StoryEditorOCM
DubrovnikŽELJE SU NOVE, ALI I TROŠKOVI

Dubrovačkim maturantima više nisu napete ekskurzije u Prag, Beč ili Barcelonu, većina se odlučila za jednu destinaciju, a roditelji će morati malo dublje posegnuti u špag

Piše Bruno Lucić
15. srpnja 2023. - 09:03

Barcelona, Prag, Beč... bile su to tradicionalne i omiljene destinacije maturanata proteklih godina. Naravno, tijekom korone ekskurzija nije bilo, a nakon što se pandemija smirila, došla je inflacija koja je podigla cijene aranžmana.

Maturanti Obrtničke i tehničke škole Dubrovnik tako idu u Grčku i tamo ostaju sedam dana, a većina učenika je zainteresirana, otkriva ravnatelj Dinko Mandić. Učenici putuju početkom rujna, a vraćaju se na prvi dan škole. Za istu destinaciju odlučili su se i dubrovački gimnazijalci.

image

Dinko Mandić

Božo Radić/Cropix

- Naši učenici su ove godine odabrali Grčku, ostaju tjedan dana i idu na početku školske godine – u prvom ili drugom tjednu rujna. Preko 80 posto učenika ide, uvijek postoje oni koji možda to sebi ne mogu priuštiti, ali imamo program subvencija za učenike slabijeg imovinskog stanja. Kao i sve, troškovi su porasli, govori Tolja odgovarajući na pitanje zašto više nisu u điru tradicionalne destinacije:

image

Katarina Tolja

Tonći Plazibat/Cropix

- Možda je putovanje prema Grčkoj lakše izvedivo nego prema Pragu ili Barceloni. Prije je bilo direktnih letova, ove ih godine i nema. Sigurno i neke nesreće koje su se događale u Pragu nisu pomogle da se učenici odluče za glavni grad Češke, kaže ravnateljica Gimnazije Dubrovnik Katarina Tolja.

Ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Dubrovnik Suzana Đurđević pojašnjava kako učenici te škole idu u Grčku jer su tako odlučili. Učenici kreću krajem kolovoza brodom, a vraćaju se autobusom jer je druga varijanta bila skuplja.

- Ide 80 učenika, što je više nego prethodnih godina. Prošle godine se ponovno vratila ekskurzija, a ove godine je nešto veći broj onih koji idu na ekskurziju, dodaje Đurđević.

Poskupljenje aranžmana potvrđuje i ravnatelj Pomorsko-tehničke škole Dubrovnik Antonio Lučić.

- Upravo zbog cijene smo smanjili broj dana tako da ove godine svi idu na pet dana odnosno na četiri noći, putuju krajem kolovoza. Jedan dio učenika ide u Grčku, a jedan u Prag. Učenici su prema svojim željama odabrali dvije opcije koje su htjeli tako je ispalo da dva razreda ide u Grčku, a tri u Prag. Prošle godine su svi naši razredi išli u Grčku jer smo zbog situacije u Ukrajini izbjegavali Prag. No, ove godine su učenici u dogovoru s roditeljima odlučili da im je jeftinija opcija Prag, ali vidjet ćemo kako se i kod njih odrazila inflacija i ova situacija u Ukrajini. Sigurno više od pola učenika ide, interesa još uvijek ima. Cijene se kreće između 900 i 1000 eura jer postoje tri varijante plaćanja, a putuje se avionima, navodi Lučić.

image

Antonio Lučić

Božo Radić/Cropix

Ravnatelj Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića s pravom javnosti don Josip Lebo otkriva kako će maturanti na ekskurziju krajem kolovoza u Grčku.

- Ostat će sedam dana u Grčkoj, budući da smo mali, jednu veću grupu kombiniramo zajedno s maturantima Umjetničke škole Luke Sorkočevića. Troškovi su jako porasli, dakle, do 20 posto, posebno prijevoz. Ide naših 15 učenika i to bi bila prva veća ekskurzija nakon tri godine nakon korone. Prošle godine smo išli na male ekskurzije, do Istre, sad napokon smatramo da bi bilo vrijeme za veću ekskurziju, učenici i njihovi roditelji su zainteresirani pa ćemo tako i napraviti, kaže Lebo.

Razrednica i profesorica u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića Diana Rajić potvrdila je kako učenici UŠLS-a ide s učenicima Biskupijske gimnazije, svi idu jednim autobusom, a sve skupa će ih biti tridesetak.

image

Grčka je postala tražena destinacija među dubrovačkim maturantima

Louisa Gouliamaki/Afp

- Dobili smo jako povoljan aranžman jer su učenici htjeli ići u Grčku pa smo tražili najpovoljniju varijantu. Ovisno o načinu plaćanja, cijene se kreću između 770 i 810 eura. Poslujemo s agencijom F-Tours koja ima višegodišnje iskustvo. Putujemo autobusom, ruta je predivna: u polasku idemo u Ohrid gdje noćimo, iz Ohrida nastavljamo prema Meteori, posjetit ćemo tamošnji manastir, potom nastavljamo u Delfi gdje ćemo isto noćiti, a onda u Atenu gdje ćemo boraviti nekoliko dana i posjetiti sve važnije znamenitosti. Nakon toga idemo u obilazak Mikene i Epidaura, a potom se vraćamo. Ekskurzija traje sedam dana. Iz Grčke je povratak planiran preko Albanije, posjetit ćemo i obići Tiranu gdje ćemo prenoćiti, a onda slijedi povratak crnogorskom obalom do Dubrovnika. Interes je veliki, a od 15 učenika, iz osobnih razloga ne ide samo dvoje, objašnjava Rajić.

Grčka ipak nije odabrana destinacija maturanata Dubrovačke privatne gimnazije.

image

Tomislav Franušić

Dubrovački vjesnik

- Učenici koncem kolovoza i prvog tjedna rujna idu u Španjolsku, tako su odabrali. To je prvi put da idu u Španjolsku, lani su išli u Grčku i bili su zadovoljni. Prije je redovita destinacija bio Prag, ali izgleda da su se ‘zasitili‘ Praga. Troškovi su znatno povećani, a s obzirom da naših učenika nema puno, uvijek se priključe nekoj drugoj školi kako bi troškovi bili manji, kaže ravnatelj Dubrovačke privatne gimnazije Tomislav Franušić.

28. travanj 2024 19:51