StoryEditorOCM
DubrovnikCvjeta crno tržište

Dubrovačko područje pravi je Eldorado: Starinska kamenica za ulje vrijedi i više od 5 tisuća eura, a tu su još kamena pila, kolone, grbovi, klesani detalji....

Piše Gabrijela Bijelić
9. siječnja 2023. - 09:15

Kamenice, stara pila, kolone, grbovi i klesani detalji. Dug je popis sitnih pokretnina iz ljetnikovaca i đardina koji zapinju za oko lupežima u potrazi za brzom zaradom na crnom tržištu gdje se uvijek nađe kupaca za takve antikne ‘ukrase’. Vila za odmor sve je više, a količina elemenata s daškom prošlosti je ograničena pa potražnja nadmašuje ponudu, potvrđuju upućeni u kretanja ovog ‘biznisa’ za koji je dubrovačko područje pravi Eldorado.

Kaznena djela bez kazne

U prilog kradljivcima ide i podatak da su kamene dekoracije najčešće na mjestima dalje od glavnih komunikacija pa ih je lakše i ‘zamračiti’.

Neposredno prije Božića na postojanje ‘baštinokradica’ ukazao je FB objavom naš sugrađanin Ivan Hure koji je obznanio da mu je ispred kuće u Lapadu jedne noći u prosincu otuđena stara kamenica. Obiteljsko naslijeđe težilo je oko 200 kilograma:

- Tri generacije stoji na istom mjestu skoro 100 godina! Preživjela je i rat, neokrznuta, sama po sebi ne vrijedi ali ima sentimentalnu vrijednost. Ako je netko vidi, molim da mi javi! - napisao je Ivan i ponudio novčanu nagradu za informaciju o kamenici koju je zbog kilaže, procijenili su neki ‘forumaši’, mogao podići tek viličar.

image

Ukradena kamenica ispred obiteljske kuće Hure u Lapadu

Ivan Hure/Facebook

Nestanci ovakvih dekoracija nisu nepoznanica za PU dubrovačko-neretvansku koja zbog naravi Dubrovnika kao urbane cjeline pod zaštitom UNESCO-a, kod krađa pokretnina usko surađuje s Konzervatorskim odjelom u Dubrovniku pri Ministarstvu kulture i medija RH:

- U trogodišnjem razdoblju zabilježena su tri slučaja gdje su ukradene starinske kamenice za ulje. Kaznena djela još nisu razriješena. Premda spomenuti predmeti nemaju uporabnu vrijednost u smislu prvotne namjene, imaju sentimentalnu vrijednost za vlasnike i koriste se bez izuzetka kao ukrasi interijera ili eksterijera luksuznih objekata kojima obiluje šire dubrovačko područje. Njihova cijena na web-oglasnicima kreće se u rasponu od tri, pa do 40 tisuća kuna, ovisno o veličini i očuvanosti – navodi se u dopisu glasnogovornice PU dubrovačko-neretvanske Andrijane Biskup koja napominje kako se slučajevi otuđenja baštine regulira Kazneni zakon koji sankcionira oštećenje i nedopušteni izvoz kulturnog dobra.

image

Andrijana Biskup, glasnogovornica PU dubrovačko-neretvanske

Hrt/Screenshot

Mediteran je pun plijena

- Kad su posrijedi otuđenja kulturnog dobra, za takvu je ‘djelatnost’ zapriječena kazna zatvora je od šest mjeseci do pet godina. Takvih kaznenih djela u posljednjih tri godine nije bilo. Naime, razlog leži u činjenici da bi nešto bilo kulturno dobro mora biti kao takvo prethodno evidentirano u registru kulturnih dobara, što kod nekoliko ukradenih predmeta poput kamenica za ulje nije slučaj – objavili su iz policije i potvrdili kako su u trogodišnjem razdoblju zabilježena su tri slučaja gdje su ukradene starinske kamenice za ulje.

- Kaznena djela još nisu razriješena. Premda spomenuti predmeti nemaju uporabnu vrijednost u smislu prvotne namjene, oni svakako imaju sentimentalnu vrijednost za vlasnike i koriste se bez izuzetka kao ukrasi interijera ili eksterijera luksuznih objekata kojima obiluje šire dubrovačko područje. Njihova cijena na web-oglasnicima kreće se u rasponu od tri, pa do 40 tisuća kuna, ovisno o veličini i očuvanosti – zaključuju iz policije.

image

Glasnogovornica Ministarstva kuture i medija Renata Margaretić Urlić

Cropix/

Glasnogovornica Minsitarstva kulture i medija Renata Margaretić Urlić kaže kako diljem Mediterana ima na tisuće manjih primjeraka starinskih uporabnih i ukrasnih predmeta podložnih ‘nestanku’, no njihov je najveći problem što pojedinačno nisu upisana kao kulturno dobro.

Numizmatičku zbirku vratili Turcima

Glasnogovornica Margaretić Urlić napominje kako sa Zrinjevca reagiraju u slučajevima kad ih Ministarstvo unutarnjih poslova obavijesti da je izgledno posrijedi otuđenje kulturnog dobra, što u konačnici procijene konzervatori. Posljednji takav slučaj imao je povoljan ishod, Republici Turskoj je posredstvom Ministarstva vraćena zbirka antičkog i srednjovjekovnoga novca koju je hrvatska policija zapljenila u travnju 2019. na Graničnom prijelazu Bajakovo u vozilu turskog državljana. Time je provedena međunarodna konvencija UNESCO-a o sprječavanju nelegalne trgovine kulturnim dobrima koja nažalost ne vrijedi i kod krađe malih pokretnina.

17. travanj 2024 02:21