StoryEditorOCM
DubrovnikDUBROVČANI ZBUNJENI

Nad gruškom placom očekivali ‘nebeska vrata‘, a dobili pokretnu tendu! Evo koliko ih je koštala i što kažu sugrađani

Piše Ahmet Kalajdžić Foto: Ahmet Kalajdžić
23. siječnja 2024. - 07:32

Placa u Gružu još uvijek se gradi i ne zna se kad će biti dovršena projektna vizija autor koje je arhitekt Dinko Peračić. Posljednjih dana montiran je najvažniji segment,  pokretni krov, no umjesto ‘nebeskih vrata‘, Dubrovčani su razočarani pokretnom tendom koja bi trebala štiti prodavače od kiše.  Podsjetimo, uz suvremene standarde poslovanja, njegov projekt predviđa preurediti prostor ‘zelene place’ na ekološki prihvatljiv način uz uređenje prateće infrastrukture. Prema projektu, obnavljaju se poslovni prostori uz istočni zid place a istodobno se, u skladu sa zahtjevima i uputama dubrovačkog Konzervatorskog odjela rekonstruira i zid Gundulićeva ljetnikovca. Prema naputku konzervatora, već je uklonjena zgrada postojećeg ugostiteljskog objekta, a s izuzetkom nedavno obnovljene peskarije, aktualni radovi rekonstrukcije obuhvaćaju cjelokupni prostor tržnice. Podsjetimo, gruška placa je na kraće vrijeme, tijekom proljeća prošle godine preseljena na prostor place Lapad, ali je nakon pravog bunta vlasnika OPG-ova i ostalih proizvođača, ipak vraćena u Gruž. Naravno, ne na parcelu tržnice nego, privremeno, u gruški park Luja Šoletića.

image

Završni radovi na placi Gruž

Ahmet Kalajdžić/

Radovi na placi odvijaju se sporije nego puževim ritmom što su iz gradske uprave pravdali razumijevanjem zbog nedostatka radne snage. Naime, planirani rok bio je šest mjeseci, ali je već odavno značajno ”probijen”. Iz ”Sanitata” koji je u ime gradske uprave investitor ovih radova, kao iznos kojim su označili vrijednost radova, naveli su 18,5 milijuna kuna odnosno 2,455 milijuna eura. Sugrađani ističu kako će se sve što se počelo graditi jednom i dovršiti,  ali se pitaju  zašto se u samom središtu grada tolerira takva aljkavost?

image

Završni radovi na placi Gruž

Ahmet Kalajdžić/

Pogled na tržnicu govori kako je već potpuno uklonjen postojeći betonski pod i valja se nadati kako su postavljene sve podzemne instalacije, tako da se neće lomiti niti, čak ni privremeno, neće uklanjati kamena podloga koja se upravo postavlja. U dva su navrata goleme dizalice postavljale velike, tzv. zaokretne segmente s tendama koje su zamišljene umjesto krova. Na tržnici će postaviti pokretni prodajni stolovi i prateća dodatna oprema a placa Gruž će, kako je zamišljeno, ujedno dobiti i polivalentni prostor koji će, popodne nakon zatvaranja place, služiti kao trg i terasa ugostiteljskim objektima.

image

Završni radovi na placi Gruž

Ahmet Kalajdžić/

Pročitajte što o budućem izgledu gruške place kažu sugrađani i vlasnici OPG-ova koji na njoj prodaju:

image

Ana Bagoje

Ahmet Kalajdžić/

Ana Bagoje:- Mislim da bi krov trebao imati kupe i da je sve u kamenu. Očekivala sam nešto u stilu Lazareta, da ima starinski duh Mediterana! Što još reći? Na placi Gruž radovi već predugo traju, a zapravo rade kratko jer je bilo previše dana da nitko nije bio na gradilištu. Mislim da ovakav krov placi nije trebao i uz takav krov to ne liči na placu: visoko je, a prostor opet nekako nizak kao da je ljetno kino ili kazalište. Beton treba obložiti kamenom da se uklopi u povijesni okoliš. Nažalost, tamo smo trebali biti još od listopada, ali se i dalje smrzavamo u parku, prepušteni čudima vremena. Sad ćemo imati biti manje zavjetrine nego prije i još ne vjerujem da će to biti pogodno za nas OPG-ovce.

