StoryEditorOCM
Dubrovnikmoćna obitelj

Vlasnika dubrovačke Ville Elite prozivaju i suvlasnici zagrebačkog Importanne centra: ‘Prisvajaju zajedničke dijelove nekretnina, samovoljno su radili preinake....‘

Piše Ahmet Kalajdžić
2. rujna 2023. - 08:17
Sin Cirila Zovka pokraj zaštitara tijekom rušenja spornog zida na pomorskom javnom dobru kod Villa Elita Mihael Barišić/CropixMihael Barisic/Cropix

- Događanja u Dubrovniku koincidiraju s onim što već mjesecima pripremaju suvlasnici Importanne Centra i Galerije u Zagrebu. Ciril Zovko je osnivač trgovačkih društava Importanne d.o.o. u Zagrebu i dubrovačkog Royal Resorta d.o.o., a prema informacijama kojima moje stranke raspolažu, nameće se osnovana sumnja da obitelj Zovko, odnosno pravne osobe u njihovu vlasništvu, otkad su došli u Hrvatsku, prisvajaju zajedničke dijelove nekretnina ili javno dobro na nedopušten način. Ne raspolažemo informacijama tko im je to omogućio, ali smo radi točnog utvrđenja činjenica iz zagrebačke gruntovnice naručili sve isprave- od prvog ugovora koji je sklapao Ciril Zovko kao fizička osoba pa sve do sadašnjeg stanja kojim je upisano vlasništvo nekretnina. U međuvremenu smo slali više požurnica ali odgovor zbog štrajkova u pravosuđu još nismo dobili - ističe zagrebačka odvjetnica Ljiljana Maravić Pirš koja zastupa oko 150 manjinskih vlasnika i suvlasnika Importanne centra i Importanne galerije.

image

Odvjetnica Ljiljana
Maravić Pirš

Osobna Orhiva/

Obespravljeni  ‘mali’ vlasnici

Tvrdi kako je Zovko manjinske vlasnike doveo u totalno nepovoljnu poziciju zbog čega su prisiljeni pokretati sudske postupke.

- Iz dokumentacije koju posjedujemo proizlazi da je Zovko nezakonito prisvojio zajedničke prostore bez traženja suglasnosti malih vlasnika kojima su prodali posebne dijelove Centra i Galerije prije tog samovoljnog prisvajanja. A oni su mali samo zato što neki prostori imaju tek desetak ‘kvadrata’, a Zovko je samoprozvani većinski vlasnik garaža i cijele nekretnine. Još pribavljamo dokumentaciju prije podnošenja kaznenih prijava i tužbi, ali prema građevinskim dozvolama i elaboratima o etažiranju, Importanne je samovoljno radio preinake tako što je onemogućio pristup protupožarnom putu odnosno izlazu za nuždu i bočnom ulazu u Importanne centar. Svih ovih godina “malim” vlasnicima nisu dana na uvid cjelovita izvješća niti isprave kako se troše njihovi zajednički novci i koliko stvarno iznose računi odnosno troškovi upravljanja. Njih je uprava Importanne centra doslovce nasilno izbacivala iz prostorija Uprave tvrtke, na slično nasilan način kako je to nedavno učinjeno u Dubrovniku prema aktivistima. Pitamo se je li Importanne d.o.o. uopće plaćao zajedničku pričuvu za sve svoje prostore, dok je s druge strane male suvlasnike do te mjere financijski opteretio da je velik broj suvlasnika bio prisiljen prestati poslovati i ostaviti te prostore prazne, a kojim postupanjem im je kroz dugi vremenski period nanesena velika šteta.

image

Elaborat zaštite od požara u Importanne centru kod Glavnog kolodvora Zagreb

Vlasnici Poslovnih Prostora U Importanneu/

Tako dubrovačka akcija piljenja ograde i rušenja zida na parceli za koju građani tvrde da je pomorsko javno koje je uzurpirao Zovkov ‘Royal Resort’ upravo dobiva i zagrebački dodatak. Mali vlasnici ističu kako je jedina razlika što kod njih nije riječ o uzurpaciji pomorskog javnog dobra nego prisvajanju i pretvaranju njihova privatnog vlasništva tj. zajedničkih hodnika i dijelova recepcije lmportanne galerije u vlastite. U lmportanne centru čak su i požarni putovi i sporedni ulazi pretvoreni u poslovne prostore Cirila Zovka, uz pomoć kojih ostvaruje financijsku korist. Još više strahuju od požara i tvrde kako je dio objekata ispražnjen preko noći, bez znanja i pristanka malih vlasnika i suvlasnika poslovnih prostora i navedenih zajedničkih dijelova, što je apsolutno protivno Ustavu RH, Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

Nameće se zaključak kako su ovakva postupanja “modus operandi” tih društava koji sve građane Dubrovnika i cijele Hrvatske kao i male vlasnike i suvlasnike trgovačkih centara u Zagrebu, godinama obespravljuju i tlače, a sve bez zakonskih posljedica, tako da molimo nadležne institucije za što hitnija postupanja”, ističu revoltirani suvlasnici.

image

Primjer uzurpacije zajedničkih protupožarnih puteva u poslovne prostore

Vlasnici Poslovnih Prostora U Importanneu/

Ne znaju za afere

Od Uprave Importannea smo tražili komentar tvrdnji članova skupine vlasnika i suvlasnika Importanne centra i analogiju posezanja za pomorskim javnim dobrom u Dubrovniku s uzurpacijom zajedničkih prostora u Zagrebu, a da se od 150 (su)vlasnika uopće nije tražila suglasnost. Zamolili smo ih komentar tvrdnje o uzurpaciji čak i protupožarnog puta, kao i izjava da je zapadni izlaz za nuždu kroz stubište za sve posjetitelje i zaposlenike zabetoniran i pretvoren u neki njima nepoznati prostor.,

Direktor marketinga Importanne grupe Petar Krvarić zanemario je dio upita o uzurpaciji kao ‘modus operandi’ Zovkovih, te samo kratko odgovorio da je Importanne Centar pod renovacijom:- Nemamo saznanja o postojanju afera i pitamo se ima li smisla komentirati klevete, s obzirom da je epilog nedavnih događanja u Dubrovniku jasan pokazatelj legalnog poslovanja. Krvarić je u vezi rušenja zida ville Elita predložio preispitivanje načina određivanja nove linije pomorskog dobra, a za zid koji je srušio dubrovački profesor Igor Legaz izjavio da taj ima pripadajuću dozvolu i da je u skladu s zakonima RH.

image

Importanne Galerija u Vlaškoj ulici

Cropix/
image

Zaključana vrata prisvojenog prostora

Vlasnici Poslovnih Prostora U Importanneu/
image

Izlaz za nuždu- kako izaćui kad je pregrađen

Vlasnici Poslovnih Prostora U Importanneu/
29. svibanj 2024 19:58