StoryEditorOCM
DubrovnikSKUPLJE ULAZNICE

Dubrovčane će na Lokrumu dočekati uređen Botanički vrt i osam besplatnih karta mjesečno

Piše Maja Rilović Koprivec
19. veljače 2020. - 15:25
Rezervat Lokrum otvara sezonu plovidbe na otok 11. travnja, a u novu sezonu ulaze s novom skupljom cijenom karata. Povratna brodska karta s ulaznicom s dosadašnjih se 150 kuna povećala na 200 kuna! Istovremeno, za građane Dubrovnika udvostručen je broj mjesečih besplatnih karata za vožnju do Lokruma sa četiri na osam, odnosno 64 karte godišnje. Osim građana Dubrovnika ovu pogodnost koriste i stanovnici Općina Konavle, Župa dubrovačka i Dubrovačko primorje.

image
Lokrum - JU Rezervat Lokrum 2019.


Razlog povećanja cijena ulaznica je daljnje ulaganje u infrastrukturu na Lokrumu, objašnjava ravnatelj JU Rezervat Lokrum Ivica Grilec.

- Cijena ulaznica je jedan od alata upravljanja brojem posjetitelja. Projekti koje provodimo, akcijski plan upravljanja posjetiteljima u sklopu europskog projekta "Povijesni vrtovi dubrovačkog područja" sigurno će morati dati neke smjernice pa čak u perspektivi i nekakav relevantan broj koliko je antropološko opterećenje i otisak koji imamo na otok. Misija je ustanove da održava stanje prirode kakvo jest, ili da je poboljša. Mi moramo zaštiti temeljni fenomen, ulagati u objekte i otok gdje radimo razne projekte, a neki su pri kraju poput Botaničkog vrta i hidrantske mreže visoke zone pri kraju, čime dižemo na puno višu razinu sigurnost na otoku - objašnjava Grilec.

image
Grad Dubrovnik


Radovi obnove u botaničkom vrtu koji su počeli u listopadu na otoku su predvidjeli sanaciju i uređenje postojećih staza dužine oko 725 metara, uklanjanje oštećenog biljnog materijala i sadnju 195 novih biljnih vrsta s ukupnim brojem 1466 sadnica na 13 polja u vrtu. Dubrovčani s pravom puno očekuju od ove obnove, ali i drugh projekata koji se financiraju iz cijene ulaznica.

Dodajmo kako je novi cjenik Upravno vjeće Lokruma potvrdilo još u prosincu, a osim povećanja osnovne ulaznice s prijevozom, promijenjena je i cijena povratne brodske karte s ulaznicom koju posjetitelji kupuju uz predočenje Libertasovog pokaza sa 10 kuna na 20 kuna.

image
Lokrum - JU Rezervat Lokrum 2019.


Prema cjeniku, dječja karta (od 5. do 15. godina) s dosadašnjih 25 kuna poskupila je na 30 kuna. Godišnji pokaz s popustom za invalidne osobe košta 50 kuna. Godišnji pokaz za osobe s prebivalištem unutar zidina od ove sezone iznosi 100 kuna kao i mjesečni pokaz za studente, učenike i umirovljenike.

image
Lokrum - JU Rezervat Lokrum 2019.


Ove godine nije bilo zanimanja za ekskluzivnim zatvaranjem otoka za sve posjetitelje, doznajemo od ravnatelja Grileca, no cjenik predviđa da netko taj luksuz po Lokrumovu cjeniku treba platiti 800.000 kuna ljeti, pola milijuna kuna za zakup u rujnu i listopadu, a ostale mjesece 400.000 kuna. I pojedini djelovi Lokruma mogu se posebno zakupiti po satu, a cijene su od 5500 kuna za Vrt palmi do 13.700 za samostan. U dnevni najam mogu se zakupiti dvije kongresne dvorane po cijeni od 8600 do 11.500 kune.
25. travanj 2024 08:08