image

Lucija Cvjetković

Ahmet Kalajdžić/

Lucija Cvjetković:- Nazire se budući izgled place Gruž i mogu reći da je vrijedilo čekati! Nažalost, oduljilo se i ne može sve biti onako kako mi želimo, ali sad vidim da je bolje nego što je bilo! Bit će, na kraju, sve u redu, treba bit‘ i malo optimista! Istina, moglo bi biti i bolje jer je Gundulićev ljetnikovac uz placu sav od kamena pa da potpuno liči na Dubrovnik i tako bi se bolje uklopilo! Ovako je i ovo dokaz da je ovo nastavak onog što je davno počelo širom grada koji je sve više okupiran betonom. Umjesto ovakve tende mislim da bi bilo bolje da je drugačiji, hoću reći primjereniji krov, ali što je tu je!

image

Mirjana Vukić

Ahmet Kalajdžić/

Mirjana Vukić:- Na grušku placu desetljećima dolazim iz Lovornog, bez obzira hoće li bit‘ obična kiša, prolom oblaka, bura, južina ili će upeći sunce, to ovisi o Božjoj volji. Ovakva placa nije vrijedna tako dugog čekanja, ali će barem biti natkrivena. Ne znam hoće li biti isto kao prije kad, nažalost, tende nisu valjale i lako su se parale. I dalje ću, do završetka morati odmah natrag doma, čak i vikendom, ako bude jaka kiša! Žalim što se placa neće otvoriti ni za sv.Vlaha! Ništa manje važno: ako nam gradonačelnik ne učini, hoću reći ako ne dozvoli da tu bude parking pa da mi proizvođači možemo iskrcati robu, uzalud sve! Problem je kad po zatvaranju place nemamo gdje stati i ukrcati neprodanu robu. Da mogu uticati na projekt i nešto mijenjati voljela bih da nam je na neki način zatvore sa strane mora pa da ubuduće ne trpimo udare jakog vjetra.

image

Završni radovi na placi Gruž

Ahmet Kalajdžić/
image

Završni radovi na placi Gruž

Ahmet Kalajdžić/

"Sanitat": Završetak radova 31.siječnja

Dana 19.01.2024. godine montirano je preostalih pet elementa čelične nosive konstrukcije. Slijedi popločavanje preostalog dijela platoa tržnice. U poslovnim objektima završeni su obrtnički radovi te preostaje montaža sanitarija i fina elektromontaža. Rok za završetak radova je 31. siječnja 2024. godine. Betonski zidovi /sivi i bijeli/ nisu predviđeni za oblaganje kamenom već su kao takvi sastavni dio projekta.

Procijenjena vrijednost projekta sukladno Dokumentaciji o nabavi u Predmetu nabave: Radovi na rekonstrukciji tržnice Gruž u Dubrovniku bila je 18.500.000 kuna, a sklopljen je Ugovor na visinu 1.963.012 eura.

Konačna cijena rekonstrukcije utvrditi će se po završetku radova i obračunu konačne situacije. Prema dostavljenom troškovniku, vrijednost radova na segmentu TENDE iznosi 805.530,96 eura (6.069.273 kuna). Izvođač radova na Rekonstrukciji tržnice Gruž je Zajednica ponuditelja Magnum Supra d.o.o. i Elektrocentar Petek d.o.o. s nominiranim podizvođačem za dio radova na poglavlju Tende je tvrtka Euromont Intro d.o.o.

Po završetku radova a nakon ishođenja potrebnih dozvola, biti će moguć povratak prodavača na grušku placu. Kao što smo na samom početku obavijestili javnost (obavijest u ožujku 2023), susreli smo se s problematikom izmještanja postojeće komunalne infrastrukture (izmještanje dijela instalacija fekalne i oborinske odvodnje te problematikom magistralne fekalne kanalizacije) te se odradila se reparacija postojećeg sustava vodoopskrbe i odvodnje.

Uz navedeno, tijekom arheološkog nadzora gradilišta, pronađeni su i ostaci povijesnih ribnjaka ljetnikovca Gundulić Paladina te je odrađena konzervacija nalaza, što je utjecalo na pomicanje rokova.

 

image

Završni radovi na placi Gruž

Ahmet Kalajdžić/
image

Pomična tenda place Gruž

Ahmet Kalajdžić/
image

Završni radovi na placi Gruž

Ahmet Kalajdžić/

 

 

 

 

 

 

 

 

24. travanj 2024 22:53