, za korištenje u svrhu parkinga, raspisati u skorije vrijeme, sukladno zakonskim propisima." Inzistirajući na transparentnosti, iz bolnice kažu:

- Raniji zakupnik nema pravnu osnovu za korištenje prostora nakon isteka zakupa, te se isti trenutno nalazi u protupravnom korištenju, slijedom čega će Opća bolnica Dubrovnik poduzeti zakonom predviđene radnje i postupke radi uspostave pravno osnovanog stanja- odgovor je dubrovačke bolnice na kraju kojeg najavljuju kako će se "natječajem osigurati jednaka mogućnost sudjelovanja svih zainteresiranih subjekata".

image
Parkiralište ispred dubrovačke bolnice
Tonći Plazibat/cropix
Sanitat zainteresiran za bolnički parking

-Kad bude raspisan natječaj, pogledat ćemo uvjete i ovisno o njima javiti se. Ne mogu komentirati zašto se Sanitat već ranije nije javio jer je to bilo prije nego sam došla u ovu gradsku tvrtku i preuzela dužnost kojoj trenutačno obnašam. Bolnica je ta koja propisuje uvjete i ponavljam, ovisno i njima, Uprava će odlučiti o javljanju na natječaj. Inače, pored uličnih i izvanuličnih javnih površina, Sanitat za naplatu parkirališnih usluga koristi i prostor u saklopu Radeljevića, RK Srđ i dijela parka Gradac, za što plaćamo najam- rekla nam je direktorica "Sanitata" Klaudija Barčot.

30. travanj 2024 17:01