StoryEditorOCM
DubrovnikProsvjed pred OB Dubrovnik

Dubrovačko medicinsko i nezdravstveno osoblje poručuje: ‘Tražimo svoje mjesto uz liječnike, da se cijeni i prizna naš rad. Bez nas zdravstveni sustav ne može funkcionirati! ‘

Piše Ahmet Kalajdžić
3. svibnja 2023. - 12:06

Točno u 11 sati ispred dubrovačke Opće bolnice počeo je polusatni prosvjedi medicinskih sestara i tehničara kojima upozoravaju na diskriminaciju i nejednakost zaposlenih u sustavu zdravstva. Njima uz bok pridružili su se se predstavnici nezdravstvenog osoblja u zdravstvenim ustanovama kao što su kuhari, spremačice i ostali.

U prosvjedima upozorenja, uz zaposlenike zagrebačkih kliničkih bolnica „Dubrava” i „Merkur” splitskog KBC-a, danas su prosvjedovali i Dubrovčani. Okupljenim se prosvjednicima i predstavnicima medija obratio povjerenik dubrovačke podružnice Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Ivan Večerin:

image
Ahmet Kalajdžić

- Zdravstveni sustav u Hrvatskoj danas je suočen s brojnim problemima zbog alarmantnog nedostatka zdravstvenih i nezdravstvenih radnika. Nedostatak radnika u zdravstvenim ustanovama i zapošljavanje neadekvatne radne snage rezultat je potplaćenosti i teških uvjeta rada te višegodišnjeg zanemarivanja potreba sustava i nezainteresiranih vladajućih struktura za cjelovito rješavanje problema rekao je Večerin i naglasio:

-Sindikati godinama upozoravaju na manjkavosti u zdravstvenom sustavu, zahtijevaju povećanje plaća za sve zaposlene, odgovarajuće uvjete za sve, poštivanje kolektivnih ugovora. Plaće u sustavu zdravstva za većinu zaposlenih su ispod nacionalnog prosjeka u odnosu na mnoge zemlje EU. No, plaće nisu jedini problem s kojim se medicinske sestre i medicinski tehničari, fizioterapeuti, laboranti, kuhari, spremačice, administrativno osoblje i svi zdravstveni i nezdravstveni radnici susreću. Jedan od ključnih problema je minoriziranje naše uloge u zdravstvu, omalovažavanje značaja našeg rada, diskriminacija našeg obrazovanja, nepriznavanje naših teških uvjeta rada, neprovođenje zaštite na radu i sve veća izloženost agresiji i fizičkim napadima. Mi tražimo svoje mjesto u sustavu zdravstva uz liječnike, tražimo da se cijeni i prizna naš rad jer bez nas zdravstveni sustav ne može funkcionirati!

 

Prekidan pljeskom i povicima odobravanja, Večerin je ustvrdio kako su svjesni i odgovorni u svom radu i nikad nisu ustali protiv rada jer su svjesni činjenice da su tu zbog potreba pacijenata i njihove potrebe stavljaju ispred svojih, ali traže dostojanstvo i ravnopravnost u radu.

Odgovrajući na pitanja novinara Večerin je rekao kako je Dubrovnik tradicionalno jaka podružnica:- Mislimo ozbiljno, a ko prosvjedi ne poluče rezultat, spremni smo i na druge akcije. Prosječna plaća medicinske sestre s 20 godina radnog staža je oko 800 eura, a u tome su i dodaci na otežne uvjete rada. Svaka sestra mjesečno, ovisno o odjelu, radi 30- 40 sati i tek tad se plaća podiže na nekih 1000 eura. Ali, to je zahtjev sustava i nema drugog rješenja nego prekovremeno raditi. U bolnici radi 390 medicinskih sestara a nedostaje ih 380 da bi se ispoštovali propisi i postojeće radne norme.

image
Ahmet Kalajdžić

Odgovarajući novinarima na upite, povjerenik samostalnog sindikata zdravstvene i socijalne skrbi Marko Lipotić je naglasio kako su i njima uvjeti vrlo teški:- Ljudi nedostaje u svakom sektoru, radnici Tehničke službe pokrivaju jedni druge a plaće su male: osnovna plaća spremačice, zajedno s dodacima je 650 eura neto, monteri električari imaju 720-730 eura i smatramo da su te plaće jako male te smatramo da se nemedicinsko osoblje cijeni još manje od medicinskog.

Večerin je na kraju prosvjednog okupljanja zahvalio novinarima na praćenju ovog događaja, te im čestitao Međunarodni dan slobode medija 3. svibnja.

25. travanj 2024 02:54