StoryEditorOCM
DubrovnikNavala na šalter

Dubrovčani masovno registriraju apartmane: ‘Neću iznajmljivati, tražim dozvolu da to sutra mogu moja djeca koja će mi plaćati dom!‘

Piše Maja Rilović Koprivec
17. siječnja 2024. - 07:30

Kome i na koji način gradonačelnik Mato Franković ima namjeru ograničiti ishođenje rješenja za kategorizaciju apartmana, najprije u povijesnoj jezgri pa i u stambenim zgradama u cijelome gradu pitanje je koje čeka sjednicu Gradskoga vijeća. No već je najava zabrane djelatnosti od koje živi veliki broj stanovnika Dubrovnika u roku od dva mjeseca, ponukala mnoge da županijskom Uredu za gospodarstvo podnesu zahtjev za ishođenje rješenja o pružanju obiteljskog smještaja odnosno iznajmljivanje – u Županiji je u zadnjih mjesec i pol dana podneseno više od 220 zahtjeva!

Izuzmu li se tvrtke i obrti koje se profesionalno bave iznajmljivanjem turističkih apartmana, u Gradu je puno ljudi koji iznajmljuju sobe ili vlastiti stan samo ljeti kako bi uopće pratili inflaciju i troškove života i u čija se stečena prava navodno neće dirati.

 Koliko ovakve najave zadiru u socijalno tkivo grada, govori primjer jedne stanovnice povijesne jezgre koja je ovih dana podnijela zahtjev za iznajmljivanje:

- Nisam dosad iznajmljivala, niti ću, ali idem tražit dozvolu radi djece, možda će oni htjeti iznajmljivati moj stan kako bi mi u starosti mogli platili dom, a tada neće moći dobiti dozvolu – kaže ona prestrašena porukama koje od zadnjih mjeseci stižu iz gradske uprave.

- Požurite, tko još nema, po dozvolu za nove apartmane u staroj jezgri! Imate još dva mjeseca! Meni se čini da će ova mjera, upravo suprotno planiranom, naglo povećati broj apartmana u staroj jezgri i to ovaj put do maksimuma. Tko se dosad nećkao, sad će svakako krenuti na horuk jer je ovo posljednji voz. Neki su se pak iznajmljivači vidno uznemirili jer su krivo shvatili plan. Dakle ne brinite, neće se ukidati apartmani..., a novi iznajmljivači krenite trkom, sve se stigne - piše na Facebooku Gradskog kotara Grad jedan od stanovnika.

image

.

Tonci Plazibat /Cropix

Prema najnovijim informacijama u povijesnoj jezgri su 2002  ležaja u privatnom vlasništvu, s 1052 upravljaju tvrtke i još je tu ukupno 298 pomoćna kreveta i 49 u hotelima.  Koliko je stanovnika povijesne jezgre do sada podnijelo zahtjev za iznajmljivanje nepoznat je podatak. Podaci se službeno vode za cijeli grad i Županiju, pa je teško utvrditi točan broj apartmana samo u povijesnoj jezgri ili samo u stambenim zgradama, a također, različita rješenja za ovu djelatnost donosi županijska, a ne gradska uprava.

Njihovi podaci  stalno su podložni izmjenama, no kažu kako je samo u prvih 12 dana 2024. godine podneseno 49 novih zahtjeva za apartmane, a još su tri zahtjeva podnesena za promjenu privremenih u trajna rješenja.

U prosincu 2023. doznajemo podneseno je ukupno 218 zahtjeva, od čega je bilo čak 176 novih, u studenom 14 zahtjeva, u listopadu 16 i dalje po jedan, dva nova zahtjeva unatrag do ljeta itd. Prema podacima županijskog ureda izdali su od 15. svibnja 2023. do 12. siječnja 2024. ukupno 530 različitih rješenja, a najviše u lipnju 2013. čak 119 rješenja koja se odnose na sve vezano uz djelatnost iznajmljivanja, rekategorizaciju, izmjenu postojećih rješenja, izmjene broja kreveta, promjena korisnika rješenja o kategorizaciji, privremenih u stalna rješenja itd. Ne radi se dakle samo o zahtjevima za novim apartmanima koji su ovih dana zasuli Ured za gospodarstvo i ne odnose se samo na Grad Dubrovnik.

image

Apartmani u dubrovackoj povijesnoj jezgri

Bozo Radic/Cropix

Prema sustavu eVisitor, u Dubrovniku je više od 45 tisuća ležajeva, odavno više nego stanovnika, a od čega je 16.900 ležaja je u privatnom smještaju, plus 2.102 pomoćnih, dakle 19 tisuća. U kolikom broju apartmana i soba nije poznato.

Koliko je uopće u povijesnoj jezgri gdje su paušalna porezna davanja po postelji 200 eura slobodnih stanova u kojima se još mogu otvoriti novi apartmani?

Jedini su podaci o tome popisi stanovništva i popisani stambeni fond koji je proveden za povijesnu jezgru u okviru istraživanja za Plan upravljanja povijesnom jezgrom. U Gradu je 2011. godine popisano 1282 stana od čega se tada za stanovanje koristilo 735, a za iznajmljivanje 111 stan. Već je tada povijesna jezgra bila znatno iseljena.  Za Plan upravljanja povijesnom jezgrom grada Dubrovnika, Zavod za obnovu je 2016. proveo Interni popis stanovništva, kućanstava i stanova, a koji je očekivano pokazalo kako broj stanova u povijesnoj jezgri stagnira, s obzirom na to da do promjena može doći jedino ako se pojedini stanovi dijele na dva stana ili se uz dozvolu konzervatora provedu neke adaptacije. Međutim, usporedba načina korištenja stanova s 2011. pokazuje da udio stanova u povijesnoj jezgri raste posebice u kategoriji stanovi za iznajmljivanje turistima a da se u deset godina broj stanova za stalno stanovanje smanjio za čak četvrtinu (25,1%).

image

.

Bozo Radic/Cropix

Prema Internom popisu iz 2016. koje je proveo ZOD u povijesnoj jezgri bila su stalno su nastanjena 563 stana, a isključivo samo za stanovanje bilo je 445 stanova, 81 stan djelomično se iznajmljivao turistima ljeti, a 11 se stalno iznajmljivalo, dok je za stanovanje i obavljanje neke djelatnosti bilo 20 stanova. Bilo je to prije osam godina, a ako se broj kućanstava nastavio smanjivati istim tempom, do danas je samo za stanovanje u povijesnoj jezgri i bez rješenja o iznajmljivanju ostalo tek tristotinjak stanova.  

30. travanj 2024 19:55