StoryEditorOCM
DubrovnikDržava dijeli energetski dodatak

Dubrovačkim umirovljenicima zbog poskupljenja struje nudi se jednokratna novčana pomoć. Provjerili smo koliko ih na našem području može očekivati i pod kojim uvjetima

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
1. travnja 2022. - 09:04

Stigla je dobra vijest za umirovljenike – dobit će jednokratno novčano primanje, tzv. energetski dodatak, radi ublažavanja posljedica rasta cijene energenata. To je odluka Vlade koja stupa na snagu 1. travnja.

- Nemam podatak koliko je takvih osoba u Gradu ili u Dubrovačko-neretvanskoj županiji jer će ti podaci biti automatizmom preuzeti iz baze podataka – komentirala je Olga Muratti, predsjednica gradske organizacije Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) i aktualna gradska vijećnica unutar vladajuće koalicije.

- S obzirom da je ovo mjera Vlade RH, lokalne sredine po ovom pitanju ne trebaju, a niti mogu donositi neke svoje mjere – rekla je Muratti, pa istaknula ono što bi u našem gradu trebalo napraviti:

- To je pod broj jedan besplatno pravno savjetovalište za umirovljenike i starije osobe, gdje bi ih se upoznalo s njihovim pravima, nadasve vezano i za Ugovore za doživotnom i dosmrtno uzdržavanju; omogućiti im bolju liječničku skrb, pomoć i njegu u kući; što prije osigurati dnevne boravke; organizirati javne tribine s temama koje tište ovu populaciju; iznaći način da se onima koji žele ostati u svojim domovima osigura 24-satna briga i pomoć uz pristupačne cijene jer svjedočimo da su takve osobe izložene ucjenama koje im nude neke tzv. agencije izvan RH, a oni su prisiljeni te usluge koristiti – upozorila je.

image

Olga Muratti

Tonci Plazibat/Cropix

- Treba osigurati uvjete i kvalitetnu brigu o starijim osobama s teškoćama u razvoju jer su njihove potrebe znatno drugačije i zahtijevaju posebnu skrb. Raduje me da se rade domovi umirovljenika, što je veliki iskorak i napredak kojim će se riješiti dio i ovih problema. Izgradnjom doma ispod bolnice steći će se uvjeti i za smještaj osoba s demencijom, što je naša obveza, kako ljudska tako i zakonska – zaključila je.

Tko može dobiti pomoć Vlade?

Pravo na jednokratni energetski dodatak imaju svi korisnici hrvatske mirovine s prebivalištem u Republici Hrvatskoj zatečeni u isplati mirovine za ožujak 2022. ako im ukupno mjesečno mirovinsko primanje isplaćeno u Hrvatskoj za ožujak 2022. ne prelazi iznos 4.000 kuna i koji nisu zaposleni, odnosno ne obavljaju djelatnost na temelju koje postoji obveza osiguranja; korisnici mirovine kojima se uz mirovinu ostvarenu u Republici Hrvatskoj isplaćuje i mirovina iz inozemstva, ako im ukupno mirovinsko primanje ostvareno u Republici Hrvatskoj i u inozemstvu ne prelazi iznos od 4.000 kuna; korisnici mirovine ostvarene u Republici Hrvatskoj, koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu.

Prema odluci Vlade, iznos jednokratnog novčanog dodatka ovisit će o visini mirovine. Tako će korisnici koji imaju mirovinu do 1.500 kuna dobiti jednokratno novčano primanje u iznosu od 1.200 kuna, oni s mirovinom od 1.500,01 do 2.000,00 kuna dobit će 900 kuna, s mirovinom od 2.001 do 3.000 kuna 600 kuna, a oni s mirovinom od 3.001 do 4.000 kuna dobit će 400 kuna.

Korisnicima hrvatske mirovine jednokratno novčano primanje isplatit će se najkasnije u svibnju 2022., a korisnicima hrvatske i inozemne mirovine te korisnicima hrvatske mirovine, koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu, jednokratno novčano primanje isplatit će se najkasnije u srpnju 2022.

Kako dobiti energetski dodatak?

Svi umirovljenici koji ispunjavaju uvjete obvezni su Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO) dostaviti dokaz o visini inozemne mirovine putem online obrasca ili popunjavanjem tiskanice za dostavu podataka o visini inozemne mirovine, a koji će biti dostupni na web stranici HZMO-a.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović izjavio je za medije da su procijenjena sredstva za isplatu jednokratnog novčanog primanja oko 480 milijuna kuna, a dobit će ih više od 720 tisuća korisnika. 

06. svibanj 2024 19:34