StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI GRAĐANA |

Dubrovačkim vatrogascima novo vozilo, građanima gratis posjeti Lokrumu, a Libertasu 11 novih autobusa iz EU fondova

Piše DV
7. svibnja 2021. - 09:24
Novo vatrogasno vozilo vrijedno oko 3 milijuna kuna, financirano EU sredstvima, namijenjeno gašenju objekata, kućnih požara i za prometne nesrećeGrad Dubrovnik

ZA BOLJU SIGURNOST

Dubrovačkim vatrogascima novo vozilo

Novo navalno vatrogasno vozilo vrijedno oko tri milijuna kuna, financirano EU sredstvima, predstavili su u srijedu gradonačelnik Mato Franković i zapovjednik JVP Dubrovački vatrogasci Stjepko Krilanović. Kapaciteta 2500 litara vode, vozilo je namijenjeno prvenstveno za gašenje objekata te je opremljeno za kućne požare i dijelom za prometne nesreće. Gradonačelnik Franković izrazio je zadovoljstvo nabavom vozila koje znatno povećava sigurnost i učinkovitost vatrogasne postrojbe te naglasio važnost ulaganja u kvalitetniju vatrogasnu službu.

- Prostor gdje je smještena trenutno vatrogasna postrojba je neadekvatan i nedovoljan za sve njihove potrebe. Izmjenama GUP-a vratit ćemo smještanje postrojbe u prostor u brdu Srđ, a za što je i izrađena projektna dokumentacija. Smatramo da je prostor na magistrali u brdu Srđ idealno za brzu intervenciju, a da JVP također mora imati i ovdje stacionar radi brzine intervencija u samoj povijesnoj jezgri.

image
Dubrovački vatrogasci dobili su novo navalno vozilo
Jvp Dubrovački Vatrogasci

Zapovjednik Stjepko Krilanović rekao je kako su vatrogasci u potpunosti spremni za nadolazeću protupožarnu sezonu. - U proteklom razdoblju formirali i službu vatrogasnog broda, dogradili vatrogasni dom na Osojniku, Rijeci dubrovačkoj, ostaje još Zaton i centar na magistrali. Kada bismo to odradili u sljedećih 4-5 godina, to bi bilo najplodonosnije razdoblje što se tiče dubrovačkog vatrogastva – naglasio je.

Podsjetimo, ovo je jedno od brojnih ulaganja u JVP Dubrovački vatrogasci koja je okosnica svih ugroza i kriznih situacija u Gradu Dubrovniku, zbog čega je i prije tri godine potpisan kolektivni ugovor kojim su vatrogascima osigurana veća primanja. Novo navalno vozilo za Dubrovačke vatrogasce nabavljeno je u sklopu projekta „Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi RH“. Projekt sufinancira Europska Unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija.

U SUBOTU PRVI BROD

Građanima cijelu sezonu besplatan posjet Lokrumu

Rezervat Lokrum otvara se za posjetitelje u subotu 8. svibnja, a prvi brod polazi u 10 sati. Ove godine za građane je prijevoz potpuno besplatan uz predočenje dokaza o mjestu prebivališta, i to bez ograničenja u broju odlazaka i bez potrebe za izradu sezonske pokazne karte.

image
Ove godine za građane je prijevoz potpuno besplatan uz predočenje dokaza o mjestu prebivališta
Grad Dubrovnik

Ostalim posjetiteljima od 8. do 30. lipnja odobrit će se promotivne cijene, tako da cijena glavne ulaznice s povratnom brodskom kartom iz gradske luke i ulaznica u Rezervat iznosi 100 kuna, a sama ulaznica kupljena u Lugarevoj kući na otoku, ukoliko se dolazi vlastitim plovilom ili drugim aranžmanom, iznosi 75 kuna. Rezervat Lokrum otvoren je svaki dan od 10 do 18 sati uz pridržavanje epidemioloških mjera, a ulaznice se mogu kupiti na prodajnim mjestima Peskarija i Lugareva kuća.

ODRŽIVIJI I KVALITETNIJI JAVNI PRIJEVOZ

Libertasu 11 autobusa osigurano EU sredstvima

Gradu Dubrovniku i JGP Libertas Dubrovnik isporučena su prva tri od ukupno 11 suvremenih autobusa za javni gradski prijevoz marke MAN, sufinanciranih EU sredstvima u cjelokupnom iznosu od 18 milijuna kuna. Novi niskopodni autobusi povećat će kvalitetu usluge javnog prijevoza i smanjiti negativan utjecaj na okoliš primjenom visokih EURO 6 normi motora novih vozila. Na parkiralištu Luke Dubrovnik u četvrtak su ih predstavili gradonačelnik Mato Franković i direktor Libertasa Ante Vojvodić.

image
Libertas obnavlja vozni park
Grad Dubrovnik

- Stigla su tri od ukupno 11 autobusa, a ostali će biti isporučeni u idućih tjedan i pol dana. Ove autobuse prijevoznik Libertas nabavio je putem EU fondova, oni su 100 posto besplatni za Libertas i na tome se ne zaustavljamo. Tijekom iduća dva tjedna potpisat ćemo novi ugovor za 23 autobusa, dakle za godinu i pol imat ćemo 34 autobusa bez financijskog opterećenja gradskog prijevoznika – kazao je gradonačelnik.

Gradonačelnik Franković rekao je i kako građani u kontinuitetu osjećaju benefite korištenja europskih sredstava, a smanjenjem troškova Libertasa u konačnici će se omogućiti besplatan javni prijevoz svim građanima. Novi autobusi pretežno će se rasporediti na gradske linije, a počet će voziti krajem svibnja, istaknuo je direktor Libertasa Ante Vojvodić.

Projekt u brojkama

 

Ukupna vrijednost projekta iznosi 22.843.750,00 kuna. Od toga iznos dodijeljenih bespovratnih sredstava iz fondova EU iznosi 18 milijuna kuna.

26. travanj 2024 11:03