StoryEditorOCM
DubrovnikGORI SVUDA OKO NAS|

FOTO/DUBROVAČKI VATROGASCI PORUČUJU: Neće vatra preko Golubova kamena, svaki dim snimamo!

Piše Gabrijela Bijelić
14. kolovoza 2021. - 08:29
Video nadzor u sjedištu JVP Dubrovački vatrogasci - operativni dežurni Ante Butigan i nadzor kamera Ivan DubeljTonći Plazibat/Cropix

- Bolje se vratiti s intervencije bez posla, nego zakasniti i minut na požar jer vatra nikog ne čeka – opisuje nam županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović 'stanje svijesti' u kojemu profesionalni i dobrovoljni gasitelji dočekuju preostale ljetne tjedne u kojima se požarna opasnost u Dubrovačko-neretvanskoj županiji procjenjuje kao – ogromna. Vremenske prilike dosad im nisu nikako išle na ruku. Sušno razdoblje s neznatnim prekidima traje od početka lipnja, toplinski valovi smjenjuju se jedan za drugim, dovoljan bi bio i opušak da izazove stihiju sličnu onoj kojoj smo netom svjedočili u zaleđu Trogira.

Na Lastovu Varaždinci

- Ljudi su ipak oprezniji, valjda pod utjecajem vijesti o požarima po Dalmaciji i cijelom Mediteranu, no samo jedan vjetar može sve pokvariti i razbuktati vatru. S naše smo se strane maksimalno pripremili za sve moguće opasnosti, uz 225 sezonska vatrogasca koje smo angažirali ovog ljeta, stigla nam je i profesionalna pomoć iz unutrašnjosti. Na Zvekovici su tako stacionirani vatrogasci iz Brodsko-posavske i Požeške županije, a udaljeno Lastovo čuvaju Varaždinci, svima upravlja zapovjednik iz naše postrojbe. Uvedena su i danonoćna dežurstva na 16 lokacija od Konavla do Neretve i Korčule – ispričao nam je zapovjednik Simović koji u smislu opremljenosti postrojbi nema primjedbi. Kod osobne zaštitne opreme uvijek se, dakako, traži komplet više, što ne čudi jer je samo ove godine ispit položilo 110 novih operativnih članova koji su postali ravnopravni dio tima.

Vatrogasne postrojbe dobro stoje i s pokrivenošću izduženog teritorija Županije video-nadzorom.

image
Županijski zapovjednik Stjepan Simović
Tonci Plazibat/Cropix

- U sjedištu Javne vatrogasne postrojbe Dubrovački vatrogasci postoji sustav kojim 24 sata dnevno nadgledamo svaki dio Županije. Imamo zaposlenike posebno zadužene za praćenje stanja na terenu. Oni gledaju u kamere i što god sumnjivog uoče, dim na detektoru i slično, aktivira se alarm i odmah diže postrojba najbliža mjestu potencijalnog požara. Pritom nema kalkulacija, niti ih smije biti – objašnjava Simović.

Suradnja s Trebinjem

Zadovoljan je pograničnom suradnjom s kolegama iz Federacije BiH i Republike Srpske:

- Suradnja s Općinom Ravnom, s kojom graničimo najvećim dijelom teritorija, odličan je. Surađujemo s dva DVD-a, Ivanica i Ravno, oni nam dojave ako se dubrovačkom području iz zaleđa približava kakav požar, a mi njihove članove kao iskusniji obučimo malo o poslu. I s Trebinjem surađujemo, kad zatraže pomoć uvijek izađemo ususret, makar je poznato da se tamošnje požare teško može zaustaviti, posebno ako ih ponese bura – govori Simović i ističe suradnju s policijom s onu stranu granice koja našim vatrogasnim snagama uvijek osigura prolaz ako idu na intervenciju. Opreza na pograničnoj vatrenoj liniji nikad dosta, jer je dosta da plamen prebaci Župu dubrovačku ili Golubov kamen, i gasitelji su već u problemu.

image
Video nadzor u sjedištu JVP Dubrovački vatrogasci - operativni dežurni Ante Butigan i nadzor kamera Ivan Dubelj
Tonći Plazibat/Cropix

Što se tiče potpore iz zraka, naš sugovornik navodi kako je ove požarne sezone na raspolaganju 6 kanadera i isto toliko air-tractora, uz jedan protupožarni helikopter. Zračne snage stacionirane su u Zadru, a aktiviraju se na požarištima po pozivu županijskih vatrogasnih zapovjednika, kao što je nedavno to bio slučaj s požarom na Pelješcu, u Lovištu, koji je gasio 1 kanader iz Zadra. U slučaju da je veće požarište negdje južnije na našem području, dio protupožarne flote po uhodanom se obrascu prebacuje na Zračnu luku Dubrovnik.

image
Video nadzor u sjedištu JVP Dubrovački vatrogasci - operativni dežurni Ante Butigan i nadzor kamera Ivan Dubelj
Tonći Plazibat/Cropix
Ljudstvo i oprema

Kakvo je stanje s ljudstvom i opremljenošću vatrogasnih postrojbi najjužnije županije, pitamo županijskog vatrogasnog zapovjednika:
- U Dubrovačko-neretvanskoj županiji imamo ukupno 6 Javnih vatrogasnih postrojbi, 45 DVD-ova i 3 vatrogasne postrojbe u gospodarstvu, dvije u Luci Ploče i jednu u Zračnoj luci Dubrovnik. U Javnim postrojbama je 176 vatrogasaca, a u dobrovoljnih 42. Vozni park uključuje 214 različitih vozila – otkriva zapovjednik Simović.

24. svibanj 2024 04:46