StoryEditorOCM
DubrovnikGUŽVA NA ŠALTERIMA

Dubrovčani pohrlili po mirovine umrlih supružnika! Vrijedi pokušati, ali udovice kapetana neće se obogatiti

Piše Gabrijela Bijelić
13. veljače 2023. - 07:33

Do kraja siječnja Područni ured Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Dubrovnik zaprimio je čak 1.722 zahtjeva za isplatu dijela obiteljske mirovine. Prijave koje su započele s novom godinom traju do daljnjeg, ali još dosta potencijalnih korisnika odugovlači s predajom zahtjeva jer nisu sigurni mogu li ostvariti novo pravo i po kojim uvjetima:

Nema se što izgubiti

- Izmijenjenim modelom obiteljskih mirovina korisnicima se mogu povećati ukupna primanja isplatom dijela obiteljske mirovine uz korištenje starosne, prijevremene starosne ili invalidske mirovine. Točnije, član obitelji, bračni drug ili životni partner odsad može uz svoju ‘staru’ mirovinu koristiti i 27 posto obiteljske mirovine supružnika ili partnera. Uvjet za priznavanje prava na to je navršenih 65 godina života. Udovac ili udovica moraju biti ispunjavati zakonske uvjete za obiteljsku mirovinu, a ukupna svota mirovina iz obveznog mirovinskog osiguranja ne smije prijeći 824,47 eura ili 6.212 kuna – objasnili su nam iz središnjice Mirovinskog.

Prvim Dubrovčanima koji su zatražili isplatu dijela obiteljske mirovine i ‘prošli na testu’ ovih dana će po automatizmu ‘sjesti’ prve isplate dijela obiteljske mirovine od spomenutih 27 posto. Duljina trajanja postupka od predaje zahtjeva do donošenja rješenja, navode iz HZMO-a, ovisi o tome jesu li podaci u predmetu kompletirani i koliko je predmet složen. Razlog više za podnošenje zahtjeva je i porast obiteljskih mirovina od početka godine za prosječno oko 250 kuna.

image

Olga Muratti dnevno prima na desetke upita sugrađana

Tonći Plazibat/cropix

Predsjednica gradske organizacije Hrvatske stranke umirovljenika Dubrovnik Olga Muratti potvrđuje veliki interes sugrađana za isplatu dijela obiteljske mirovine. Svakodnevno odgovara na upite starijih o tome gdje se i komu prijaviti za novu pogodnost i poziva ih da iskoriste ponuđenu mogućnost:

- Tko može, neka prošeta do mirovinskog, nema što izgubiti. Nakon slanja zahtjeva HZMO je umirovljeniku dužan predočiti izračun povoljnije varijante, a na osiguraniku je da odluči hoće li zadržati sadašnje stanje ili mijenjati model – ističe Muratti na temu zakonske novine koja će, prema procjeni, obuhvatiti više od 155 tisuća korisnika. Svima će njima mjesečni prihod uz ovu mogućnost prosječno porasti za prosječno 64,69 eura ili petstotinjak kuna.

Sporni cenzus

No, upravo je limit ukupnih primanja određen na 6.212 kune pokolebao mnoge dubrovačke umirovljenike.

- Ljude se zavarava, šire se lažne informacije da će dobro proći svaki udovac ili udovica koja uzme dio mirovine preminulog supružnika, pa neki tako unaprijed čestitaju ženama umrlih kapetana, kao da će one dobiti bogatstvo. A istina je da neće dobiti ni kunu jer će njezina mirovina od 3 tisuće plus dio muževe prijeći cenzus, a to se nigdje ne spominje – požalila nam se jedna umirovljenica koja na druženjima i izletima udruga i Matice umirovljenika često raspravlja o, kako kaže, zakučastoj zakonskoj novini. Makar pomorci za mirovinsko ne uplaćuju basnoslavne iznose kako neki misle, dvije Dubrovkinje su odbijene upravo zbog gore spomenutog ograničenja, tvrdi naša sugovornica. Ipak, i ona savjetuje sugrađanima treće dobi da ‘okušaju sreću’ prijavom na šalteru mirovinskog: ako im primanja ne prelaze cenzus, imaju se čemu i nadati.

image

Svaki euro viška dobro dođe

AFP

HZMO je upravo objavio kako je do prvog tjedna veljače zaprimio oko 54. 500 zahtjeva, a do kraja godine očekuje 155 tisuća.

Od 1. siječnja 2023. i najniže mirovine dodatno rastu za ukupno tri posto, prosječno od 7 do 10 eura, što donosi kakvu-takvu povišicu za 287 tisuća korisnika.

Za zemlju u kojoj je svaki četvrti umirovljenik na rubu siromaštva, svaki euro je koristan.

Što sve treba od papira?

Iz HZMO-a objasnili su i kako se sve zainteresirani mogu prijaviti za korištenje dijela obiteljske mirovine.

- Zahtjev za pokretanje postupka može se neposredno podnijeti u svim područnim jedinicama HZMO-a u pisanom obliku ili usmeno na zapisnik prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva, besplatno u svim poštanskim uredima u RH, u Mirovinskim informativnim centrima ili poslati poštom. Također i online putem e-Usluga HZMO-a unutar sustava e-Građani. Tiskanica zahtjeva za isplatu dijela obiteljske mirovine, kao i tiskanice zahtjeva za starosnu, prijevremenu starosnu, invalidsku ili obiteljsku mirovinu, mogu se preuzeti na mrežnoj stranici HZMO-a www.mirovinsko.hr, u rubrici Tiskanice ili kupiti u Narodnim novinama, a dostupne su i u svim područnim službama/uredima HZMO-a kao i u svim poštanskim uredima diljem R Hrvatske. Uz tiskanicu zahtjeva za isplatu dijela obiteljske mirovine nije potrebno prilagati dodatnu dokumentaciju – navode iz HZMO-a.

Sindikat umirovljenika Hrvatske pak traži promjenu formule usklađivanja mirovina koja bi pratila u 100 postotnom iznosu rast cijena ili plaća, kao i isplatu 13. mirovine.

08. svibanj 2024 12:55