StoryEditorOCM
DubrovnikSTIŽE RASHLAĐENJE!

Dubrovačko područje i danas u narančastom zbog visokih temperatura, ali uskoro slijedi preokret. Ako imate barku evo što vam savjetuje meteorlog

Piše dv
23. srpnja 2023. - 10:54

Na području sjeverne Afrike i Sredozemnog mora, anticklona se polako pomjera prema istoku donoseći vlažan oceanski zrak.

Danas će vrijeme biti stabilnije s djelomično sunčanim vremenom i promjenjivom naoblakom. U unutrašnjosti se očekuje slab razvoj dnevne naoblake, a mogući su i poneki pljusak u planinskim područjima. Jutarnje temperature zraka kretat će se od 14 do 19 stupnjeva, dok će na Jadranu biti toplije s temperaturom od 21 do 26 stupnjeva. Najviše dnevne temperature bit će između 28 i 32 stupnja, dok će na Jadranu i u zaobalju dosezati od 31 do 35 stupnjeva Celzijusa, prognozira meteorolog N1 Bojan Lipovščak.

Sutra, u ponedjeljak, očekuje nas stabilno, toplo i vruće vrijeme s slabim razvojem dnevne naoblake. Na Jadranu će zapuhati jugozapadnjak i slabo jugo pod kraj dana. Jutarnje temperature bit će oko 17 stupnjeva u unutrašnjosti i oko 24 stupnja na Jadranu. Najviše dnevne temperature bit će između 32 i 37 stupnjeva.

image

.

Bozo Radic/Cropix

Prema najnovijim podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) Splitskoj i Dubrovačkoj regiji izdano je žuto i narančasto upozorenje, zbog visokih temperatura. Prema podacima DHMZ-a na oba područja temperatura će se kretati do 35 stupnja Celzijeva.

Sutra, u ponedjeljak, stabilno toplo i vruće. Poslijepodne slab razvoj dnevne naoblake. Pod kraj dana na Jadranu će zapuhati jugozapadnjak i slabo jugo. Jutarnje temperature u unutrašnjosti oko 17 na Jadranu topla noć s temperaturom oko 24. Najviše dnevne temperature od 32 do 37°C.

U utorak prijepodne sunčano, toplo i vruće uz promjenljivu dnevnu naoblaku. Promjenu vremena očekujemo poslijepodne i u noći s utorka na srijedu. Sa sjeverozapada će prodrijeti hladniji vlažni zrak s Atlantika u vidu hladne fronte uz pljuskove, grmljavinu, jak mahoviti vjetar. Zahladit će za 5 do 7 stupnjeva, tako da u drugoj polovini tjedna najviše dnevne temperature neće prelaziti 26°C.

Na Jadranu prvi dio tjedna sunčano i toplo uz slabo jugo i jugozapadnjak. Prognozirani prolaz hladne fronte sredinom tjedna po unutrašnjosti osjetit će se i na Jadranu. Zahladit će i zapuhat će bura koja će se do kraja tjedna proširiti na cijeli Jadran. Najviše dnevne temperature u drugoj polovini tjedna bit će niže za 5 do 6 stupnjeva, a noćne će pasti ispod 20°C. Temperatura mora od 26 do 28°C, a UV u unutrašnjosti visok, a u planinama i uz obalu vrlo visok, donosi N1

image

Ilustracija

Ivo Ravlic/Cropix

Lipovščak savjetuje da se u utorak navečer pažljivo vežu plovila te da se pri kupanju na plaži oni koji koriste madrace ne udaljuju od obale jer bi bura mogla iznenaditi svom silinom.

02. svibanj 2024 09:49